Et brus fra øst

Osslers «Ett Brus» er kåret til årets svenske album her i ABC Nyheter. Foto: Lennart Persson
Osslers «Ett Brus» er kåret til årets svenske album her i ABC Nyheter. Foto: Lennart Persson

Lennart Persson har pratet med Ossler, mannen bak Sveriges kanskje beste album i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett helt stimm av recensenter har öst beröm över honom.

Många har kallat «Ett Brus» en av årets bästa svenska plattor.

Och när redaktör Amundsen och jag skulle utse våra svenska favoritplattor årgång 2008 så visade det sig att vi båda hade just Pelle Ossler och hans «Ett Brus» allra överst på våra listor.

Upphöjelsen i svensk media har varit total.

Nu önskar Ossler bara att vanliga skivköpare ska nå fram till hans skiva också. Man kan som bekant inte betala hyran med bra recensioner.

Samtidigt inser han att hans musik kanske inte precis stryker radiopubliken medhårs. Musiken är strävt upprorisk, texterna mörka betraktelser över vår samtid.

Vågar göra det

Han stirrar rakt i in i mörkret. Kanske för att förstå, kanske för att han inte kan låta bli. Och han vågar göra det, han är inte rädd för att ta sig in i sprickorna mellan bloggdrottningarna och idrottshysterin, mellan Botox-karusellen och TV-nöjenas falska lördagsmys. Det som är det verkliga, obevekligt framskridande livet. Där kärleken, omtanken, solidariteten är varor det är konstant, provocerande brist på.

Foto: promoFoto: promo

- När jag tittar på samhället, hur folk lever sina liv, vad folk gör, så verkar det så fullständigt tomt. Men det egentliga varandet försiggår i djupare skikt, och där finns ingen logik, i varje fall ingen logik som vårt förstånd fattar. Det är på ett djupare och kanske sannare plan. Jag tror att all konst är en länk mellan dom här skikten.

Själv har han alltid sett sig som en «outsider». Men han betonar i nästa andetag att han är «en alldeles vanlig, alldeles okomplicerad människa». Tro det den som vill.

- Möjligen har jag alltid burit på, kämpat mot, en känsla av att stå utanför. Av att alltid behöva ta mig in för att få vara med...

Vi närmar oss kanske en sanning, eller en bärande personbeskrivning.

- Min 45-åriga livserfarenhet säger mig att tillvaron är ett gungfly, att varje människa en potentiell mördare och sadist. I varje ögonblick hotar djup tragik, ingenting är riktigt sant och det ända man kan vara riktigt säker på är att man en dag kommer att dö ensam. Vet man det känns det underligt att göra feel good-musik. Dom som sysslar med det är antingen korkade eller så stoppar dom huvudet i sanden.

- Människans utveckling och historia är kantad av fasa - och så kommer det att fortsätta tills vi utplånat oss själva. Det är ingen dystopi utan realitet. Och i förhållande till det blir min musik ändå rätt så uppåt, eller hur?

- Jag har hur som helst aldrig stått ut med glada, soliga låtar. Jag tror inte på dem, det är som att de förolämpar min intelligens.

Ett famlande i mörkret

- Min musik är snarare ett famlande i mörkret, efter något att hålla sig i, när allt är kallt och stenhårt. «Betraktaren» i låtarna är ju ganska skör, han är ömtålig i den verklighet där människovärdet ständigt devalveras.

Men när allt är bortskalat ska det förhoppningsvis finnas något där att hålla sig i, något som ger en gnutta hopp. Och det är långt ifrån så att han anstränger sig för att göra musik som människor uppfattar som tvär eller motsträvig.

- Det blir som det blir. Jag gör helt enkelt den sortens musik som jag själv skulle vilja höra. Musik som tillför något i människors liv, inte bara brusar i bakgrunden. Musik som gör dem nyfikna på annat i musiken och i samhället, som öppnar upp deras värld.

«Ett Brus»«Ett Brus»

- Jag skulle vilja att mina lyssnare känner att de får något att gå och gnaga på, något som föder nya tankar, som i sin tur får dem att vilja gå vidare till andra saker. Det är så mycket av dagens musik som är rena återvändsgränder i det hänseendet.

- Jag är stolt över att ha gjort ett album som är så kompromisslöst, både vad det gäller musiken och förpackningen. Sedan kanske det kräver sin man att ha trevligt när man hör på det här. Åtminstone i Sverige verkar det just nu vara så att man måste ha trevligt och inte mycket mer när man lyssnar på musik...

Flickfavorit

Han har ett förflutet som gitarrist och flickfavorit i gruppen Wilmer X, som han spelade gitarr i under 17 år. Parallellt med detta och efter att han lämnade den gruppen har han nu gjort fem plattor på egen hand. Dessutom utgör han tillsammans med Thåström och Mattias Hellberg gruppen Sällskapet, som gav ut ett kritikerhyllat album häromåret. Han ingår också mer eller mindre permanent i kompgruppen som den gamle Ebba Grön-hjälten kallar ihop när han drar ut på turné. Närmast blir det i mars-april nästa år, då det är dags att föra ut Thåströms kommande album i den svenska verkligheten.

Svensk verklighet är något som Ossler är bra på. Man skulle schablonmässigt kunna säga att han tolkar stämningarna i dagens Sverige, men det är nog snarare så att han visar oss ett Sverige vi har framför oss. Ett Sverige vi kanske helst skulle slippa.

Hon talar ett språk jag förstår
hennes röst är vacker och klar
den klingar i luften så full av liv
när hon beskriver döende hav
jag trycker mej mot hennes bröst
när orden tagit slut
hon har ett brus i sitt hjärta
som inte hittar ut
(«Ett Brus»)

Eller så är det bara ett personligt helvete som iscensätts. Det är svårt att avgöra; det stora och det lilla och det personliga och det politiska rör sig ständigt in i vartannat i hans musik. I ögonblickskorta, glasklart filmiska sekvenser bjuder han oss total, ibland nästan överrumplande närvaro i sina egna historier.

Det unika är inte att hans texter står för sig själv som lyrik, det märkvärdiga är att de också fungerar så väldigt väl som sångtexter. Och att de så villigt gifter sig med hans vemodsvackra melodier.

På scenen. Foto: promoPå scenen. Foto: promo

Albumet «Ett Brus» rymmer väldigt vacker musik, inte att förglömma.

Vacker, ohjälpligt sorgsen, ljudmässigt sprungen ur bilden av en sönderbombad huvudstad. Logiskt nog inspelad i just det Berlin den bilden kommer ifrån.

- Det är en historiskt oerhört spännande plats, insvept i magi och myter. En stad som har varit ett tillhåll för alternativ kultur sedan före andra världskriget. Sedan är det så klart väldigt fascinerande, allt som hände under det kalla kriget, då västmakterna inte ville ge upp sin del av staden. Vilket resulterade i att staden delades i två halvor, med en hög mur emellan. Helt absurt.

Inspelad i Berlin

Han spelade in i Hansa-studion, i dess legendariska «Great Hall by the Wall», där Bowie spelade in «Low» och «Heroes».

- Det är högt, högt i taket, med en fantastisk rumsklang. Det är ett riktigt gammalt hus, ett av de få i Potzdamer-området som inte bombades sönder och samman under krigets slutskede. Vilket är ett under, för det låg ju mitt i maktens centrum, mitt i nazismens hjärta.

- Bilden av det sönderbombade Potzdamer Platz var faktiskt bilden av det sound jag var ute efter för inspelningen. Jag vet inte om det var något jag lyckades fånga, eller om det ens blev ett specifikt Berlin-sound, men det är helt klart att allt hade blivit mjukare och varmare om jag hade gjort inspelningen i Sverige.

Om han kan göra en «trevlig» platta är väl högst osäkert, men han går i stället omkring med tankar på en «vacker» platta.

- Det kommer ju vackra ballader till mig också, som «Över Taken Här I Stan» och «Luften Är Fri» på de två förra plattorna eller titelspåret på den senaste. Nästa platta gör jag kanske med bara en stråkkvartett. Något riktigt vackert, som omväxling.

- Min karriär skulle förmodligen må bra av det...

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Statsministeren: Frode Berg kommer hjem så snart det er praktisk mulig18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Kneproblemer og Haaland-avbud rett før avspark mot Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Europas «glemte» migrantleir12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile
Siste nytt
19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeStatsministeren: Frode Berg kommer hjem så snart det er praktisk mulig18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportKneproblemer og Haaland-avbud rett før avspark mot Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenEuropas «glemte» migrantleir12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus