Kuppmakere utsetter portforbudet

Et bilde tatt 2. oktober 2008 viser stridsvogner fra hæren i Guinea under et opptog. Arkivfoto: Scanpix/AFP.
Et bilde tatt 2. oktober 2008 viser stridsvogner fra hæren i Guinea under et opptog. Arkivfoto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOffiserer som hevder de har tatt makten i Guinea, utsetter innføringen av portforbud til fredag på grunn av julehøytiden. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Guinea
*Ligger på vestkysten av Afrika.
*Landet har 9,2 millioner innbyggere (tall fra 2006). 90 prosent av disse er muslimer.
* Guinea var fransk koloni, men fikk sin uavhengighet i 1958, da det som eneste av de franske koloniene valgte å stå utenfor Det franske fellesskap. Ble styrt på tyrannisk vis av president Sékou Touré. Han skapte en sterk sentralmakt og landet ble også i stor grad isolert fra omverdenen.
* Da Touré døde, tok oberst Lansana Conté over makten i et militærkupp. En ny grunnlov ble innført i 1990, og to år senere ble det dannet et flerpartisystem. Conté vant landets første presidentvalg i 1993, og ble gjenvalgt i 1998.
* Guinea er rik på naturressurser, spesielt bauksitt som brukes i aluminiumsproduksjon, samt jern, diamanter og gull.
* Dårlig styresett og et kraftig fall i de globale mineralprisene har ført til at økonomien har blitt dårligere de siste årene. Over 40 prosent av innbyggerne lever under fattigdomsgrensen. (©NTB)

Conakry (NTB-AFP): På forespørsel fra Guineas kristne råd har militærjuntaen bestemt seg for å utsette portforbudet som etter planen skulle innføres onsdag kveld.

- Dette gjør at de som er kristne, kan tilbringe julehøytiden på fredelig vis, het det i en uttalelse som ble lest opp på en statlig radiokanal onsdag.

Tidligere onsdag ble det kunngjort at det skulle innføres portforbud over hele landet samme kveld.

Samtidig ble det kunngjort at kaptein Moussa Camara, som har fungert som kuppmakernes talsmann, er utnevnt til leder av militærjuntaen.

Militærjuntaen hevder å ha tatt kontrollen i landet etter at den mangeårige diktatoren Lansana Conte døde mandag.


- Må mobilisere

Lederen for nasjonalforsamlingen i Guinea ber verdenssamfunnet stanse kuppmakerne som forsøker å ta makten i landet.

– Verdenssamfunnet må mobilisere for å hindre at militæret forstyrrer den demokratiske prosessen som er nedfelt i grunnloven, sier Aboubacar Sompare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På telefon til nyhetsbyrået Reuters forteller Sompare at kuppmakerne leter etter ham, men at han befinner seg på et trygt sted.

Kaptein Moussa Camara, som fungerer som talsmann for offiserene som forsøker å gripe makten, hevder på sin side at regjeringen i landet forsøker å hente inn utenlandske leiesoldater for å slå ned kuppforsøket.

Camara lover videre at juntaen vil holde demokratiske valg i slutten av 2010. Den siste uttalelsen fra gruppen av offiserer som kaller seg Det nasjonale rådet for demokrati og utvikling, ble lest opp på en statlig radiostasjon onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stridsvogner

Juntaen hevder den kontrollerer landet, og soldater som er lojale mot kuppmakerne, kjørte onsdag stridsvogner gjennom gatene i hovedstaden Conakry. Kuppmakerne sier dessuten at de har utnevnt en overgangsregjering med 26 militære medlemmer og seks sivile.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel hevder statsminister Ahmed Tidiane Souare at det fortsatt er han som er landets regjeringssjef.

Naturressurser

Det oppsto politisk kaos i det vestafrikanske landet Guinea etter at den mangeårige diktatoren Lansana Conte (74) døde mandag.

Conte kom selv til makten i et militærkupp 1984 og styrte siden et undertrykkende militærregime. En kilde i Contes familie sier til nyhetsbyrået AFP at det skal holdes statsbegravelse for presidenten fredag.

Guinea har rike mineralreserver, blant annet rundt halvparten av verdens forekomster av bauksitt, som brukes til å produsere aluminium. I tillegg har det vestafrikanske landet forekomster av gull, diamanter og jernmalm.

Men til tross for naturressursene har økonomien gradvis forverret seg, og Guineas 10 millioner innbyggere er i dag blant de fattigste i hele verden.


Oppdatert med opplysningene om at portforbudet er utsatt.