«Hallelujah» herjer igjen

Leonard Cohen (73), som la ut på sin første turné på mange år i sommer, er tilbake på toppen av listene med sin gamle låt «Hallelujah». Her fra veteranens konsert på Benicàssim-festivalen i Spania i sommer. Foto: Paul A. Nordal
Leonard Cohen (73), som la ut på sin første turné på mange år i sommer, er tilbake på toppen av listene med sin gamle låt «Hallelujah». Her fra veteranens konsert på Benicàssim-festivalen i Spania i sommer. Foto: Paul A. Nordal

<pI år er det Englands tur til å synge inn julen med «Hallelujah».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leonard Cohens snart 25 år gamle låt «Hallelujah» ble en landeplage i Norge i 2006 da de «nye gitarkameratene» herjet VG-listen og landets radiostasjoner med sin coverversjon av låten.

I samme periode fikk avdøde Jeff Buckley en formidabel oppsving av karrieren da hans 1994-verjson av låten klarte ti uker på VG-listen, men med en syvendeplass som beste plassering i 2006.

Ny realitystjerne

Herjet de norske listene med sin egen versjon av låten for to år tilbake. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)Herjet de norske listene med sin egen versjon av låten for to år tilbake. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

På de offisielle britiske singellistene UK Top 40 , går vinneren av realityprogrammet X-Factor Alexandra Burke rett inn på førsteplass av listen med sin versjon av «Hallelujah» i sin første uke i salg, mens Jeff Buckleys klassiske tolkning inntar andreplassen på samme liste. Om ikke det er nok, så får låtens opphavsmann Leonard Cohen sin høyeste plassering på de britiske listene med sin gamle låt noensinne med en 36. plass.

Blant andre som har spilt inn en versjon av låten finner vi Rufus Wainwright, k.d. lang, John Cale, Bono, Susanna And The Magical Orchestra, Alison Crowe Band, Willie Nelson og Michael McDonald. Bare for å nevne noen få.

Alexandra Burkes «Hallelujah» er den raskest selgende singelen som er gitt ut av en kvinnelig artist gjennom den britiske singellistehistorien. 576 000 eksemplarer av låten ble solgt over disk eller lastet ned i første salgsuke totalt sett.

Første gang i historien

Det er første gang i historien at en og samme låt ligger på de øverste to plassene på UK Top 40 i juleuka, og bare andre gang totalt sett at to versjoner av samme låt ligger på de to øverste plassene på listen. Forrige gang det skjedde var i januar 1957, altså for snart 52 år siden. Den gangen var det låten «Singin' The Blues» som kapret første- og andreplassen på UK Top 40 med henholdsvis Tommy Steele og Guy Mitchell.

Om Storbritannia vil bli gjenstand for en «Hallelujah»-overdose slik tilfellet var i Norge for et par år siden gjenstår å se, men faren er med dette rimelig stor...


Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus