Derfor døde neandertalerne ut

Til tross for at neandertalerne (venstre) var fysisk sterkere enn våre forfedre, var de intelligensmessig underlegne og ute av stand til å konkurrere med vår rase da vi ble tallrike og begynte å spre oss. Foto: Scanpix / Colourbox.com. Montasje: ABC Nyheter.
Til tross for at neandertalerne (venstre) var fysisk sterkere enn våre forfedre, var de intelligensmessig underlegne og ute av stand til å konkurrere med vår rase da vi ble tallrike og begynte å spre oss. Foto: Scanpix / Colourbox.com. Montasje: ABC Nyheter.

<pNeandertalerne klarte å overleve et kaldere klima. Men de klarte ikke overleve oss.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 45.000 år siden stod neandertalerne ansikt til ansikt med det moderne mennesket. I flere tusen år levde de to artene side ved side, før neandertalernes skjebne ble beseglet.

De siste neandertalerne var trolig en gruppe som forskanset seg helt sør i Spania, til de til slutt måtte gi tapt for omlag 25.000 år siden.

Hva som var årsaken til at neandertalerne døde ut, har lenge vært et av vitenskapens store mysterier. Ettersom overgangen fra fortidsmenneske til moderne menneske skjedde samtidig med at Europa opplevde en varmere periode, har en av de vanligste teoriene vært at neandertalerne døde ut på grunn av et skiftende klima.

En rekonstruert neandertalerhodeskalle og et menneskeskjelett i bakgrunnen. Foto: Frank Franklin II/AP Photo/Scanpix.En rekonstruert neandertalerhodeskalle og et menneskeskjelett i bakgrunnen. Foto: Frank Franklin II/AP Photo/Scanpix.

Nå mener imidlertid en gruppe forskere fra Frankrike og USA at det var det moderne mennesket som direkte var skyld i neandertalernes undergang. Det er dermed fristende å si at en av verdenshistoriens første mordgåter nå er løst.

Dødsstøtet

Ifølge nettstedet Science Daily hevder den fransk-amerikanske forskergruppen at det varmere klimaet ikke førte til store forskjeller i de økologiske nisjene fortidas neandertalmennesker hadde spesialisert seg på å utnytte.

En gjennomgang av undersøkelser fra denne tidsepoken har fått forskerne til å konkludere med at det var like mange byttedyr til rådighet som før klimaet ble varmere, og at kosten ikke endret seg.

Forskerne tror heller ikke at neandertalerne ble rammet av alvorlige sykdommer eller omfattende endringer i levevilkår. Dermed har de konkludert med at det var det moderne mennesket som utgjorde selve dødsstøtet for neandertalerne.

Til tross for at neandertalerne var fysisk sterkere enn våre forfedre, var de intelligensmessig underlegne og ute av stand til å konkurrere med vår rase da vi ble tallrike og begynte å spre oss.

Ingen forhistorisk romanse

Antropologer har lenge trodd at det har vært interaksjon mellom de to forgreningene innenfor Homo-slekten. Det ble imidlertid avkreftet i fjor av en gruppe forskere fra Marx Plank Instituttet for evolusjonær antropologi i Leipzig.

Neandertalerne og det moderne mennesket har mange likheter, men noen forhistorisk romanse skal altså ikke ha funnet sted.

Ifølge avisen Kristeligt Dagblad sammenlignet forskerne arvemateriale fra en 38. 000 år gammel neandertaler-knokkel og menneskelig arvematerial uten å få nevneverdig treff.

Utgravninger i neandertalernes siste forskansning, Gorham’s cave ved Gibraltar helt syd i Spania, tyder på at det kan ha levd neandertalere der så sent som for 24.000 år siden. Deretter gikk neandertalerne over i historien.

Om neandertalerne fortsatt fantes

Det er fristende å spørre seg hvordan dagens samfunn ville ha sett ut dersom neandertalerne fortsatt fantes blant oss.

Ville det ha blitt krig mellom de to gruppene? Ville neandertalerne dominert alt av idrett, mens vi hadde hatt all politisk makt? Eller ville vi ha delt verden mellom oss og deretter prøvd å ha minst mulig med hverandre å gjøre?

Svaret finner vi nok aldri.

Personvernpolicy