Store problemer i julefjellet

<p>VENT MED UTFART: Det kan lønne seg å vente så lenge som mulig med å kjøre over fjellet. Illustrasjonsfoto/Scanpix. </p>
VENT MED UTFART: Det kan lønne seg å vente så lenge som mulig med å kjøre over fjellet. Illustrasjonsfoto/Scanpix.

<pVæret gjør det vanskelig for de fleste som vil hjem til jul.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er kolonnekjøring både over Haukelifjellet og Filefjell. Men vi har ikke stengt noen flere overganger. Foreløpig har vi ingen indikasjoner på at flere vil stenges, men det er klart at hvis vinden øker så blir det vanskelig å holde åpent, sa vaktoperatør Rune Wahlstrøm ved veitrafikksentralen til NTB ved 23-tiden søndag.

– Vi har en vent-og-se-holdning til situasjonen, avsluttet Wahlstrøm.

Ulykker

Været gjorde det vanskelig for de fleste som ville hjem igjen til jul i helgen. I tillegg ble det meldt om flere ulykker.

På Strynefjellet ble én person lettere skadd da et vogntog kolliderte med tre personbiler på riksvei 15 ved Breidalen, melder NRK søndag kveld. Det var svært dårlig sikt på stedet.

– Vi forsøkte med kolonnekjøring over Strynefjellet, men måtte gi det opp, så der har det vært stengt i mange timer. Og det er usikkert de fleste andre steder, opplyste vaktoperatør Trude Lindstad ved veitrafikksentralen tidligere på kvelden.

Få muligheter

Søndag ettermiddag er E16 over Filefjell åpen, men veien kan bli stengt på kort varsel.

Riksvei 52 over Hemsedal har fri ferdsel enn så lenge, men kolonnekjøring kan bli innført på kort varsel.

E134 over Haukelifjell er åpen, men også her tas det forbehold. Riksvei 7 over

Hardangervidda er stengt, men det går an å prøve seg ved å ta avstikkeren riksvei 50 mellom Hol og Aurland.

– Det er tydelig at det er mange på veiene søndag, men det er nok en del som ennå ikke har reist. Vi venter stor utfart blant annet på lille julaften, spår Lindstad, som ber de reisende ha tålmodighet på veien og forberede seg på forholdene.

– De bør også informere seg om vær og veiforhold før de legger ut på veien. Det kan nok også lønne seg å ta med varme klær, mat, drikke og kanskje en spade for sikkerhets skyld, oppfordrer Lindstad.

Mindre vind fra mandag

Også meteorologene ber folk være forsiktige.

– Det ser ikke bra ut nå, og det blir ikke noe bedre. Jeg tror ikke det er nødvendig å prøve å kjøre over fjellet i dag. Jeg ville i alle fall ikke ha kjørt nå, sier vakthavende meteorolog, Harald Abildsnes, ved Værvarslinga på Vestlandet til NRK.

Fra mandag morgen er det meldt om mindre vind. Abildsnes anbefaler folk å vente til mandag, men aller helst til tirsdag.

– Det aller beste er å vente til tirsdag, hvis man kan vente så lenge. Da er det meldt skiftende bris i vest, og fint vær på østsiden av fjellet, forklarer han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus