Rakettbeskytning under evakuering av nordmenn

Rakettbeskytning under evakuering av nordmenn
Rakettbeskytning under evakuering av nordmenn

<pDe norske representantene som er på grensa til Gaza for å hente ut seks personer til Norge, måtte søke dekning i tilfluktsrom da raketter ble avfyrt i området fredag morgen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de rundt 400 innesperrede utlendingene som fredag morgen slippes ut fra Gaza er en norsk-palestinsk familie på fem, samt en palestiner med oppholdstillatelse i Norge.

- Det har vært rakettbeskytning i området mens vi har vært her, og vi måtte i en tidlig fase gå i tilfluktsrom. Nå har det ikke vært raketter her på en halvtime, men området er jo ustabilt, sier ministerråd Tor Wennesland på telefon til NTB fra grenseovergangen i Erez, nord på Gazastripen, fredag morgen.

Ved 8.15-tiden hadde en av personene kommet seg over på israelsk side, mens de fem andre fortsatt befant seg inne på palestinsk side av grensen.

Noen allerede over

Utenriksdepartementet har jobbet lenge med å få brakt nordmennene ut av området.

De vil bli transportert i UDs biler til den jordanske grensen, hvor personell fra ambassaden i Amman vil hjelpe dem videre ut med fly.- I øyeblikket er utlendingene på vei fra grensestasjonen på palestinsk side.

Vi venter nå på at de fem andre skal komme seg gjennom terminalen, sier Wennesland.Gazastripen ble rammet av nye bombeangrep natt til fredag. Antall drepte etter ei uke med stadige luftangrep skal være minst 420.

Mange av de utenlandske statsborgerne på Gazastripen, som blant annet er amerikanere, russere og tyrkere, er ektefeller eller barn av palestinere bosatt der. Ingen av norsk-palestinerne som befinner seg i Gaza, er fastboende i området.

Sikre på gjennomføring

At utlendingene nå får reise, kan tolkes som ledd i forberedelsene til å trappe opp angrepene på Hamas' institusjoner og ledere.Selv om UD tidligere har fått kontrabeskjeder etter først å ha fått godkjennelse til uttransportering, er Wennesland temmelig sikker på at de får ut alle seks fredag.

- Det eneste som kan forpurre dette nå er rett og slett at området og grenseterminalen blir bombet fra palestinsk side. Det er vanskelig å si noe om sannsynligheten for at en rakett går av på feil sted, men vi føler oss helt sikre på at uttransporteringen går som planlagt i dag, sier han til NTB.(©NTB)

Personvernpolicy