Hver tiende amerikaner får matvarehjelp

Kirken under broen er et utendørs gudstjenestetilbud for hjemløse og fattige i Waco i Texas som har eksistert siden 1992. Foto: Reuters/SCANPIX
Kirken under broen er et utendørs gudstjenestetilbud for hjemløse og fattige i Waco i Texas som har eksistert siden 1992. Foto: Reuters/SCANPIX

<pHver tiende amerikaner er nå avhengige av matkuponger for å få endende til å møtes, viser ferske tall fra myndighetene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanskrisen rammer hardt i USA og stadig flere amerikanere må gå den tunge veien til myndighetene for å be om matkuponger.

Husholdninger på minst fire medlemmer, med en samlet inntekt på under 16.000 kroner i måneden, har krav på matkuponger fra Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP).

30 millioner

Over 30 millioner amerikanere, 10 prosent av befolkningen, mottar nå slik sosialhjelp, som gis i form av et betalingskort som kan benyttes på supermarkeder over hele landet.

Etterspørselen etter matkuponger øker vanligvis i økonomiske nedgangstider, men utviklingen de siste månedene har overrasket de fleste.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Clarence Carter som leder sosialetaten i Washington.

Mistet jobben

– I dag har jeg latt stoltheten vike og kommet for å få meg noen matkuponger, forteller Donald Fortune, som har tatt oppstilling på et overfylt venterom i Washington.

For fire måneder siden mistet han jobben, og siden har 45-åringen knapt hatt råd til å spise seg mett, forteller han.

Dagene bruker Fortune til å jakte på ny jobb, en skjebne han nå deler med 6,7 prosent av arbeidsstokken. På det meste rekker han innom nærmere 30 bedrifter, men ingen har noe å tilby.

– Alle sier at de ikke har råd. Det er ingen som ansetter nye for tiden. Jeg har lett over alt, forteller Fortune.

Hjemløse

Samtidig med at etterspørselen etter matkuponger øker, øker også antallet hjemløse og køene foran suppekjøkken og herberger.

Tallet på hjemløse har økt med minst 12 prosent det siste året, viser en fersk undersøkelse.

I 19 av de 25 storbyene som inngår i undersøkelsen, har det registrerte tallet på hjemløse økt. I San Francisco er økningen på hele 50 prosent.

Den siste landsomfattende oversikten viste at det i oktober 2007 var 1,6 millioner kronisk hjemløse i USA. Mer oppdaterte tall fra myndighetene foreligger ennå ikke, men alle venter en kraftig økning. (©NTB)

En ung kirkegjenger spiser sitt måltid alene. Han er en av mange fattige og hjemløse i Waco i Texas som har tatt imot mat fra Kirken under broen. Dette er et utendørs gudstjenestetilbud for hjemløse og fattige som har eksistert siden 1992. Foto: Reuters/SCANPIXEn ung kirkegjenger spiser sitt måltid alene. Han er en av mange fattige og hjemløse i Waco i Texas som har tatt imot mat fra Kirken under broen. Dette er et utendørs gudstjenestetilbud for hjemløse og fattige som har eksistert siden 1992. Foto: Reuters/SCANPIX

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus