Dette kan du testamentere bort

Livsarvingene (første arvegangsklasse) har krav på minst to tredjedeler av formuen. Hvis arvelater ikke har ektefelle, kan han testamentere bort 1/3.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les mer om testament

Uten testament går hele formuen til livsarvingene. Ektefellens del på 25 % kan tas bort i testaments form (bortsett fra minstearven). Har man ikke livsarvinger, kan hele formuen testamenteres bort.

Testamentet kan når som helst endres eller tilbakekalles. En testator kan også forplikte seg til ikke å endre, eller tilbakekalle, en testamentarisk disposisjon ved en arvepakt. En arvepakt kan opprettes samtidig med testamentet, eller på et senere tidspunkt.

Testamentet må oppbevares på et trygt sted, med kopier. Du kan for eksempel legge originalen i bankboks, og gi en bekreftet kopi til skifteretten. Etter arveloven har alle rett til å levere et testamente til skifteretten for oppbevaring. Hvis testamentet er borte, er innholdet gjeldende såfremt dette er kjent.

Samboere og testamente

Samboende bør opprette et gjensidig testament. De har ingen mulighet til å sitte i uskifte. Her kan det bestemmes at dersom den ene dør, skal den andre være enearving. Samboere med barn kan som regel bare testamentere inntil en tredjedel til hverandre, siden barna skal ha to tredjedeler.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy