Romjulsnytt fra bygd og by

Faksimile Sunnmørsposten.
Faksimile Sunnmørsposten.

<pI fraværet av sensasjonelle hendelser i vårt langstrakte land denne romjula, har flere redaksjoner valgt å snu om torva og ta fatt på de «nære» begivenhetene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi starter lengst oppe i det kalde nord, nærmere bestemt Finnmark.

Faksimile fra AltapostenFaksimile fra Altaposten

22. desember ble en beboer i Alta bostavelig talt ranet for drikkevann.

Hendelsen skjedde da en avfallstømmer «bommet» på septiktanken til beboerens hjem, og fant det for godt å kaste tømmeslangen nedi brønnen som brukes som drikkevannskilde.

- Brønnen har et overbygg med tak over og det hele, mens septiktanken har det vanlige, grønne glassfiberlokket du ser på enhver normal septiktank. Videre er brønnen isolert med isoporlokk pluss at det er et vanninntak midt i brønnen. Dette er ting som burde fått det til å ringe ei bjelle, sier den uheldige beboeren til Altaposten.

Heldigvis troppet kommunen opp og reddet mannens jul med ny - og ren - vannforkyning.

Selskapet bak fadesen beklager hendelsen på det sterkeste, og begrunner det hele med «menneskelig svikt».

Blå revolusjon

Blåbyen Sortland i Vesterålen. Faksimile fra Bladet VesterålenBlåbyen Sortland i Vesterålen. Faksimile fra Bladet Vesterålen

I Vesterålen bekymrer man seg over russerne som i større grad fester grep over egne fiskerier.

- Det siste som er skjedd er at vi ikke lenger får tilgang til data fra satellittsporinga av russiske fiskefartøy, sier Steve Olsen, sjef for KV Nord til Bladet Vesterålen på julaften.

Med andre ord: Det er kjipt at Russland ikke ønsker å dele fisket sitt med oss nordmenn.

Samme avis melder at majoriteten av innbyggerne på Sortland by foretrekker den nye julebelysningen i byen, som i år var i blått og ishvitt, fremfor tradisjonell belysning med gule lys.

En av ti julegraner som kjempet om tittelen En av ti julegraner som kjempet om tittelen " Årets ypperste juletre". Faksimile Lofotposten

Hele 51 prosent av de spurte foretrekker «den nye med blå og ishvit belysning», 42 foretrekker «den gamle og velkjente med "vanlig" lys», mens resten sier de gir blaffen.

Sortland er kjent over hele landet som «Den blå byen», altså byen hvor rundt 20 av 300-400 bygg i bysentrumet er farget i blått.

Årets ypperste

Ett steinkast sørvest, har også avisen Lofotposten avholdt avstemming.

Men da man ikke finner verken blå eller gule byer i denne regionen, har avisen bedt sine lesere om å stemme over «Årets ypperste juletre».

Man undres over kriteriene for deltakelse, da kvaliteten over flere av de konkurrerende trær kan virke noe ujevn.

Faksimile Trønder-AvisaFaksimile Trønder-Avisa

En kvinne skal ha sagt «Ka i grønne farsken e nu det dærre førr et buskvækst» da hun først fikk øynene opp for julegranen illustrert i bildet.

Trollat storm og Snåsa-mann

Avisa Nordland i Bodø meldte på nyttårsaften at stormen «Yngve» de siste nettene har holdt flere mennesker våkne. Trær, skilt og stillaser har fløyet fra sine respektive tilholdsgroper, og har lagt seg til å hvile på hus og hjem.

På folkemunn blant nordlendingene sies det at «i Bodø er det nordvest og motvind uansett hvilken retning du snur deg». Men også her synes det å være grenser for hvor gøy det er å bo i en forblåst by.

Nordtrønderne later til å ha planlagt sine gavelister nøye i år. Trønder-Avisa meldte lillejulaften at trøndernes gavehiter i år består av snøkjelke, Nintento DS og «Snåsamannen».

Årets julegåte ble avslørt av Sunnmørsposten. Faksimile fra SunnmørspostenÅrets julegåte ble avslørt av Sunnmørsposten. Faksimile fra Sunnmørsposten

Med andre ord har man lagt opp til en jul med svært aktive smårollinger, ungdommen foran TV-ruten, mens mor og far fordøyer julematen på sofaen med bok plantet mellom hendene.

Ufo-rykter

I vest har redaksjonsmedarbeiderne i Sunnmørsposten undret seg over et mystisk lys over Spjelkavika. Spekulasjonene har vært mange, blant annet har man mistenkt lyset for å være ufo og nordlys.

- Nei, det er ikke noe ufo. Dette er lyskastere som er plassert ved alle Ergo-butikkene i forbindelse med fyrverkerisalget, forklarer daglig leder Harald Sandtorv lattermildt til Sunnmørsposten.

Også politiet har vært koblet inn i saken. Ordensmakta har foretatt undersøkelser, og kan nå fastlå at lyset ikke er en ufo, og at det er fullt lovlig.

Kjendisnytt

Oldboys-gutta i Madla fikk årets gladmelding på julaften. Faksimile Sogn AvisOldboys-gutta i Madla fikk årets gladmelding på julaften. Faksimile Sogn Avis

Oldboys-gutta i laget Madla ser ut til å ha trukket vinnerloddet foran årets veterancup i fotball. Julaften kunne Sogn avis røpe at laget har sikret seg keeperlegenden Erik Thorstvedt til turneringen.

– Me er stolte over å vera med, men laget er ikkje eigna til å skremma nokon. I tillegg til at me satsar på klassisk undervurdering, har fleire på laget også spelt forball før, skriver lagleder Thorstvedt på veterancup.no

Do-terror

En tedens i Norge? Faksimile BergensavisenEn tedens i Norge? Faksimile Bergensavisen

Bergensavisen meldte 31. desember om et utbredt problem i landet, nemlig utedoer som sprenges i filler. Ifølge avisen skal noen ha gått løs på utedassen på Åsbrekkegjelet langs E16 med dynamitt.

Politiet har foretatt åstedsgranskinger. Bakgrunnen for ugjerningen er så langt ukjent.

vgnett avslører at toalettet er laget av betong, og at det nå skal være totalt rasert.

Statens vegvesen driver rasteplassen, og pressesjef Kjell Bjørn Vinje sier ovenfor riksavisen at utedoangrepet er «helt Texas».

Verken Stavanger Aftenblad eller Fædrelandsvennen hadde noe like oppsiktsvekkende å melde.

Nummer to

Faksimile Fredrikstad BladFaksimile Fredrikstad Blad

Dermed avsluttes vår rundtur i øst, nærmere bestemt gjennom Fredrikstad Blad, som 1. juledag kunne melde at deres lokale skjønnhetsdronning Marielle Mathiassen nå er mer pop enn selveste Aylar Lie.

Konklusjonen er tatt på bakgrunn av en rangering gjennomført av et casting-selskap, som i sine hjemmesider formidler store pupper og lettkledde jenter. Fredrikstad-jenta blir kun slått av selveste Triana Iglesias, som i sin tid poserte naken i herremagasinet Playboy.

Da gjenstår det å se hvilken hendelser som vil prege nyhetsbildet ved de respektive redaksjonene i 2009.

Personvernpolicy