Vil stoppe WTO

Vil ha WTO-reform: Espen Barth Eide og alle de sosialdemokratiske partiene i EU besluttet det på sitt møte i Madrid nylig. Foto: Thomas Vermes
Vil ha WTO-reform: Espen Barth Eide og alle de sosialdemokratiske partiene i EU besluttet det på sitt møte i Madrid nylig. Foto: Thomas Vermes

<pStatssekretær Espen Barth Eide (Ap) mener WTO nå bør ta en pause i forhandlingene og forandre seg til beste for u-land. Han har EUs sosialdemokrater med seg. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets statssekretær Espen Barth Eide går nå inn for en stopp i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon WTO - for heller å omforme organisasjonens mandat og virkemåte.

Det slår han fast overfor ABC Nyheter, trass i at regjeringens offisielle politikk er å drive forhandlingene fram til et resultat snarest mulig - med dagens mandat for WTO. Til gjengjeld har Barth Eide den samlede sosialdemokratiske bevegelsen i EU, PES, bak seg.

- WTO må demokratiseres

- Globale institusjoner som WTO må demokratiseres og bringes mer i tråd med dagens maktforhold. Vesten er ikke lenger en så dominerende aktør, er begrunnelsen Barth Eide gir.

WTO har siden 2001 forgjeves forsøkt å komme fram til en ny, omfattende avtale om liberalisering av verdenshandelen, den såkalte Doha-runden. Denne måneden forsøkte WTOs generalsekretær Pascal Lamy å tromme sammen nok et ministermøte for å vedta rammene for en slik avtale. Men forsøket mislyktes fordi medlemslandenes ulike interesser fortsatt er uforenelige.

Bruke stillstand til å endre

- Nå er det stillstand i forhandlingene. Bør man benytte anledningen til å gjøre som PES ønsker, sette seg ned og forandre mandat og virkemåte før forhandlingene gjenopptas?

- Det syns jeg er en logisk implikasjon. Når man har en politikk for forandring, så bør man jo bruke anledningen nå, svarer Barth Eide, som i sin post i Forsvarsdepartementet er mer profilert på Afghanistan-politikk og jagerfly-kjøp.

Hva med regjeringen?

- Mener også Arbeiderpartiet dette?

- Man er jo generelt støttende til dette.

- Hvordan rimer dette standpunktet med at regjeringen varmt har gått inn for en raskest mulig avtale i Doha-runden – etter det nåværende mandatet med de svakhetene WTO har?

- Sånne reformer er langsiktig arbeid. Vi er jo for reformer i FN, men vi venter ikke med å arbeide med FN til reformen er gjennomført, svarer Barth Eide.

Har EU-partiene bak seg

I Europa er ikke Espen Barth Eide alene om sitt syn på reform av WTO. Alle de sosialdemokratiske partiene i EU krever det samme. I det stille har den norske politikeren vært sentral i å utforme en felles politisk plattform for EUs sosialdemokratiske partier, PES. Ett av programpostene Barth Eide og PES banket fast på rådsmøtet i PES nylig, er at det trengs en reform av Verdens handelsorganisasjon, WTO.

Punkt 56 i PES-manifestet støtter en revisjon av beslutningsprosessen, mandatet og virkemåten til WTO, Verdensbanken og IMF.

Tar hensyn til nye makter

- Hva mener PES trengs av endringer i WTO?

- PES mener globale institusjoner må demokratiseres og bringes mer i tråd med dagens maktforhold. Vesten er ikke lenger så dominerende aktør. I WTO gjelder dette særlig balansen mellom framvoksende u-land, og de utviklede land. Hvis ikke de nye, reelle maktforholdene får et institusjonelt uttrykk, vil institusjonene forvitre, sier Barth Eide.

I WTO har framvoksende u-land som India, Kina og Brasil allerede tatt sete i den lille kretsen av stormakter som har ført de reelle forhandlingene, sammen med EU, USA, Australia, Canada og til dels Japan. Derimot var Afrika som eneste kontinent overhodet ikke representert i femlands-gruppa som i realiteten legger mye av løpet.

Hva med fattige u-land?

- Mener du man bare bør utforme WTO ut fra makt? Eller bør en demokratireform også gi de fattigste u-landene sterkere innflytelse i WTO?

- Det er to hensyn å ta: Å ta til følge endrede maktforhold i verden, og behovet for en allmenn demokratisering. Enten du er fattig eller rik, er du påvirket av den globale handelen. Land bør ha innflytelse i WTO selv om de ikke er store handelsmakter, og en erkjennelse av at noen faktisk har fått mer makt, sier Barth Eide.

Nordmannen sitter i styret for PES, som i mange måneder fram til PES-rådet behandlet utallige innspill til manifestet. Forut for dette var Espen Barth Eide en av sju forfattere av et internasjonalt PES-dokument som la mye av grunnlaget for de internasjonale spørsmålene i det endelige PES-manifestet.

Les om WTOs Doha-forhandlingsrunde på Utenriksdepartementets hjemmeside.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus