Anker krigsforbryterdom

Statsadvokat Pål K. Lønseth. Foto: Scanpix
Statsadvokat Pål K. Lønseth. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPåtalemyndigheten anker deler av Oslo tingretts dom i krigsforbrytersaken og rettens avgjørelse om at man ikke kan dømme tiltalte etter den nye paragraf 102 i strafferetten om forbrytelser mot menneskeheten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Oslo tingretts dom i begynnelsen av desember går det fram at bruk av den nye lovbestemmelsen er i strid med Grunnlovens bestemmelser om at man ikke kan gi nye lover tilbakevirkende kraft.

– Vi mener at tingrettens syn på loven på dette punktet er feilaktig, og vi anker derfor over rettens lovanvendelse, sier statsadvokat Pål K. Lønseth til NTB.

Allerede da dommen falt, sa Lønseth at det kunne bli aktuelt å anke denne delen av dommen til høyere rett.

Fem års fengsel

Men også rettens formann i krigsforbrytersaken i Oslo tingrett, tingrettsdommer Finn Haugen, gikk etter rettssaken til det uvanlige skritt å tilråde en anke i dette spørsmålet. Haugen sa da til NTB at dommen bør ende i Høyesterett slik at landets høyeste domstol får behandlet spørsmålet og avklart om den nye loven kan brukes uten å bryte med Grunnloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tiltalte i krigsforbrytersaken, Mirsad Repak, ble dømt til fengsel i fem år for å ha bortført og tatt friheten fra elleve sivile serbere under krigshandlingene i Bosnia-Hercegovina sommeren 1992.

Opprinnelig var han tiltalt for å ha tatt friheten fra 18 serbere ved å plassere dem i fangeleiren Dretelj. Under rettssaken i tingretten frafalt aktoratet tiltalen som gjaldt en av de 18 slik at 17 tilfeller av frihetsberøvelse ble stående igjen.

Frifunnet

Retten frifant altså Repak for seks av de tilfellene som gjaldt frihetsberøvelse, og han ble også frifunnet for tiltalepunktene om tortur og voldtekt. Men retten la likevel vekt på torturdelen i tiltalen i sin straffeutmålingen som førte til at Repak fikk fem års fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lønseth sier at påtalemyndigheten anker to av frifinnelsene for frihetsberøvelse.

– Vi godtar frifinnelsen for voldtekt men har også anket frifinnelsen for tortur mot Olga Drasko, sier Lønseth. Drasko var det vitnet som i Oslo tingrett ga den mest rystende forklaringen om mishandlingen som en del av fangene i Dretelj skal ha blitt utsatt for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lang tid siden

– Vi anker ikke straffeutmålingen, for dette spørsmålet vil uansett komme opp når lagmannsretten skal behandle ankene i saken, sier Lønseth til NTB.

For en uke siden ble det kjent at Repak og hans forsvarere anker store deler av tingrettsdommen.

Et viktig punkt i anken er de 16 årene som er gått siden hendelsene som er beskrevet i tiltalen mot Repak, fant sted.

– Dette er vanligvis et sterkt straffnedsettende moment, og vi vil særlig legge vekt på dette i anken, sa advokat Brynjulf Risnes, den ene av Repaks to forsvarere. (©NTB)