- Bølge av politiske bortføringer

President Robert Mugabes regime beskyldes for å trappe opp kampen mot opposisjonen ved å ty til massebortføringer. Over 40 personer har forsvunnet i Zimbabwe i løpet av de siste månedene. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo/SCANPIX
President Robert Mugabes regime beskyldes for å trappe opp kampen mot opposisjonen ved å ty til massebortføringer. Over 40 personer har forsvunnet i Zimbabwe i løpet av de siste månedene. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo/SCANPIX

<pOpposisjonen i Zimbabwe hevder at Robert Mugabes regime har trappet opp bortføringene av politiske motstandere. Over 40 opposisjonelle og menneskerettsaktivister har forsvunnet den siste tiden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kilder i den zimbabwiske hæren bekrefter overfor den britiske avisen The Independent at det er satt i gang en operasjon med kodenavnet «Chimumumu» der målet er å kvitte seg med menneskerettsaktivister og motstandere av president Robert Mugabe.

Operasjonen følger et velkjent system fra de siste årene der sentrale opposisjonelle på lokalplan blir bortført i et forsøk på å skremme folk fra å delta i motstanden mot Mugabes regime.

– Antall bortføringer øker og det virker som dette er et blitt et nasjonalt fenomen, sier Nelson Chamisa, talsmann for opposisjonspartiet Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC).

Ingen hjelp å få

Blant dem som har forsvunnet den siste måneden er MDCs sikkerhetssjef Chris Dlamini.

Dlaminis datter Victoria har reist fra Sør-Afrika til Zimbabwe og nekter å forlate landet før hun får vite hva som har skjedd med faren.

Hun forteller at familien så langt ikke har fått hjelp av politiet.

– Jeg vet ikke hvem jeg skal henvende meg til. Dette er en ufattelig tung tid for familien, vi ønsker bare å vite om han er i live eller død, sier Victoria Dlamini.

Også menneskerettsaktivister er blitt mål for operasjon «Chimumumu», og tidligere denne måneden ble Jestina Mukoko, direktøren for Zimbabwes fredsprosjekt, bortført.

På tross av gjentatte anmodninger fra advokater – og i Mukokos tilfelle en kjennelse fra høyesterett – nekter myndighetene å frigi opplysninger om hva som har skjedd med de bortførte.

Velkjent taktikk

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har sammen med The Independent dokumentert flere hundre tilfeller av politisk inspirerte bortføringer, fengslinger, tortur og drap.

Det er kommet ubekreftede meldinger om at en del av de bortførte holdes i en militærleir i Kariba, nær grensen til Zambia.

Regjeringspartiet ZANU-PF og den zimbabwiske sikkerhetstjenesten har hele tiden benektet enhver befatning med forsvinningene.

Regimet i Harare har også tidligere trappet opp forfølgelsen av politiske motstandere når det har kommet under press, blant annet i 2002 da MDC-leder Morgan Tsvangirai ble tiltalt for forræderi.

Videobeviset for anklagene viste seg senere å være fabrikkert og Tsvangirai ble frikjent, men den 18 måneder lange rettssaken hindret ham i å drive valgkamp før valget i 2002. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus