Her er årets julefilmer

«Autralia» kommer ikke heldig ut etter ABC Nyheters anmeldelse
«Autralia» kommer ikke heldig ut etter ABC Nyheters anmeldelse

<pEn lang rekke filmer har premiere i Norge den 26. desember. Vi forteller deg hvilke filmer som er verdt kinobilletten, og hvilke du bør styre unna.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2. juledag er for mange blitt dagen da ribbe og pinnekjøtt blir byttet ut med popkorn og brus, før man trekker inn i kinomørket i et par timer. Nedenfor får du tipsene som kanskje kan hjelpe deg til å velge riktig film.


Komediene

Yes Man

Fra: USA

Aldersgrense: 11 år

Regi: Peyton Reed

Hva skjer dersom du svarer JA til alle livets muligheter og spørsmål? Hvor havner du om du velger positivitet og tommelen opp i situasjoner der andre ville ha styrt langt unna? Denne enkle filosofien markerer rammene i Jim Carreys nyeste film, Yes Man.

Her spiller Jim Carrey den antisosiale bankansatte Carl, som fortsatt ikke er over eksen tre år etter at han ble dumpet, og som alltid finner på kreative unnskyldninger for å slippe å ta steget ut i det sosiale liv igjen. Han har mer enn nok med seg selv, og takker NEI til det meste. Og for alle som vet at man defineres ut fra de valgene man tar, ser det skikkelig dårlig ut for Carl.

Mange har et elske eller hate forhold til den godeste Carrey - som vel ikke alltid er kjent for å holde ting lavmælt og rolig. Her klarer han å lage en karakter med flere nyanser, som til tider tar av - men likefullt har menneskelighet og dybde.

Les hele anmeldelsen av «Yes Man» her.

Anywhere But Home

Fra: USA

Aldersgrense: 7 år

Regi: Seth Gordon

Brad og Kate, skyr alt som lukter julefeiring med familien. Hver jul flykter paret til et eksotisk ferieparadis, for å nyte paraplydrinker ved bassengkanten. I år får imidlertid fluktplanene en brå stopp, når flyet til Fiji blir innstilt. Uten gode nok unnskyldninger til å lure seg unna, blir paret tvunget til å besøke sine skilte foreldre en etter en. Det er med andre ord duket for fire juleselskap fra helvete.

Bruk kinopengene på hva som helst annet enn den pinlige julefilmen «Anywhere but home». Kan hende filmskaperne har fått det for seg at jo mer høylytt krangling, jo morsommere blir det. Men den teorien fungerer definitivt ikke i praksis. Dette er så flaut og ubehagelig å se på, at man bare har lyst til å forlate kinosalen.

Les hele anmeldelsen av «Anywhere but home» her.


For barna

Beverly Hills Chihuahua

Fra: USA

Aldersgrense: 7 år

Regi: Raja Gosnell

«Bevery Hills Chihuahua» er den relativt uspennende historien om den bortskjemte og støvlettbærende chichuahuaen Chloe som nyter luksustilværelsen i Beverly Hills. Men når matmor (Jamie Lee Curtis) reiser bort en langhelg, får niesen Rachel (spilt av delvis norske Piper Perabo) ansvaret for den vesle bikkja.

Disneys siste familiefilm har nemlig gått til hundene. I alle ordets betydninger. Her dreier det seg nemlig om hund hund hund i alle ledd. Men spesielt morsomt er det ikke. Skjønt, går du på kino for å se en film der hunder kan snakke, betyr det vel at du i utgangspunktet er positivt innstilt og således i målgruppen til en type film som dette. Da kan det godt være at «Beverly Hills Chihuahua» ikke vil skuffe deg. Disneyfilmen har i hvert fall gått så det uler i USA, hvor den har toppet lista over mest besøkte filmer et par helger på rad. Men så har vel amerikanerne foretatt mange pussige valg det siste tiåret.

Les hele anmeldelsen av «Beverly Hills Chihuahua» her.

Historien om Despereaux

Fra: USA

Aldersgrense: 7 år

Regi: Sam Fell og Robert Stevenhagen

I en verden der det å være en feig mus er mer nobelt enn en å være en modig mann, er det ikke bare bare å ha et en enorm dragning mot eventyr og spenning. Musa Despereaux er mindre enn mus flest, men det han mangler i størrelse tar han mange ganger igjen i mot.

«Historien om Despereaux» er filmen der detaljene og birollene gjør hele forskjellen. Jeg lot meg flere ganger fascinere av musebyen, som er en miniatyrkopi av menneskebyen i filmen. Ser man nøyere etter oppdager man at høyhusene her er uthulede bøker, faklene som lyser opp gatene er fyrstikker og en gammel snadde er blitt til en trillebår. Artige biroller gjør filmen også interessant. Det er spennende at den vakre prinsessen ikke bare er snill og gjør alt riktig til en hver tid. For selv om hun i bunn og grunn er en god person, er hun til tider både egoistisk og trangsynt.

Les hele anmeldelsen av «Historien om Despereaux» her.


Niko og veien til stjernene (Filmweb)

Fra: Finland

Aldersgrense: 7 år

Regi: Michael Hegner og Kari Juusonen

Dette er eventyrfortellingen om reinsdyrgutten Niko som lengter etter å fly akkurat som faren. Etter at en bande ulver overfaller reinsdyrflokkens fredelige hjem, legger han ut på et desperat og livsfarlig oppdrag gjennom iskalde vinterstormer i et ugjestmildt landskap på jakt etter faren.

Krigsfilmene

Australia

Fra: USA/Australia

Aldersgrense: 11 år

Regi: Baz Luhrmann

Lady Sarah Ashley reiser til Australia for å besøke sin mann som holder på med kvegdrift der. Der finner hun sin mann død og blir kjent med en australsk cowboy (Hugh Jackman) og aboriginergutten Nullah (Brandon Walters).

Dette skal være et historisk portrett av Australia, men det er for virkelighetsfjernt. Det er nostalgi møter fantasi møter historietime. Når det gjelder Aboriginernes historie kan det virke som om Luhrmann har forsøkt å gi de australske urinnvånerne en slags oppreisning. Det gjør han ved å forvandle de til en vakker myte, til figurer i et eventyr. Jeg tviler på at det gjør de godt som folkegruppe. En stygg løgn erstattes med en vakker løgn, men sannheten er ikke nærmere. «Australia» er tre timer du aldri får tilbake.

Les hele anmeldelsen av «Australia» her.

The Boy in the Striped Pyjamas

Fra: USA/ Storbritannia

Aldersgrense: 11 år

Regi: Mark Herman

«The boy in the striped pyjamas» er et krigsdrama fra andre verdenskrig, sett gjennom øynene på den tyske gutten Bruno. Hans far har en høytstående stilling i den tyske hæren og Bruno og familien flytter ut på landet på grunn av jobben til faren. Hvordan forklarer man krig for et barn? Hvordan forklare den når man står på overgriperens side?

Regissør Mark Hermann balanserer karakterene og dramatikken på en måte som er både troverdig og øyeåpnende. Han har ikke latt seg friste til å skru opp kontrasten mellom karakterene ved å gjøre den lille gutten veldig søt og uskyldig, og nazistene til mørke monstre. Filmen unngår klisjeene og klarer å si noe viktig om et tema som tas opp igjen og igjen, men som likevel ikke slutter å være viktig.

Les hele anmeldelsen av «The boy in the striped pyjamas» her.

De franske

En julefortelling

Fra: Frankrike

Aldersgrense: 11 år

Regi: Arnaud Desplechin

Tragediene og problemene står i kø for familien Vuillard. Moren i familien, Junon, mistet sin førstefødte sønn da han var 6 år. Alle hans tre yngre søsken er født i håp om at de skulle kunne redde han med en benmargstransplantasjon. Ingen hadde imidlertid matchende gener. De tre gjenværende søsknene vokser opp, og glir mer og mer fra hverandre. Etter mange år tvinges familiemedlemmene, barn og barnebarn, til å samles i jula, når det viser seg at Junon har fått kreft, og hun trenger beinmarg fra en av dem.

Kjærlighet, sykdom, død og familiefeide. Alle ingredienser som skulle tilsi et par tunge og melodramatiske timer i kinosalen. Det er ikke tilfellet med «En julefortelling». Fjærlett drives denne filmen fremover med humor, varme og uventede filmatiske grep, samtidig som historien, tragedien og karakterene blir tatt på alvor.

Les hele anmeldelsen av «En julefortelling» her.

Klassen

Fra: Frankrike

Aldersgrense: Ingen

Regi: Laurent Cantet

I et klasserom i en fransk forstad underviser klasseforstanderen Francois Marin elevene sine som om det var ekstremsport. Det er som en fektekamp: 25 ustyrlige ungdommer mot en mann. Mange vil kjenne igjen opprørsstemningen fra sin egen ungdomsskoletid. Kanskje vil du også huske hvorfor du den gang sverget på aldri å bli lærer.

Filmen er erklæring av respekt for læreryrket. Samtidig er den kritisk til metodene og maktforholdene mellom elever og lærere. I Frankrike ble filmen en suksess blant ungdommer, en samfunnsgruppe som vanligvis fremstilles som overfladiske og endimensjonale på film. «Klassen» er samfunnsaktuell filmkunst på sitt beste. Den er reflektert, provoserende og virkelighetsorientert. Samtidig etterlater den et stort rom for diskusjon og tanke.

Les hele anmeldelsen av «Klassen» her.

Dramaene

To verdener

Fra: Danmark

Aldersgrense: Ingen

Regi: Niels Arden Oplev

Rosalinde Mynster spiller Sara, ei pliktoppfyllende, men viljesterk jente som er dedikert til Jehovas vitne og sin famile. På fest møter hun Teis (Pilou Asbæk), en vanlig dansk gutt i begynnelsen av 20-årene. Når forholdet utvikler seg må hun stå til rette for sin familie og autoritetene i jehovas vitne.

Danskene har etter hvert utviklet en slags ekspertise på velspilte dramaer, og det er i denne tradisjonen «To verdener» føyer seg inn. Det kan oppfattes som en ungdomsfilm fordi den handler om ungdommer, men med handlingen og menneskene i sentrum blir har det først og fremst blitt en film om tro, kjærlighet og familie.

Les anmeldelsen av «To Verdener» her.

Vanære

Fra: Sør-Afrika/Australia

Aldersgrense: 11 år

Regi: Steve Jacobs

John Malkovich spiller David Lurie, en universitetsprofessor i litteratur bosatt i Sør-Afrika. Særlig sympatisk er han ikke, og Malkovich er som vanlig glimrende som usympatisk, lett arrogant middelaldrende mann. Et menneske er han likevel, og etter at hans favoritt-protituerte dropper ham forelsker David seg i en vakker ung elev. Jeg skal ikke si mer av handlingen enn at David bestemmer seg til å flytte ut til datteren som driver en gård ute på landet og det er her han møter seg selv i døra.

Filmingen er sober, og det er også skuespillet. Fortellingen er enkel men rommer komplekse problemstillinger. John Malkovich går inn i rollen på en frembragende måte uten en falsk note. Han er David, du tror på ham. Tankene han har i boka står å lese i ansiktet og bevegelsene hans. Det er fantastisk skuespill.

«Vanære» er en sterk og tankevekkende film.

Les hele anmeldelsen av «Vanære» her.

Whatever Lola wants (Filmweb)

Fra: Canada / Frankrike

Aldersgrense: Ingen

Regi: Nabil Ayouch

Lola drømmer om et liv som danser, og ønsker seg bort fra New York og det kjedelige livet som postbud. Kjærligheten bringer henne til Egypt, et sted så annerledes fra USA på både godt og vondt, men også stedet der hun finner sin nye lidenskap - magedans!

De usynlige barna (Filmweb)

Fra: Diverse nasjoner

Aldersgrense: 11 år

Regi: Spike Lee, Katia Lund, Ridley Scott, Jordan Scott, Stefano Veneruso, Mehdi Charef og Emir Kusturica.

I «De usynlige barna» har 7 av verdens beste regissører gått sammen om å fortelle hver sin historie om barnas vilkår i dag. Filmen er produsert i samarbeid med UNICEF.

Her møter man alt fra en tenåring i Brooklyn til gatebarn i São Paulo til en pressefotograf med granatsjokk.

Les også:

Filmanmeldelser på ABC Nyheter

Film på ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus