Dødsdom over fantasyfilmene

Den sjette Harry Potter-filmen, «Halvblodsprinsen», kommer på kino til sommeren. Filmselskapet Warner Bros har uttrykt bekymring for Potter-filmenes fremtid.
Den sjette Harry Potter-filmen, «Halvblodsprinsen», kommer på kino til sommeren. Filmselskapet Warner Bros har uttrykt bekymring for Potter-filmenes fremtid.

<pFinanskrisen truer fantasyfilmene. Ikke engang gigantsuksessen Harry Potter er helt trygg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt siden den første filmen i «Ringenes Herre»-trilogien kom ut i 2001 har filmselskapene satset stort på eventyrfilmer. Spekket med magi, storslagne kamper og imponerende kostymer og scenografi koster disse filmene flesk. Ettersom finanskrisen ruller videre, har flere av filmselskapene nå fått kalde føtter, og trekker seg nå ut av filmprosjekter i fantasy-sjangeren på løpende bånd.

På juleaften ble det kjent at Disney ikke kommer til å være med på å finansiere den tredje Narnia-filmen, «Reisen til det ytterste hav».

Den første filmen, «Løven, heksa og klesskapet», kostet 1,2 milliarder kroner å produsere. Til gjengjeld spilte den inn over fem milliarder kroner på verdensbasis. Nummer to i rekken, «Prins Caspian», kostet 1,4 milliarder kroner. Men selv om den mer en tjente inn produksjonskostnadene, med 2,9 milliarder kroner på verdensbasis, var dette langt fra den suksessen filmselskapene hadde håpet på etter braksuksessen med «Løven, heksa og klesskapet».

Warner Bros vil ikke lenger finansiere Narnia-filmene. Bildet er hentet fra den andre Narnia-filmen «Prins Caspian».Warner Bros vil ikke lenger finansiere Narnia-filmene. Bildet er hentet fra den andre Narnia-filmen «Prins Caspian».

Nå leter produksjonsselskapet Walden Media, som sitter igjen med Narnia, desperat etter samarbeidspartnere som vil investere i den tredje filmen. Lykkes de ikke, ser det ut til at filmserien, bygget på C.S Lewis' bøker om Narnia, må legges død.

Håpet på suksess

En planlagt filmtrilogi som allerede har fått dødsdommen er serien «Den mørke materien». Nummer to og tre i rekken etter filmen «Det gylne kompasset», vil ikke bli laget.

Med Daniel Craig og Nicole Kidman i sentrale roller, trodde filmselskapene på stor suksess i filmatiseringen av Philip Pullmans bøker.

Fansen vil ikke få se oppfølgerne til «Det gylne kompasset».Fansen vil ikke få se oppfølgerne til «Det gylne kompasset».

«Det gylne kompasset» skal ha kostet rundt 1,7 milliarder kroner å produsere. Filmen kom ut i 2007, og spilte inn skuffende 490 millioner kroner i USA. Mange håpet at oppfølgerne var reddet, da den internasjonalt spilte inn 2,1 milliarder kroner. Tidligere i år ble det imidlertid klart at Warner Bros ikke kom til å lage en filmversjon av «Den skarpeste kniven», bok nummer to i Pullman-trilogien. Warner Bros’ forklaring på nedleggelsen var at den første filmen hadde opprørt enkelte kristne grupper. Andre hevder imidlertid at den egentlig grunnen var penger.

Les også: Spielberg i finanskrisen

Utrygt for Harry Potter

Selv Harry Potter, den mest lønnsomme franchisen i filmhistorien, er ikke trygg. Manusforfatter Steve Kloves har uttalt at Warner Bros er bekymret for utsiktene for de tre siste filmene i Harry Potter-serien, fordi forfatteren J.K. Rowling ikke lenger skaper interesse rundt Harry Potter-fenomenet ved å gi ut bøker. Den siste ordinære Harry Potter boka kom ut 2007. Den sjette filmen i rekken, «Harry Potter og halvblodsprinsen», kommer ut sommeren 2009.

Til nå har Harry Potter-filmene spilt inn over 31 milliarder kroner, og på tross av bekymringene vil antagelig Warner Bros henge med til siste Harry Potter-bok er filmatisert.

«Twilight» har forløpig hatt stor suksess.«Twilight» har forløpig hatt stor suksess.

Også en annen planlagt filmserie ser ut til å kunne overleve. Vampyrbokserien «Twilight» av Stephanie Meyer er et av de siste tilskuddene innen fantasylitteratur.

Les også: Fenomenet Twilight

Serien består av fire bøker, og filmversjonen av den første boka har premiere i Norge 9. januar.

«Twilight» havnet på topp 20-lista over filmer gjennom historien som har hatt størst inntjening i USA i løpet av premierehelgen. I underkant av en halv milliard kroner tjente filmen inn i USA i perioden 21. til 23. november. Over 10.000 så filmen da den hadde førpremiere i Norge tidligere i desember. Internasjonalt har filmen foreløpig spilt inn 1,4 milliarder kroner.

Oppfølgeren er allerede planlagt å ha premiere ved juletider 2009.

Personvernpolicy