Vil ha fri fyll mot arbeidsløshet

Gatevold: Frp mener mer skjenking ikke gir mer vold, men flere arbeidsplasser. Foto: Scanpix
Gatevold: Frp mener mer skjenking ikke gir mer vold, men flere arbeidsplasser. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Spesielt i en tid med stor arbeidsledighet må vi aksjonere for å få vekk all regulering av alkohol-skjenking.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik lyder rådet fra Fremskrittspartiet til sine tillitsvalgte i det interne heftet «Valgkamp- og standskurs» som er gått ut foran neste års stortingsvalg.

I et eget kapitel oppmuntrer partiledelsen grunnorganisasjonene til å ta fra venstresida monopolet på aksjonisme som metode. Av de formålene lokallagene anbefales å aksjonere på, er friere skjenkepolitikk.

Fyll for sysselsetting

Og - spesielt i tider med høy arbeidsløshet bør alle stengsler mot skjenking aksjoneres vekk, får valgkampstrategene det som de vil:

«Spesielt i en tid med stor arbeidsledighet vil det skape irritasjon når politikerne går imot nyetableringer og utvidede skjenketider som kan skaffe flere arbeidsplasser.», står det å lese i heftet.

Krangel om skjenking og vold

Mens Fremskrittspartiet ser på flere skjenkesteder som aktivt sysselsettingstiltak, har debatten rast i Oslo og andre storybyer om fylla har skylda for gatevolden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Stortinget har Jens Stoltenberg a nklaget Frp for å være medskyldig i voldsbildet fordi partiet ikke vil stramme inn på skjenkingen, skriver VG.

I Horten har volden ifølge politiet gått ned etter at man strammet inn på skjenketiden, mens en bar-eier klager over redusert omsetning, skriver Gjengangeren.

Frp-byråd ikke på glid

I Oslo har lokalavisa Aften fortalt at til og med Fremskrittspartiets egen byråd Anette Wiig Bryn kan være i ferd med å snu i ønsket om fjerning av restriksjoner på skjenking. Hun vil reise til andre byer som Arendal og Trondheim for å studere erfaringene med redusert skjenketid som ble innført der. Politiet har oppsummert at det har blitt mindre vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til ABC Nyheter sier Frp-byråden derimot at hun er blitt feilsitert.

- Tidligere er verre

- Nei, jeg har ikke kommet i tvil om Frps skjenkepolitikk. Jeg har ikke tenkt meg på studietur til andre byer. Det jeg har sagt, er at hvis det viser seg i andre byer som vi kan sammenlikne oss med at det blir betydelig mindre kriminalitet av å redusere åpningstidene, så må vi jo se på det. Men så langt har vi ikke tro på det. Jeg tror at jo tidligere du stenger, desto mer bråk får du, sier Anette Wiig Bryn. .

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed står hun fast på Oslo-byrådets nye alkoholpolitiske handlingsplan som ønsker å liberalisere skjenkingen i hovedstaden ytterligere. Høyre og Frp står bak denne.

- Hva syns du om valgkamp-instruksen om å aksjonere for fri skjenking – spesielt i en tid med stor arbeidsledighet?

- Det har jeg ikke sett, og kan ikke kommentere det, svarer byråden.

- Kynisk valgkamptaktikk

- Det er ganske kynisk å tenke på denne måten i valgkamp, mener Kristelig Folkepartis nestleder Inger Lise Hansen.

- De fleste skjønner at skjenkebevilgninger og pris må sees på i helhet, som solidaritet med dem som har problemer, sier hun.

- Det er trist at Frp-politikere ikke ser at politikken får konsekvenser for folks mulighet til å leve et alright liv. For en med alkoproblemer er det tøft å møte vinflaskene i butikken og gå forbi mange skjenkesteder, sier nestlederen, og konkluderer:

- Da øker volden, helseproblemer og samfunnets kostnader. Det burde Frp skjønne.