Første nordmenn ute av Gaza

BOMBES: Fortsatt bombes Gazastripen natt etter natt. Her er brannmannskaper i aktivitet for å begrense skadeomfanget. Foto: Scanpix.
BOMBES: Fortsatt bombes Gazastripen natt etter natt. Her er brannmannskaper i aktivitet for å begrense skadeomfanget. Foto: Scanpix.

<pSeks personer med norsk tilknytning har kommet seg ut av Gazastripen fredag morgen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med ansiktet fylt av tårer kom den norske kvinnen i trygghet på israelsk side av grensen. Der ble hun tatt i mot av ansatte ved det norske representasjonskontoret. Ifølge VG Nett skal kvinnen ikke ha ønsket å snakke med det store internasjonale pressekorpset som var møtt frem på grenseovergangen.

- Den første personen, 33 år gamel Kamilia Aldawondi, har kommet over grensen nå. Hun var svært lettet over å ha kommet seg ut, men er også dypt deprimert, sier Tor Wennesland som er Norges stedlige representant i de palestinske selvstyreområdene.

- Veldig hektisk

- Det er veldig hektisk på grenseovergangen nå. Det er veldig mange som skal over, og alt tar litt tid, sier Wennesland til ABC Nyheter.

- Hvordan er stemningen blant de som har kommet seg ut?

- Nå har ikke jeg snakket med så mange, men det er klart at de som kommer over grensen kommer fra en svært vanskelig situasjon, der de har opplevd mange tunge ting. Da blir det ganske overveldende å komme over grensen og rett inn i et direkte mylder av pressefolk som står på israelsk side av grensen.

400 skal ut

Til sammen skal cirka 400 utlendinger komme over grensen fra Gaza fredag. De har blitt sittende fast på grunn av krigshandlingene som nå har vart i nesten en uke. Samtidig med meldingene om at de utenlandske borgerne kommer seg ut har det kommet flere meldinger om at den israelske hæren står klare til å gå inn i Gaza. De skal ha fått klarsignal til å igangsette sine operasjoner.

I tillegg til den norske kvinnen har familien til Abdhul Abureia også kommet seg ut av Gazastripen. De fem, mor (27), far (40) og to sønner på henholdsvis seks og tre år samt en datter på tre har ventet siden august på å komme seg ut av Gaza. Familien skal føres over grensen til Jordan og derfra hjem til Norge.

Tror de snart er ute

- Vi vet at de er inne i selve grenseterminalen, så vi håper at de skal komme over grensen ganske kjapt. Men foreløpig kan vi ikke gi noen bestemt tid for deres grensepassering. Det skal etter forholdene stå bra til med dem, sa Wennesland om deres situasjon tidligere i dag.

Personvernpolicy