Nordmann bak himmelsk bra bilde

Jan-Erik Ovaldsens bilde av spiralgalaksen NGC 1232 er ett av årets beste astronomibilder. Foto: Rob Gendler, Jan-Erik Ovaldsen, Allan Hornstrup, IDA.
Jan-Erik Ovaldsens bilde av spiralgalaksen NGC 1232 er ett av årets beste astronomibilder. Foto: Rob Gendler, Jan-Erik Ovaldsen, Allan Hornstrup, IDA.

<pVerdens største astronomimagasin Sky & Telescopes har et norsk bilde på listen over 2008s beste astronomibilder.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan-Erik Ovaldsen
Jan-Erik Ovaldsen har hovedfag i astronomi og er utgiver av Himmelkalenderen, en populærvitenskapelig astronomisk håndbok og almanakk.

Han er også forfatter av den astronomiske bildeboka Himmelen sett fra Jorda , og er dessuten med i den norske komiteen for Det internasjonale astronomiåret 2009.

- Målet var ikke forskning, men kun å lage pene bilder.

Det sier nordmannen Jan-Erik Ovaldsen til ABC Nyheter etter at bildet hans har havnet på topplisten over de beste astrobilder i 2008 av verdens største astronomimagasin, Sky & Telescopes.

Premiebildet, som ser ut som en spinnende spiral, viser spiralgalaksen NGC 1232 som i bildet er avfotografert rett ovenfra.

– De blå spiralarmene med deres mange unge stjerner og stjernedannende, rosalysende områder står i kontrast til den rødgule kjernen med gamle stjerner. Den lille lysflekken over og til venstre er en liten satellittgalakse (kalt NGC 1232A). Galakseparet ligger omtrent 70 millioner lysår unna Jorda, i stjernebildet Elven, forteller Ovaldsen.

Jan-Erik Ovaldsen fotografert under et observasjonsopphold på La Silla-observatoriet i november 2005. Foto: Privat.Jan-Erik Ovaldsen fotografert under et observasjonsopphold på La Silla-observatoriet i november 2005. Foto: Privat.

I en epost til ABC Nyheter forteller den norske astronomen at bildet kom i stand da han ba den danske observatøren Allan Hornstrup om å ta noen bilder for ham fra danskenes La Silla-observatorium i Chiles Atacamaørken.

– Råbildene gav jeg videre til en av verdens beste amatørastronomer og bildebehandlere, Robert Gendler fra USA. Han ble jeg kjent med da jeg laget den astronomiske bildeboka Himmelen sett fra Jorda. Han lagde dermed et flott fargebilde, som altså verdens største astronomimagasin utnevnte til Topp 10.

Personvernpolicy