Sprangrytterlaget fratatt OL-bronsen

Tony André Hansen og hesten Camiro i Beijing, med bronsemedaljen han og laget nå er fradømt. Foto: Scanpix
Tony André Hansen og hesten Camiro i Beijing, med bronsemedaljen han og laget nå er fradømt. Foto: Scanpix

<pDet norske sprangrytterlaget mistet sine bronsemedaljer fra Beijing-OL etter at Tony André Hansen (29) ble dømt for ulovlig medisinering av hesten Camiro.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi mener dommen er helt feil. Det viser hvor urettferdig saken er når det er en avdeling i FEI som dømmer oss. Sånn sett har vi regnet med det verste og håpet på det beste, sier Tony André Hansen til VG Nett.

Hesten Camiro avla positiv dopingprøve med spor etter stoffet capsaicin, et chiliprodukt som smøres på hestens forbein for å gjøre den mer følsom med tanke på å unngå riv.

Hansen står fortsatt fast på at han er helt uskyldig i saken.

Blir ribbet

Hansen er diskvalifisert fra alle konkurranser han deltok i under sommerens OL, og han ribbes for medaljer, poeng og premiepenger, heter det på Det internasjonale rytterforbundets (FEI) hjemmeside.

Det betyr at så vel Hansen som lagkameratene Morten Djupvik, Stein Endresen og Geir Gulliksen mister den sensasjonelle lagbronsen kvartetten overrasket med i Beijing-OL.

Den norske rytteren er også suspendert i fire og en halv måned (135 dager) med virkning fra 21. august i år. Det betyr at han kan konkurrere igjen fra 3. januar 2009.

Hansen må i tillegg betale drøyt 19.000 norske kroner i bot og drøyt 50.000 kroner i sakskostnader.

Vil anke

Ifølge forbundet har Hansen 30 dager på seg til å anke avgjørelsen inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS).

– Dommen kom ikke som noe sjokk, men det synes klart at vi går videre med saken, sier Hansen til VG Nett.

Tyske Christian Ahlmann og irske Denis Lynch er også disket fra OL etter at deres hester testet positivt på samme stoff.

Tony André Hansen leverte feilfri ridning i lagkonkurransen og skulle kjempe om gull i den individuelle finalen, men bare to timer før sitt livs viktigste løp fikk han beskjeden om at hesten hans hadde avlagt positiv dopingprøve.

Hansen hevdet han ikke visste hva capsaicin var da Camiro ble avslørt.

På medaljeoversikten fra Beijing-OL endte Norge dermed med tre gull, fem sølv og en bronse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus