Fire årstider til millioner av seere

Fire årstider til millioner av seere
Fire årstider til millioner av seere

<pOver to millioner mennesker verden over har sett videoen. I løpet av 40 sekunder får vi se fire årstider gli nesten magisk og umerkelig over i hverandre.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens største nettsider har vist videoen på forsidene sine. Først hos YouTube , hvor den har blitt vist over en million ganger og så Yahoo ! . En tv-stasjon i San Francisco har vist den og her i Norge har Dagbladet skrevet om den.


Magien er satt sammen av 37 bilder tatt fra en veranda gjennom hele 2008. Mannen bak heter Eirik Solheim. På fritiden blogger han om media og teknologi. Hos NRK jobber han blant annet med nettstedet NRKbeta.


Hvordan er det er å se videoen sin på forsiden av noen av verden største nettsteder?

– Litt rart og veldig kult. Det er snakk om et lite eksperiment jeg har hatt gående på fritiden. Som plutselig når ut til millioner av mennesker.

Eirik Solheims hage har blitt sett av millioner. Foto: Svein AronsenEirik Solheims hage har blitt sett av millioner. Foto: Svein Aronsen

Har du gjort deg noen tanker om hva det er som har gjort videoen så populær?

– Den er kort, visuell og veldig internasjonal fordi den ikke har noe dialog. Selve innholdet er kjent for de fleste. Uansett hvor du bor har du et eller annet forhold til naturen.

Trenger ikke å være ekspert

Solheim er nok godt over gjennomsnittlig interessert i foto, video og datamaskiner, men mener at de fleste kunne ha klart å lage noe tilsvarende.

– Det er noe "alle" kunne gjort. Det er satt sammen ved hjelp av et vanlig speilreflekskamera og enkel redigeringsprogramvare.


Det er ikke første gang Solheim har laget en fire-årstider-video, men suksessen denne gangen overrasker ham.

– Jeg gjorde noe tilsvarende i 2005. Det ble populært, så jeg hadde en mistanke til at dette også kunne få litt oppmerksomhet. Men ikke så mye som den har fått. Dette er jo ganske vilt.

Ta et bilde og la det vandre

Hvordan han har laget videoen beskriver Solheim i detalj på bloggen sin. Nå ønsker han at andre laster ned bildene hans og bruker dem til å lage nye spennende ting.

– Siden jeg har lisensiert bildene med en Creative Commons-lisens blir det spennende å se hva andre kan få ut av det samme materialet.


At bildene har en Creative Commons lisens betyr i dette tilfellet at du kan laste ned Eirik Solheims bilder og for eksempel lage en nye video eller et nytt bilde basert på dem. Men det kan ikke brukes kommersielt. Da må du spørre Solheim om tillatelse.

Lager du noe som du tror kan bli en suksess vil vi ABC Nyheter gjerne høre fra deg.

Personvernpolicy