Skokaster risikerer 15 års fengsel

En demonstrant med et bilde av president Bush og en sko som tråkker på ham i en protest i Jordans hovedstad Amman lørdag. Nå risikerer journalisten som kastet skoene sine etter Bush på en pressekonferanse i Bagdad inntil 15 års fengsel. Foto: Reuters/Scanpix
En demonstrant med et bilde av president Bush og en sko som tråkker på ham i en protest i Jordans hovedstad Amman lørdag. Nå risikerer journalisten som kastet skoene sine etter Bush på en pressekonferanse i Bagdad inntil 15 års fengsel. Foto: Reuters/Scanpix

<pIrakeren som kastet skoene sine etter president George W. Bush på en pressekonferanse i Bagdad, stilles for retten 31. desember. Mannen risikerer 15 års fengsel.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skokasterens bror sier samtidig at journalist Muntazer al-Zaidi er blitt mishandlet og torturert i varetektsfengsel.

– Etterforskningen er over, og saken er overført til den sentrale straffedomstolen, sa etterforskningsleder Dhiya al-Kenani mandag.

– Rettssaken begynner 31. desember.

Journalisten er anklaget for «aggresjon mot et utenlandsk statsoverhode på offisielt besøk», en forbrytelse som gir en fengselsstraff på mellom 5 og 15 år i henhold til irakisk lov.

Men domstolen kan også dømme journalisten etter en mindre alvorlig formulering om «forsøk på aggresjon» som gir mellom ett og fem års fengsel.

Journalist Muntazer al-Zaidi brukte pressekonferansen president Bush holdt i Bagdad 14. desember til å vise sin misnøye med Bush. Han kastet begge skoene mot ham, noe Bush etterpå så ut til å ta med fatning da han opplyste at det var skostørrelse 44.

Journalistens bror Uday sier til nyhetsbyrået AP at broren er blitt grovt mishandlet i varetekt i Bagdad. Blant annet så han selv under et besøk at broren hadde fått en tann slått ut, og at han hadde brannsår i ørene forårsaket av sigaretter. (©NTB)