- Vi vil kjempe til siste åndedrag

Hamas-lederen Nizar Rayyan ble drept i et israelsk bombeangrep torsdag, opplyser Hamas. FOTO: Scanpix
Hamas-lederen Nizar Rayyan ble drept i et israelsk bombeangrep torsdag, opplyser Hamas. FOTO: Scanpix

<pHamas er villig til å godta EUs forslag om våpenhvile med Israel, «på visse betingelser». Samtidig sier et høytstående medlem av Hamas at om nødvendig vil de kjempe til siste åndedrag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen kommer fra et høytstående medlem av Hamas.

For sjette dag på rad gjennomførte Israel torsdag nye bombeangrep på Gazastripen. Til sammen er 400 mennesker drept i angrepene, ifølge den palestinske redningstjenesten. Nesten 2.000 mennesker er såret.

Drept

Hamas-lederen Nizar Rayyan ble drept i et israelsk bombeangrep torsdag, opplyser Hamas. Rayyan har argumentert sterkt for å ta i bruk selvmordsbombere mot Israel, ifølge Hamas selv. Han ble drept da israelske fly bombet huset hans.

Den palestinske redningstjenestens leder på Gazastripen, Moawiya Hassanei, sier 180 av de drepte på palestinsk side siden den israelske operasjonen begynte er sivile.

Israelske kampfly bombet torsdag morgen flere regjeringsbygninger på Gazastripen. Samtidig står store israelske styrker klar til angrep like utenfor grensen til Gazastripen.

Avisen Haaretz skriver at den israelske hæren oppfordrer regjeringen til å gi ordre om en omfattende, men kortvarig, bakkeoffensiv.

Våpenhvile?

Hamas er villig til å godta EUs forslag om våpenhvile med Israel, «på visse betingelser», opplyste den islamistiske bevegelsen torsdag.

Kommentaren ble gitt til forslaget om en humanitær våpenhvile som EU er kommet med.

– Hamas aksepterer dette initiativet på betingelse av at aggresjonen stopper, at blokaden heves, at alle grensepasseringssteder åpnes og at vi får internasjonale garantier ikke begynner sin terroristiske krig på nytt, sa Hamas’ talsmann Fawzi Barhum.

Israel krever at internasjonale observatører skal overvåke enhver framtidig våpenhvile med Hamas, understreket statsminister Olmert i samtaler med USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

Til siste åndedrag

Et høytstående medlem av Hamas sier at den islamistiske bevegelsen vil kjempe til siste slutt dersom Israel gjør alvor av truslene om å sende bakkestyrker inn i den palestinske enklaven.

– Vi i Hamas er rede til å møte alle scenarier, og vi vil kjempe til siste åndedrag, sier Mushir al-Masri.

I en tale til palestinerne på nyttårsaften sa Hamas-leder Ismail Haniyeh at Hamas vil vinne kampen mot Israel.

– Dere vil vinne. Det er uunngåelig. Med Guds hjelp er seieren nær, og den er nærmere enn folk tror, sa Haniyeh.

Abbas til FN

Palestinernes president Mahmoud Abbas reiser om kort tid til FN-hovedkvarteret i New York i spissen for en arabisk delegasjon for å forhandle fram en våpenhvileavtale, opplyste Abbas rådgiver Yasser Abed Rabbo.

Abbas vil være på plass når Sikkerhetsrådet drøfter et arabisk forslag om våpenhvile.

– Vi blir i New York til vi har en våpenhvile, sa Abed Rabbo.

Tsjekkias statsminister sa torsdag at han planlegger en reise til Midtøsten på vegne av EU, hvis formannskap Tsjekkia overtok 1. januar. Sveriges utenriksminister Carl Bildt og Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner er med i delegasjonen.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy skulle torsdag møte Israels utenriksminister Tzipi Livni i Paris.

Nye rakettangrep

Kort tid etter Olmerts tale ble byer i det sørlige Israel igjen rammet av en rekke raketter avfyrt fra Gazastripen. Et flere etasjers bolighus i byen Ashdod ble truffet og fikk betydelige skader, men ingen mennesker skal ha blitt skadd.

Antallet raketter anslås til mellom 15 og 20, og traff i tillegg til Ashdod også byene Ashkelon og Beersheba.

Personvernpolicy