Max Manus sørger for rekordår

Aksel Hennie som Max Manus. Foto: Filmweb
Aksel Hennie som Max Manus. Foto: Filmweb

<pMed storfilmen «Max Manus» som lokomotiv på tampen av året, kan norsk filmbransje notere seg for det beste norske filmåret siden 70-tallet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av helgen ble «Max Manus» sett av 142.795 publikummere, det er flere enn noensinne i en åpningshelg for en norsk film.

– Det er en fantastisk prestasjon for en fantastisk film, sa kulturminister Trond Giske (Ap) da tallene ble lagt fram i Oslo mandag formiddag.

– Vi må helt tilbake til 70-tallet for å finne et år hvor norsk film ble sett av så mange nordmenn som i 2008, sa Giske. I 1975 var det store lokomotivet «Flåklypa Grand Prix», en av de største norske filmsuksessene noensinne.

Som «Ringenes Herre»

– Vi er veldig glad for disse tallene, og vi håper at det fortsetter. Det som er helt tydelig, og som vi får melding om fra kinoene, det er at denne filmen spenner over hele aldersgruppen. Det er ikke bare 17-20 åringene som kommer, filmen appellerer til alle mellom 12 og 90 år, sier en fornøyd John M. Jacobsen til NTB.

Han har produsert filmen sammen med Sveinung Golimo.

Direktør i Film & Kino, Lene Løken, sammenligner besøkstallene for Max Manus-filmen med «Ringenes Herre».

– Det er ingen tvil om at dette etter norske forhold er rene Ringenes Herre-tall, sa Løken.

Max Manus-filmen legger seg på åttendeplass når det gjelder besøkstall i en åpningshelg totalt siden man begynte å føre statistikk for dette i 2003. Da regner man også med internasjonale storfilmer som «Ringenes Herre» og «Harry Potter».

– Det sier noe om nivået på besøket, understreker Løken.

Tror på 2009

Allerede før det tradisjonelle gode besøket på norske kinoer i julen og romjulen, kan filmbransjen notere seg for det beste besøkstallet på norske filmer siden 2003.

Per i dag har 2.392.058 publikummere sett en norsk film på kino, det tilsvarer 21 prosent av det totale kinobesøket.

– Når tallene fra julebesøket kommer, utelukker jeg ikke at vi kommer opp i en andel på 23 prosent, sier Løken.

Så høyt har det norske besøket aldri vært. Hittil i år har rundt 11,4 millioner publikummere funnet veien inn i en norsk kinosal. Det er en økning på 9,7 prosent sammenlignet med året før.

Med store norske barnefilmproduksjoner på lista for 2009, som den femte Olsenbanden junior-filmen og «Elias», tror både Løken og kulturminister Giske at også 2009 kan bli et godt filmår.

– Det er ikke gitt at 2009 blir som 2008. Det må hardt arbeid til, men bransjen er i ferd med å bli superprofesjonell i alle ledd, og vi har et støttesystem som fungerer bedre, mener Giske. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus