Kongeåret innledes med barnedåp

Kongeåret innledes med barnedåp
Kongeåret innledes med barnedåp

<pEn av de første postene på kongefamiliens program i 2009 er barnedåpen i Slottskapellet 20. januar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da døpes Emma Tallulah Behn, som kom til verden 29. september i fjor. Etter dåpen inviterer kongeparet til mottakelse på Slottet til ære for dåpsbarnet, som er prinsesse Märtha Louise og Ari Behns tredje barn og kongeparets femte barnebarn.

Januar er tradisjonelt en stille måned for kongefamilien, men etter det NTB erfarer skal kronprins Haakon til Brussel for å åpne Norges Hus der 22. januar.

Onsdag 7. januar er han til stede ved NHOs årskonferanse, og dagen etter åpner dronning Sonja reiselivsmessen Reiseliv 2009.

Statsbesøk

Det er vanlig at kongeparet har to statsbesøk til utlandet i løpet av ett kalenderår, mens de er vertskap for to statsbesøk inn til Norge. Hva det blir til i år er ikke helt avklart, men Frankrikes president Nicolas Sarkozy har ytret ønske om å komme til Norge våren 2009, uten at noe er fast bestemt ennå.

Kongeparet venter også et gjenbesøk fra statsbesøket i Canada for en del år siden, men heller ikke her er det fastsatt noen dato.Etter det NTB erfarer er også et statsbesøk til Sør-Afrika under planlegging. Dette vil i tilfelle skje til høsten.

I siste halvdel av mars skal kronprinsparet etter planen på et fire dagers offisielt besøk til Mexico.

Kongeparets årlige fylkesbesøk går til seks kommuner i Hordaland i juni, mens kronprinsparets fylkesbesøk, som legges til høsten, ikke er bestemt ennå.FeltbesøkDet er også ventet at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit vil følge opp sine hjertesaker UNDP og UNAIDS med feltbesøk i utlandet i løpet av 2009.

For øvrig er kronprinsesse Mette-Marit fullt opptatt med sine studier på BI, mens kronprins Haakon neppe får det mindre travelt enn i fjor med diverse representasjonsoppgaver.

Men blir det som i foregående år, er det kong Harald som tar de fleste representasjonsoppgavene også i 2009, til tross for at han for lengst har passert normal pensjonsalder.

Jubileer

I 2008 feiret flere av Europas kongelige runde dager, og kong Harald og dronning Sonja feiret sin 40 års bryllupsdag med familiecruise i Middelhavet.

I år står ikke jubileene i kø, verken her hjemme eller i de øvrige europeiske kongehusene.

Men i Danmark skal to runde dager feires i 2009. Prins Joachim fyller 40 år 7. juni og hans far, prins Henrik, fyller 75 år 11. juni. Kjenner vi den danske kongefamilien rett, vil ingen av disse dagene gå upåaktet hen.

Bryllup?

Et bryllup i Sverige har kongeinteresserte over hele Europa ventet på i årevis, men foreløpig er det ingenting som tyder på forlovelse med etterfølgende bryllup i Stockholm i løpet av året. Men her kan det jo komme en overraskelse. Alle de tre svenske kongebarna har hatt faste forhold i flere år.

Svenskeprinsen Carl Philip fyller 30 år i mai, men i og med at han ikke er tronarving blir det neppe noen offisiell markering.

En annen gifteklar ungkar er Monacos fyrst Albert. Han fylte 50 år i fjor, men mange rykter til tross, har han fortsatt ikke formalisert sitt mangeårige vennskap med sør-afrikanske Charlene Wittstock. (©NTB)

Personvernpolicy