Russland kutter gassleveransene til Ukraina

Gassrørledning i landsbyen Boyarka nær Kiev. Foto: Scanpix/EPA.
Gassrørledning i landsbyen Boyarka nær Kiev. Foto: Scanpix/EPA.

<pRussland har stanset gassleveransene til Ukraina, etter at myndighetene ikke har klart å bli enige om en ny gassavtale.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moskva (NTB-AP-Reuters): Den gamle leveranseavtalen utløp ved årsskiftet, og torsdag formiddag kunngjorde den russiske energigiganten Gazprom at leveransene til nabolandet har stanset helt.

Gazprom legger all skyld og ansvar for gasskuttet på ukrainske myndigheter.

– Vårt inntrykk er at politiske krefter i Ukraina ønsker en gasskonflikt mellom våre to land, sier Gazprom-sjef Alexej Miller.

Partene har ikke klart å bli enige om en ny avtale. Blant stridsspørsmålene er nye priser og gammel gjeld.

Ikke bønnhørt

Russland har lenge truet med å stanse gassleveransene til Ukraina dersom ikke Kiev inngår en ny kontrakt med russerne og betaler en gjeld på 2 milliarder dollar.

Onsdag kveld brøt forhandlingene sammen, og Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko avviste russernes tilbud om gass til 250 dollar per 1.000 kubikkmeter.

Ukrainas president Viktor Justjenko og statsminister Julia Timosjenko har i en felles uttalelse bedt Russland om å fortsette forhandlingene uten å stanse leveransene, melder nyhetsbyrået Interfax Ukraina.

Men denne bønnen ble altså ikke hørt.

Brev

Tidligere på onsdag henviste Gazprom til et brev som skal ha inneholdt en trussel fra Ukrainas statlige gasselskap Naftogaz om å stoppe gassleveransene til Europa dersom Gazprom la hindringer i veien.

– Vi er i en situasjon der gassleveransene til Vest-Europa er i fare. Dette kan ikke beskrives som annet enn utpressing, sa visestyreleder i Gazprom, Aleksandr Medvedev.

Innholdet i brevet er imidlertid ikke bekreftet. Ledelsen i Ukraina har hittil sagt at landet garanterer Russlands transport av gass gjennom landet, men bare beskyldningene om det omtalte brevets innhold var nok til at tonen mellom de to landene ble ytterligere skjerpet.

Russlands statsminister Vladimir Putin sier at reduksjon av russiske gassleveranser til Europa vil medføre «en helt ny situasjon med svært alvorlige konsekvenser for transittlandet».

EU avhengig

EU er svært avhengig av russisk gass. Om lag en firedel av EUs naturgass kommer fra Russland, det meste via ledninger gjennom Ukraina.

Dagens krise ligner på krisen i 2005 og 2006, som førte til at Gazprom kuttet leveransene til Ukraina. Det førte igjen til at Ukraina forsynte seg av den gassen som var ment for Europa, som på sin side førte til gassmangel i EU.

I år har imidlertid ukrainske og europeiske myndigheter sagt at de har bygget opp reserver som skal holde hele vinteren. (©NTB)a

Personvernpolicy