Et svensk julemareritt

Jul i stua er ikke alltid like hyggelig.
Jul i stua er ikke alltid like hyggelig.

<pTanter, onkler, foreldre, barnebarn, besteforeldre og en god dose akevitt kan være en eksplosiv blanding.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endelig er julen her. Denne ene gangen i året er hele familien samlet. Bak oss ligger skillsmissene og arvefeidene. Med oss finner vi halvbrødre og stedøtre. Nå skal vi ha det hyggelig dere! Så havner akevitten på bordet, og onkel Willy bestemmer at når det er er jul må man kunne drikke så mye man vil.

Det begynner fint med at nå skal vi klare å være sammen, så kommer det alkohol og da vet vi hvordan det ender.

- Det handler om alt mulig: Hvem sviktet hvem. Hva skjedde da? Har jeg vært en god mor? En ansvarsfull far? Slike scener utspiller seg når familien en sjelden gang er samlet. Da begynner man fint med at nå skal vi klare å være sammen, så kommer det alkohol og vi vet hvordan det ender. Jeg kaller det Norèn jul. Det er en spøk mellom meg og broren min, sier forfatter Torgrim Eggen til ABC Nyheter.

Han blir overrasket når han hører at Norèn-jul er et folkeutrykk i Sverige.

- Jeg trodde jeg hadde funnet det opp selv, men det er vel ikke så veldig originalt, sier forfatteren.

Julefeiringen som aldri fant sted

I fem års tid har svenskene brukt galgenhumor for å takle sine dysfunksjonelle familier og sjelelelig opprivende julefeiringer. I sentrum står ganske så ufrivillig den svenske dikteren, forfatteren og dramatikeren Lars Norèn. Han er kjent for sine brutalt ærlige familiedramaer på scenegulvet. Til tross for «Noren-jul»- uttrykket har han aldri skrevet om en eneste julefeiring.

- Nei, det finnes ingen jul hos Norèn, ikke et eneste skuespill foregår i jula, opplyser Barbro Westling.

Hun holder på å skrive en bok om Lars Norèn. Westling tror at det er skildringene av forholdene mellom menneskene som har gitt opphav til uttrykket.

- I Norèns teaterstykker snakker familiemedlemmene veldig ærlig til hverandre. Man møtes i julen og skal være lenge sammen, så kommer julegavene og favoriseringen kommer frem i lyset. I tillegg er det alkohol. Norèn bygger alltid stykkene sine på mennesker som drikker. Det ville ikke hendt noe om det ikke var sprit på scenen. I det ene sekundet sier man noe forferdelig, og i neste skjer noe morsomt. Det er en blanding mellom det grusomme og det underholdende.

Underholdningsverdi

En Norèn-julen er kanskje ikke like hyggelig som en Lindgren-jul, men den har likevel sin verdi mener Westling.

- Den er jo vond, men det finnes også underholdningsverdi i det. Det skjer noe. Man sitter ikke bare stille, sier hun.

Det finnes underholdningsverdi i det. Det skjer noe. Man sitter ikke bare stille.

I blant kan de idylliske gammeldagse julefeiringene føles som en tvangstrøye for mange. Westling tror at folk får en slags følelse av samhold ved å snakke om Norèn-julen.

- Jeg tror at mange føler at det gir distanse. Så kan man tenke ”Ja ja vi har det alle likt”, så kan man le av det, sier hun.

Når svenskene begynte å snakke om Noren-jul følte dikteren selv så mye på det at han gikk offentlig ut og tok avstand fra det.

- Jeg elsker julen, erklærte Norèn til svenske Aftonbladet, og forsikret om at hans egne julefeiringer aldri minnet om hans skuespill.

Norèn oppfordret folk til å senke forventningene og slappe av for å unngå at julen utivkler seg til et Norèn-drama.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus