Yngve blåste seg opp til orkan

<pEkstremværet Yngve blåste seg opp til en orkan ytterst på Helgelandskysten tidlig onsdag morgen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mosjøen (NTB): I Bodø blåste deler av taket på en boligblokk av.

– Myken fyr ytterst på Helgelandskysten har hatt orkan, med over 33 sekundmeter vind i mer enn ti minutter, sier statsmeteorolog Trond Lien ved Vervarslinga for Nord-Norge til NTB.

Ekstremværet som ble døpt Yngve, har sitt opphav i et lavtrykk sørøst for Jan Mayen som utviklet seg til et uventet sterkt stormsenter. Uværet beveget seg tirsdag mot Nordland, og onsdag morgen blåste det uvanlig friskt i Nord-Helgeland, Saltfjellet, Salten, Lofoten og deler av Troms.

– I det meste av Nordland og til dels også i Troms har det vært en del vind. Vi har vært oppe i sterk storm på Røst og full storm i Bodø og flere steder på Helgeland. I de fleste bebodde strøk har det vært full storm, sier Trond Lien.

Taket blåste av

I Bodø feide vindkastene av deler av taket på en boligblokk i 3-tiden natt til onsdag. Ingen kom til skade, men beboerne i den øverste etasjen av blokken ble evakuert og innlosjert på et hotell i byen, skriver Avisa Nordland.

Politidistriktene melder ellers ikke om store materielle skader etter Yngves herjinger. De mest dramatiske meldingene som ble ringt inn til politidistriktene dreide seg om løse gjenstander og knuste ruter.

I 8-tiden onsdag morgen hadde de kraftigste vindkastene avtatt og Yngve så ut til å løye. Full og sterk storm ble avløst av stiv kuling fra nord og nordvest. I Nordland, Troms og Vest-Finnmark ser folk ut til å kunne puste ut nyttårsaften.

– Stiv kuling er helt normal vindstyrke og det vil være slik på kysten resten av dagen, sier meteorologen.

Snøfall

Best vær i nord får innbyggerne i Øst-Finnmark, som kan kose seg med nordlig bris på årets siste dag, mens folk i Troms våknet opp til store snømengder onsdag morgen.

Flere steder i Troms er det kommet mellom 20 og 25 centimeter snø, og det snødde fortsatt i 8-tiden. (©NTB)

På Myken fyr ble det målt orkans styrke i vindkastene, se kart under:


Vis større kart

Personvernpolicy