En av de beste

En av de beste
En av de beste

John Hiatt snakker om sine musikalske røtter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen vei utenom. Dette handler om en slik «du-skulle-ha-vært-der-historie» som vi musikkjournalister liker å slå i hodet på dere lesere. Á la «Sex Pistols-på-Pingvin i '77», «Johnny Cash på Bærums Verk i '92» eller «Townes van Zandt-på-Cruise», den type musikalske tildragelser som tilfeldighetene gjorde at alt for få fikk med seg og som således er velegnet for allehånde mytologisering i ettertid.

Riktignok var det vesentlig flere enn en skarve to hundre personer som var til stede på Ryman Auditorium i Nashville, det egentlige Grand Ole Opry, da John Hiatt mottok prisen «Lifetime Achievement for Songwriting» fra American Music Association på en varm indianersommerkveld i september i 2008.

Men da Hiatt takket for oppmerksomheten ved å ta plass ved flygelet og gi til beste en monumental soloversjon av sangen «Have A Little Faith In Me», dirret både interiøret i det gamle tabernaklet og publikum i stolradene. Kraften i fremføringen var så voldsom at jeg en stund tenkte at pianoanslagene alene ville være i stand til å slukke scenelysene som vi alle var vitne til at Johnny Cash knuste med mikrofonstativet sitt, i amfetaminrus, i filmen «Walk The Line».

Men lyset gikk ikke og Hiatt kunne forlate scenen med troféet under armen, vel vitende om at sangen han først serverte på karrierealbumet «Bring The Family» i 1987, har funnet sin plass i den store, amerikanske sangkanonen.

Tidligere på dagen, rett etter at Hiatt hadde hatt lydsjekk foran aftenens opptreden, hadde vi blitt hentet av Hiatts plateselskapsrepresentant i foajenen på Ryman og ledsaget bak scenen for et intervju.

Det er ikke til å underslå at vi var grepet av en smule ærefrykt da vi beveget oss over scenen og så salen fra artistenes perspektiv og vi ventet å snuble over spøkelsene til Hank Williams, Bill Monroe og Roy Acuff rundt hvert hjørne, da vi snirklet oss gjennom de trange gangene bak scenen.

Lei seg for avlysning

Etter et lite minutt alene i en av de flott nyopppussede garderobene kom John Hiatt inn, med en vannflaske i den ene hånda og den andre utstrakt og akkompagnert av et fett glis;

- All the way from Norway then...? Jeg skulle jo ha vært hos dere for bare noen få uker siden. Jeg er veldig lei meg for at det ble avlyst, det var sykdom i familien.

Hiatt skulle ha vært en av hovedtrekkplastrene på 2008-utgaven av Notodden Bluesfestival og det er ingen tvil om at hans uteblivelse skaffet både arrangører og publikum blues av det klart uønskede slaget.

Ikke minst fordi årets overlegne Hiatt-album, «Same Old Man», åpner med sangen «Old Days», der låtskriveren minnes dagene da han var læregutt med bluesstørrelser som John Lee Hooker og John Hammond Jr. Der forteller Hiatt om disse legendenes idosynkrasier; som å sove med et øye åpent! Eller hva slags spesielle kvinner de omga seg med. En av de morsomste formuleringene i sangen bekriver backstage under et show med John Hammond: «...Exotic dancer came into my room, started dancing exoticly...».

På tur med blueskongene

Hiatt har fortsatt å turnere med bluesartister, også etter han kom seg ut av læretida. For ikke lenge siden var han på veien med de absolutte bluesgigantene B.B. King og Buddy Guy. Førstnevnte hadde for få år siden stor sukess, sammen med Eric Clapton, med Hiatt-sangen «Riding With The King».

- Det var litt av en ære å spille på samme plakat som de karene der. De er fantastiske menn, begge to. Både dype, dype humanitærer og musikere. Jeg kommer aldri til å glemme den første kvelden på turnéen, da B.B. King og Buddy Guy kom ruslene over til bussen vår for å ønske oss velkommen på turneen. Det har aldri hendt meg tidligere i min karriere, i all rockturneringen som jeg har bedrevet. Der er det andre ting som gjelder, type «dere får ikke lov til å pisse her, dette er vårt område så hold dere borte», og her kommer Kongene av Blues over til min lille buss og de kommer inn og setter seg og forteller gamle historier. Da de forlot oss en stund senere, var jeg på nippet til å begynne å gråte. Vi har de rette blueskongene, det er helt sikkert.

John Hiatt er bosatt med sin familie utenfor Nashville, han har faktisk vært nashvillianer mesteparten av sitt liv, selv om han egentllig er fra Indianapolis, Indiana.

- Jeg rømte hjemmefra da jeg var tenåring, flere ganger faktisk, og på en av disse rømningene reiste jeg gjennom Nashville. Jeg var 18 år og det var ikke countrymusikken som dro meg hit. Året var 1970 og jeg hadde hørt om musikerne i dette bandet som gikk under navnet Area Code 615 (telefonretningsnummeret til Nashville, fortsatt). De gutta der var forbløffende gode til å spille. De var backingmusikere på countryplater også, men de hadde en helt annerledes groove allikevel.

Mac Gayden, Wayne Moss, Charlie McCoy, David Briggs, Kenny Buttrey. Folk som spilte med Dylan og Neil Young.

- Groove, trommeslagere har alltid vært viktig for dine egne fremførelser av sangene dine. Du lot til å kose deg veldig da du var på scenen sammen med Levon Helm i går (Hiatt var med på Levon Helms «Midnight Ramble» på Ryman kvelden før prisutdelingen). Det er nesten så det går ann å hevde at trommeslagerne i bandene dine har spilt førstefiolin, det er ikke så vanlig?

- Du har et poeng der. Jeg har jobbet med, og jobber fortsatt med, de beste trommisene. Jim Keltner (som spilte på «Bring The Family» og deretter var med i den kortlivede supergruppa Little Village, med Hiatt, Nick Lowe og Ry Cooder), Cody Dickinson (North Mississippi Allstars) og selvsagt Kenneth Blevins.

Det er sistnevnte som ankrer det helt uimotståelige gynget i nevnte «Old Days», en rytmefigur som du nok ikke får høre på new country radio. Nærmere Louisianna enn Tennessee.

Støtter rusofre

- Men selv om du altså ikke nødvendigvis topper countrylistene i tide og utide, så har du åpenbart sterke bånd til Music City. I går bladde jeg gjennom forrige ukes utgave av Nashville Scene (en ukentlig, gratis kulturavis) og der så jeg en stor annonse for en veldighetskonsert til inntekt for noe som bar ditt navn, «Cumberland Heights/The John Hiatt Fund». Hva er det?

- Det er et rusavvenningssenter som jeg er involvert i, et senter som blant annet. spesialiserer seg på terapi overfor familier/familiemedlemmer som er offer for alkoholikere og narkomane. Cumberland Heights har ekspertise på høyt nasjonalt nivå og jeg engasjerer meg i å hjelpe dem med å skaffe økonomi til det fantastiske arbeidet de gjør.

- Det er vel rimelig kjent at du har hatt dine egne problemer å stri med på dette området?

- Jeg er ikke totalavholdsmann. Jeg har i og for seg ikke noe i mot at folk tar seg en drink. Hadde jeg kunnet, skulle jeg gjerne ha delt en med deg i baren etterpå. Men problemet mitt er at jeg ikke klarer å slutte. Jeg må alltid skrapes opp fra gulvet og etter hvert ble det «såå kjedelig» gett.

- «Bring The Family», hensynet til familien er viktig for deg, på den nye plata har du med deg dattara di, Lilly Hiatt. Hvordan oppleves det å spille med egne barn?

- Hun er allerede en god sanger og låtskriver. Hun slo meg ut helt. Hun har aldri egentlig jobbet i studio, ikke med meg i hvert fall... Hun kom inn og gjorde det hun skulle på null komma blunk. Det er vel dette med harmonisang mellom familiemedlemmer, det bare er der.

- Du har opplevd, i vesentlig større grad enn mange andre låtskrivere, at andre artister har nyttiggjort seg sangene dine? Har du noen favoritter blant alle coverversjonene?


- Jeg vet ikke om jeg er i stand til å gjøre noen valg. Jeg er bare veldig takknemlig når det skjer. Det er bare en utilsiktet sideeffekt av denne rare og morsomme trippen jeg har vært på. Det var definitivt ikke det jeg begynte med dette for å oppnå, men det har selvfølgelig vært veldig hyggelig å oppleve. He-he...

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:40 Yonhap: Nord-Korea har avfyrt prosjektil22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 40 personer og lavinehunder leter etter person tatt av ras ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27 Uvær stenger veier i Nord-Norge18:58 Trump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38 Person tatt av ras ved Rjukan18:36 «Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23 Over 10.000 coronadødsfall i Italia18:21 70–80 personer isolert etter steinras18:20 Meny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58 Krenket portforbud, ble satt i hundebur17:34 To OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08 I New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06 Finvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56 Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41 Kina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40 I natt stilles klokkene én time fram16:33 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30 Usedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20 Eldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09 Helt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08 Ingen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58 Forsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39 Etterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00 Melby utreder utvidet skoleåpning06:50 Legendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:45 3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43 Serbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:12 Ingen lokalt smittede i Kina02:22 Seks nordmenn på koronafritt kontinent02:01 Kombinert-ansatte permitteres01:39 Syrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33 Omfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54 Tidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51 Lampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39 Over 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14 Trump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51 Trump har signert omfattende krisepakke21:45 Ahus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21 Skolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56 AUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26 Fem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18 Svensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37 Fire døde på nederlandsk cruiseskip19:21 Oddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13 EU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36 Serviceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23 Mann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18 Derfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40 Historisk høy oppslutning om Trump17:39 Syklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14 «Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13 Märtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45 Ødegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40 Giske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33 Oljeprisen på det laveste siden 200316:22 Norge henter ikke hjem soldater16:02 WHO starter coronastudie i Norge15:39 Skiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35 Italienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32 Gamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58 Nytt system for distribusjon av verneutstyr14:48 Høyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38 Økende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21 Nkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21 Jensen-saken tatt opp til doms14:19 Coronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15 Yngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01 Sverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01 Avsporing på Dovrebanen13:50 Kina stenger grensene for utlendinger13:31 Narkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept
Siste nytt
22:40VerdenYonhap: Nord-Korea har avfyrt prosjektil22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25Norge40 personer og lavinehunder leter etter person tatt av ras ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27NorgeUvær stenger veier i Nord-Norge18:58Helse og livsstilTrump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38NorgePerson tatt av ras ved Rjukan18:36Helse og livsstil«Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23Helse og livsstilOver 10.000 coronadødsfall i Italia18:21Norge70–80 personer isolert etter steinras18:20Mat og drikkeMeny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58Helse og livsstilKrenket portforbud, ble satt i hundebur17:34SportTo OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08Helse og livsstilI New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06NorgeFinvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56NorgeArbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41VerdenKina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40NorgeI natt stilles klokkene én time fram16:33VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30SportUsedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20Helse og livsstilEldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene08:09ReiseHelt i det blå om coronakrisen rammer sommerferien08:08NorgeIngen mistenkt etter bilbrann i Oslo07:58VerdenForsvaret i Canada vil verne landet mot virus07:39NorgeEtterforskningen av overgrepssiktet idrettsdommer er ferdig07:00NorgeMelby utreder utvidet skoleåpning06:50VerdenLegendarisk borgerrettsforkjemper i USA er død06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge3.845 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26404:43VerdenSerbisk mann fengslet i tre år for å ha brutt isolasjon04:12VerdenIngen lokalt smittede i Kina02:22NorgeSeks nordmenn på koronafritt kontinent02:01SportKombinert-ansatte permitteres01:39NorgeSyrelekkasje stopper ikke Kavlis produksjon01:33VerdenOmfattende politisperringer rundt Finlands hovedstad00:54VerdenTidligere general i Venezuela har meldt seg etter amerikansk narkosiktelse22:51SportLampard: – Vanskelig for Chelsea-spillerne å være motiverte i denne krisen22:39VerdenOver 100.000 registrerte smittetilfeller i USA22:14NorgeTrump tyr til krigslov: – Avgjørende for nasjonen21:51NorgeTrump har signert omfattende krisepakke21:45NorgeAhus med nye retningslinjer for behandling av coronapasienter i livets siste fase21:21VerdenSkolenes landsforbund ber kunnskapsministeren utsette innføring av skolereform: – Uansvarlig20:56NorgeAUF: Norge må hente 3.500 Moria-flyktninger20:26NorgeFem nye coronadødsfall meldt i Norge fredag20:18NorgeSvensk syklist vil avlyse Tour de France om rittet går uten tilskuere19:37VerdenFire døde på nederlandsk cruiseskip19:21Helse og livsstilOddbjørn overlevde norgeshistoriens verste arbeidsulykke: – Venner ble delt i to19:13Helse og livsstilEU-rådgiver ut mot corona-strategien: – Vi skyver epidemien foran oss18:36NorgeServiceteknikere i Coca-Cola vant: Reisetid er arbeidstid, slår Høyesterett fast18:23NorgeMann dømt til 45 dagers fengsel etter kollisjon med Sigvart Dagsland18:18NorgeDerfor er dødstallene i Sverige og Danmark høyere enn i Norge17:40NorgeHistorisk høy oppslutning om Trump17:39NorgeSyklist omkom etter påkjørsel i Holmestrand17:14Helse og livsstil«Supermennesker»: Slik vi forskere utnytte de som er friske fra corona17:13NorgeMärtha Louise åpner om sorgen: – Vanskeligste vi har vært gjennom16:45SportØdegaards lagkompis om viruskrisen i Spania: – Blir verre og verre16:40PengerGiske raser mot Raja: – Virker helt misforstått16:33NorgeOljeprisen på det laveste siden 200316:22NorgeNorge henter ikke hjem soldater16:02NorgeWHO starter coronastudie i Norge15:39SportSkiforbundet permitterer 96 ansatte, har tapt 30 millioner på få uker15:35VerdenItalienske aviser hardt ut mot «stygt» og «dødt» EU15:32SportGamletreneren om Haaland-overgangen: – Erling var usikker14:58Helse og livsstilNytt system for distribusjon av verneutstyr14:48NorgeHøyesterett ga økt samvær i barnevernssak – foreldre vant fram med anke i en annen sak14:38SportØkende vilje hos toppklubbene til å stoppe Premier League-sesongen14:21PengerNkom vil regulere mobilmarkedet strengere14:21NorgeJensen-saken tatt opp til doms14:19Helse og livsstilCoronaviruset har spredt seg til nesten alle verdens land14:15NorgeYngste døde i Norge var 69 år – yngste på intensiv er 14 år14:01Helse og livsstilSverige forbyr ansamlinger av flere enn 50 personer14:01NorgeAvsporing på Dovrebanen13:50VerdenKina stenger grensene for utlendinger13:31VerdenNarkobandene håndhever portforbudet – bryter du det, kan du bli drept
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus