Hamas forberedt på bakkekrig

En israelsk soldat går foran en stridsvogn i nærheten av grensa mot Gazastripen tirsdag. Den israelske hæren risikerer å møte betydelig motstand hvis bakkestyrker sendes inn i det palestinske området. Foto: REUTERS/Baz Ratner / SCANPIX
En israelsk soldat går foran en stridsvogn i nærheten av grensa mot Gazastripen tirsdag. Den israelske hæren risikerer å møte betydelig motstand hvis bakkestyrker sendes inn i det palestinske området. Foto: REUTERS/Baz Ratner / SCANPIX

<pHvis Israel sender soldater inn på Gazastripen, vil de stå overfor flere titusen høyt motiverte Hamas-krigere. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaza by (NTB): Den islamistiske bevegelsen har i årevis forberedt seg på geriljakamp i tettbygde strøk.

Spesielt det siste halvannet året er det blitt smuglet store mengder moderne våpen inn på Gazastripen, skriver den danske avisa Politikens nettutgave.

Blant annet har panservernraketter og eksplosiver egnet for veibomber funnet veien inn i det palestinske området over grensa fra Egypt. Smuglingen foregår gjennom et nettverk av over 400 tunneler, beskrevet som navlestrengen mellom det omringede Gaza og resten av verden.

– Vanskelig

Den væpnede delen av Hamas, Izz el-Deen al-Qassam-brigadene, venter sammen med paramilitære politistyrker og andre væpnede palestinske grupper på hva som blir Israels neste trekk.

Blir det en bakkeoffensiv, kan det gjøre det mulig for palestinerne å yte organisert motstand. Den israelske hæren har på sin side behov for en suksess etter den mislykkede krigen mot Hizbollah-militsen i Libanon i 2006.

Anders Mosdal fra det danske Forsvarsakademiet tror israelske militære ledere har lært av felttoget i Libanon, men at bakkekrig på Gazastripen uansett ikke vil bli lett.

– Å bruke stridsvogner på 65 tonn i tett befolkede byområder og samtidig unngå for mange sivile ofre, er vanskelig. Dessuten skal man absolutt ikke undervurdere Hamas. Det er en dyktig motstander som tidligere har påført israelerne alvorlige tap, sier Mosdal til Politiken.dk.

Angrep fra lufta

Enn så lenge har de israelske styrkene nøyd seg med å angripe med artilleri og fra lufta, uten å sette egne folk i stor fare.

Tidlig onsdag morgen ble flere regjeringsbygninger på Gazastripen bombet, ifølge øyenvitner. En lege skal ha blitt drept og flere mennesker såret da et hus i flyktningleiren Jabalia ble truffet, skriver nyhetsbyrået AFP.

En bakkekrig kan likevel tvinge seg fram, siden det er svært vanskelig å vinne denne typen kriger kun med angrep fra lufta.

Våpenhvile

Ulike representanter for Verdenssamfunnet har, som så mange ganger tidligere, bedt om at krigføringen i Midtøsten må opphøre. FN, EU, Russland og USA ba tirsdag om at det umiddelbart må innføres våpenhvile, og Frankrike kom med et konkret forslag om en såkalt humanitær våpenhvile som i første omgang skal være i 48 timer.

Israels statsminister Ehud Olmert diskuterte forslaget tirsdag kveld med andre regjeringsmedlemmer. En talsmann for forsvarsminister Ehud Barak var positiv til det franske utspillet, men sa at en våpenhvile ikke vil forhindre Israel fra å forberede en mulig bakkeoffensiv.

Minst 373 mennesker er blitt drept i Israels luftangrep mot mål på Gazastripen de siste dagene, ifølge palestinsk helsepersonell. Nærmere 40 barn skal være drept, og over 1.700 personer er såret.

Samtidig fortsetter palestinske væpnede grupper å skyte raketter mot den sørlige delen av Israel, noe som har kostet fire mennesker livet. (©NTB)

Personvernpolicy