Slik blir nyttårsværet

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pSjekk været der du bor.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grovt sett blir det stille etter storm i nord, kaldt og fint i øst og «både og» i vest. I Longyearbyen blir det også mye bra vær nyttårsaften: Nordvestlig bris, opphold og rundt 15 minusgrader.

- Ser vi litt stort på det, kan vi si at Nord-Norge får et lite pusterom før et kraftig lavtrykk kommer inn mot kysten igjen. Det vil gi storm i Nordland nyttårsaften, men ellers i Nord-Norge bare kuling, sier vakthavende statsmeteorolog Siv Dearsley på Blindern til NTB.


Tøffe Finnmark

Det var Magerøya og Honningsvåg som måtte ri av det verste uværet. Storm og orkan har rast siden tidlig søndag kveld. Flere hustak blåste av, og mandag ettermiddag var det meldt store skader på ikke mindre enn 15 hus. En hel vegg på en 600 kvadratmeter stor flerbrukshall blåste på havet.

- Jeg kan ikke huske et uvær av dette omfang som har vart så lenge, fortalte lensmann Per Dyrstad på Nordkapp til NTB da infernoet hadde rast ett døgn.

Flerbrukshallen i Finnmark mistet en hel vegg. Foto: Petter KrogstadFlerbrukshallen i Finnmark mistet en hel vegg. Foto: Petter Krogstad

I Honningsvåg målte Meteorologisk institutt sterk storm og 56 knop i middelvind og hele 80 knop i kastene på det verste.

Pust ut - på ski

Men nå er det altså håp om en pustepause også i nord, ifølge statsmeteorologen på Blindern.


Men et nytt lavtrykk bygger seg opp ved Jan Mayen og vil gi nordavind i hele landet nyttårsaften. Spesielt i Nordland, der det er mulighet for storm på dagen allerede nyttårsaften, men avtakende utover dagen. På kvelden: nordvestlig kuling og snøbyger over hele Nord-Norge, men noe lettere vær på vidda og i Øst-Finnmark.

Det vil være mulig å gå ut, men det vil blåse godt, og med snøbyger blir ikke sikten nødvendigvis så god alle steder.

Sør-Norge

Trøndelag og Møre og Romsdal får sørvestlig kuling først på dagen nyttårsaften, men minkende utover kvelden. Vind opp til frisk bris eller liten kuling på kysten. Det blir også en del snøbyger i nyttårshelgen.

Vestlandet sør for Stad: Hele området preges av lite vind, kanskje litt nedbør først på dagen, men det ser ut til å klarne opp til kvelden.

For eksempel kan bergenserne håpe på oppholdsvær, til og med klarvær, ifølge meteorologen.

Folk på Sør- og Østlandet har grunn til å glede seg til nyttårshelgen: Lite vind, men fortsatt mulighet for stedvis tåke/lavt skydekke først på dagen. Men også her er det grunn til optimisme for kvelden da det kan klarne opp.

Temperaturen i Sør-Norge: forholdsvis kaldt, men ikke fullt så kaldt som de siste dagene. Fra første nyttårsdag igjen noe kaldere. Nord-Norge får gradvis synkende temperatur, ned til 5-6 minusgrader.

Fram mot lørdag og søndag blir det ellers bare små forandringer: normalt vintervær, med andre ord.

Ønsker du flere detaljer om været på stedet du bor, er yr.no stedet å søke. Også Statens vegvesen har nyttig informasjon om føreforhold på sine hjemmesider. (©NTB)

Personvernpolicy