Frykter fedmeepidemi hos småjenter

<pAndelen overvektige fireårige jenter er mer enn doblet fra 1976 til 2001, viser en ny undersøkelse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Gjennomgangen av vekt og høyde blant fireåringer i Tromsø i årskullene fra 1976 til 2001 viser en alarmerende utvikling i antallet overvektige jenter. Undersøkelsen, som er utført av forskere ved Universitetet i Tromsø, er publisert i årets første utgave av Tidsskrift for Den norske legeforening.

Mens andelen overvektige jenter var 7,4 prosent i årskullet fra 1976, var 16,8 prosent av de fire år gamle jentene i årskullet fra 2001 overvektige. Andelen overvektige gutter på samme alderstrinn har kun økt fra 7,6 prosent til 8,8 prosent.

– Denne utviklingen er urovekkende. En såpass stor økning i andelen overvektige jenter er overraskende, sier ernæringsfysiolog Guri Skeie ved Universitetet i Tromsø til Aftenposten.no.

Hun tror grunnen til forskjellen mellom jenter og gutter går på aktivitetsnivå heller enn hva de spiser.

– Det blir spekulasjoner, men jeg har vanskelig for å tenke meg at det er noen stor forskjell mellom fireårige jenter og gutter med tanke på hva de spiser, sier Skeie.

Skeie mener utviklingen er såpass alvorlig at noe må gjøres.

– Fedme i barne- og ungdomsår har en tendens til å følge en resten av livet og det er vanskeligere å gjøre noe med senere. Vi må derfor fortsette kartleggingen og sette inn forebyggende tiltak, sier hun. (©NTB)

Personvernpolicy