Filmåret 2009

Det er mye å glede seg til på kino i 2009. Bildet er hentet fra «The watchmen» som har premiere 6 mars 2009.
Det er mye å glede seg til på kino i 2009. Bildet er hentet fra «The watchmen» som har premiere 6 mars 2009.

<pDisse filmene kan du glede deg til i 2009.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slumdog Millionaire - Han som hadde svar på alt

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Premiere 23. januar

Regi: Danny Boyle

Regissør Danny Boyle, mannen bak filmene «Trainspotting» og «The Beach» er tilbake med en film basert på boka «Q & A» av Vikas Swarup. Boka til Swarup gir et interessant, gripende men også humoristisk innblikk i livet til noen av de aller fattigste i India. Hovedpersonen, en fattiggutt uten utdannelse, blir arrestert anklaget for juks, etter å ha svart riktig på tolv spørsmål «Vil du bli millionær?». I sin desperasjon etter å bevise sin uskyld, begynner han å fortelle om oppveksten sin i slummen, og hvordan det han har opplevd har gjort ham i stand til å svare riktig på alle spørsmålene.

Boyle er en regissør som er kjent for å bringe oppfinnsomhet og annerledeshet inn filmene sine, ispedd en god dose svart humor. Det er ikke vanskelig å forestille seg at Swarups bok og Boyles regi kan være en svært god match.

«Slumdog Millionaire» har allerede vunnet flere priser, og høstet lovord blant kritikere i landene den allerede har hatt premiere. Boyle er nominert til Golden Globe for beste regi for denne filmen.

En litt artig element er måten «Slumdog Millionaire» er tekstet på. I store deler av filmen snakkes det hindi. For å unngå at publikum bare ser på teksten, og ikke bildene, har Boyle forsøkt seg med en type snakkebobler, der teksten i ulike farger dukker opp ved siden av skuespillerne. Kanskje det til og med er verdt å se filmen, bare for å se hvordan dette fungerer i praksis?

Se traileren her.

Man on wire

Foto: FilmwebFoto: Filmweb

Premiere 20. februar

Regi: James Marsh

Dette er dokumentarfilmen om den uredde franskmannen Philippe Petit. I 1974 spente han en line mellom tvillingtårnene i World Trade Center og balanserte fra ett tårn til det andre. Det ble kjent som århundrets største kunstneriske forbrytelse. I «Man on wire» rekonstrueres hendelsen gjennom intervjuer med de involverte. «Man on Wire» vant i 2008 publikumsprisen og juryens pris for beste dokumentarfilm under Sundance filmfestival. Det er en smal liten film, men sannsynligvis en av årets mest interessante.

Se traileren her.

Den fantastiske historien om Benjamin Button

Foto: FilmwebFoto: Filmweb

Premiere 6. februar

Regi: David Fincher

Brad Pitt prøver stadig å velge roller som gjør utseende hans mindre attraktivt – uten å lykkes. Men denne gangen kan det hende han er inne på noe. I «Den fantastiske historien om Benjamin Button» starter nemlig Pitts rollefigur livet som en eldgammel, liten, skrukkete gammel mann (tenk deg «Den sjuende far i huset» - han som henger på veggen i et horn). Button er mann som eldes baklengs. Han blir bare yngre og yngre, noe som skaper store vanskeligheter, men også forunderlige situasjoner, i hans forhold til andre mennesker. Handlingen foregår i New Orleans, fra starten til slutten av 1900-tallet. I tillegg til Brad Pitt har også Cate Blanchett en sentral rolle.

Forhåpentligvis er «Den fantastiske historien om Benjamin Button» en litt annerledes film, som med to svært dyktige skuespillere i hovedrollen i hvert fall har et godt utgangspunkt. Det skal også bli spennende å se hvordan regissøren bak blant annet «Fight Club», David Fincher, takler formidlingen av en kjærlighetshistorie på film.

Se traileren her.

Jernanger

Foto: FilmwebFoto: Filmweb

Premiere 16. januar

Regi: Pål Jackman

Dette er regissør Pål Jackmanns første spillefilm siden «Detektor» fra 2000. Med seg har han fått to av Norges beste filmskuespillere, Bjørn Sundqvist fra den eldre garde og Pål Sverre Valheim Hagen (Max Manus, deUSynlige) fra den yngre. Det handler om to menn som begge er redd for kjærligheten, men som finner hverandre. «Jernanger er en vindskeiv og skranglete kjærlighetsfilm»lover produsentene. Filmen vises første gang som åpningsfilm under Tromsø Internasjonale filmfestival.

Se traileren her.

Harry Potter og Halvblodsprinsen

Foto: FilmwebFoto: Filmweb

Premiere 17. juli

Regi: David Yates

Nå som den siste boka i Harry Potter-serien har vært i handel i godt over et år, er de gjenstående filmene kanskje det eneste millioner av Potter-fans har igjen for å roe ned abstinensene. Den sjette filmen i rekken «Harry Potter og Halvblodsprinsen» skal tradisjonen tro, være enda mørkere og skumlere enn de foregående filmene. Den onde trollmannen Voldemort begynner for alvor å få innflytelse over trollmanns- og Gompeverdenen. I tillegg må Harry og vennene takle at hormonene er i ferd med å løpe løpsk.

David Yates fikk mye ros for filmatiseringen av «Harry Potter og Føniks ordenen». Det gir håp om at han også denne gangen skal klare å bringe det magiske universet til forfatter J.K. Rowling til lerretet.

Se traileren her.

Revolutionary Road

Foto: FilmwebFoto: Filmweb

Premiere 16.januar

Regi: Sam Mendes

Hva om Jack og Rose fra Titanic hadde fått hverandre, og flyttet til en idyllisk forstad på 50-tallet? I «Revolutionary Road» møtes skuespillerne fra «Titanic» Kate Winslet og Leonardo Di Caprio igjen under regien til «American Beauty»-regissør Sam Mendes. Det er en helt annen type kjærlighetshistorie enn den i «Titanic». «Revolutionary Road» handler om et ungt ektepar som flytter til en amerikansk forstad. De føler seg fanget i det konvensjonelle livet de har valgt å leve. Spørsmålet er om de kan bryte ut av det uten å miste hverandre. Med en god regissør, solide skuespillere og en ekstremt god trailer ser «Revolutionary Road» ut til å kunne bli en av de dramatiske høydepunktene i 2009.

Se traileren her.


Knerten

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Premiere i september

Regi: Åsleik Engmark

Det er ingen tvil om at Anne Cath. Vestlys realistiske, men samtidig magiske historier har satt preg på generasjon etter generasjon. Det er ikke bare gjennom radio og i bøkene fortellingene hennes har blitt kjent. Også på filmatiseringene sendt på kino og tv har i aller høyeste grad bidratt til å spre historiene hennes. Mange har vel fått med seg de to filmene om mormor og de åtte ungene fra 1977 og 1978. I 1998 kom filmen «Ole Aleksander Filibom-bom-bom». Til høsten vil man kunne få oppleve to av hennes mest elskede figurer på kino - nemlig lillebror og hans lille venn i tre Knerten.

Det er første gang Åsleik Engmark regisserer en spillefilm, og han skal visstnok ha fått ganske frie tøyler av Vestly-familien.

– Vi bruker farger og vaner og moralkodeks fra den gangen, men løfter det opp til en barneactionfilm av i dag, sa Engmark i oktober ifølge NTB.

Waltz with Bashir

Foto: FilmwebFoto: Filmweb

Premiere 20.februar

Regi: Ari Folman

Jeg så denne filmen under filmfestivalen Film fra Sør i 2008, og kan uten å tvile si at det var den beste filmen jeg så hele dette året. «Waltz with Bashir» er en animert dokumentarfilm. Regissør Ari Folman tjenestegjorde som israelsk soldat i Beirut i 1982 mens Israelske styrker assisterte falangistenes massakre av palestinske flyktninger i flyktningleirene Sabra og Shatila.

Som voksen mann har Folman ingen minner fra soldattiden. Han oppsøker gamle krigskamerater, soldater og journalister for å høre om de husker ham og hva som skjedde. Det er en slags kriminalhistorie der hovedpersonen forsøker å finne ut hva han har gjort. Dokumentaren er først filmet med realfilm, deretter er filmingen animert. Gradvis kommer Folmans minner tilbake og animasjonen gjør at fortid og nåtid glir i hverandre på en ekstraordinær måte. Musikken er en blanding av klassiske stykker og israelsk rock. Det er nydelig, poetisk og fantastisk sterkt.

Se traileren her.

X-Men Origins: Wolverine

Foto: FilmwebFoto: Filmweb

Premiere 1. mai

Regi: Gavin Hood

Denne filmen er vel først og fremst interessant for fansen som har latt seg fascinere av tegneseriene eller de tre tidligere filmene om mutantuniverset til X-Men. Karakterene i disse historiene har av ulike årsaker mutert, og fått superkrefter.

Hugh Jackman spiller Wolverine, en mann som blant annet kan skyte ut lange metallklør fra hendene, og hele seg selv. Jackman har vært med i tre andre filmene om X-Men. Her fremstår han kanskje som den karakteren med mest dybde, som er sterkt preget av fortiden sin. Det er derfor spennende at Wolverine nå får sin egen film, som forgår omtrent tjue år før han blir med i mutantgruppen som kaller seg X-Men. Man får bare håpe at dette ikke er et hastverksprosjekt som kun er laget for å tyne mer penger ut av «X-Men»-konseptet. Er filmen derimot laget med en genuin interesse for denne eventyrverden, kan dette virkelig bli en godbit for fansen.

Se traileren her.

Coraline og den hemmelige dør

Foto: FilmwebFoto: Filmweb

Premiere 8.mai

Regi: Henry Selick

Mens vi venter på at Tim Burton skal bli ferdig med sin filmatisering av «Alice i Eventyrland» i 2010 kan «Coraline og den hemmelige dør» bli en bra tidtrøyte. Filmen er regissert av «Nightmare before Christmas»-regissør Henry Selick. Det er en animert historie om Coraline som finner en hemmelig dør til et parallelt univers der alt er mye bedre, men det er bare på overflaten. Coraline vikles etter hvert inn i omstendigheter som stadig blir farligere. Filmen er basert på Neil Gaimans bok «Coraline».


Se traileren her.

Flere filmer som kommer i 2009

«Mammut» Regissør Lukas Modyssons første store internasjonale film.

«New York i et nøtteskall» Ny film fra Charlie Kaufman.

«The Wrestler» Darrren Aronofskys film om bryteren Randy Robinson kan bli et comeback for Mickey Rouge som skuespiller.

«Push» ser ut som en blanding av «Heroes» og «The Matrix». Det kan bli barnesjerne Dakota Fannings gjennombrudd som voksen skuespiller.

«The international» Regissøren av «Løp Lola løp» kommer med en ambisiøs ny thriller.

«The Reader» Nok en Kate Winslet film som skal være en Oscar nomanisjon verdig.

«The Watchmen» Zack Snyders filmatisering av Alan Moores tegneserie er en av filmene det knytter seg størst forventning til i året som kommer.

«Menn som hater kvinner» Filmatiseringen av Stieg Larssons bestselger.

«Che» Stephen Soderbergs portrett av Che Guevara. Benicio Del Toro spiller hovedrollen.

«The Boat that Rocked» Regissøren av «Fire bryllup og en gravferd» og «Love Actually» har laget film om britiske radiopirater på 60-tallet med Philip Seymour Hoffmann i hovedrollen. God musikk og komedie kan forventes.

«Star Trek VI» J.J. Abrahams har laget «Lost» og «Mission Impossible III». Nå prøver han seg i verdensrommet.

«Angels and demons» Nok en filmatisering av Dan Brown med Tom Hanks i hovedrollen.

«Ice Age 3» De søte dyra fra isalderen møter dinosaurene.

«Up» Ny film fra mesteranimatørene i Pixar om en gammel mann som fester tusenvis av balonger til huset sitt og reiser til Sør-Amerika.

«Cirque du freak» Når twilightfansen har sett favoritt-filmen sin tilstrekkelig mange ganger kan denne tenårings-vampyrfortellingen holde spenningsnivået oppe.

«The limits of control» Jim Jarmush har fått med seg et imponerende knippe gode skuespillere.

«Shutter island» ny film fra mesterregissør Martin Scorsese.

Personvernpolicy