Må til utlandet for å få sæd

SOMLER: Fra neste år må det dermed bygges opp et nytt lager med sæd klargjort for lesbiske. Men LLH mener at myndighetene har somlet med å få på plass tilbudet. FOTO: Illustrasjon, Colourbox
SOMLER: Fra neste år må det dermed bygges opp et nytt lager med sæd klargjort for lesbiske. Men LLH mener at myndighetene har somlet med å få på plass tilbudet. FOTO: Illustrasjon, Colourbox Foto: Colourbox.com

<pTilbudet som skal gi lesbiske par assistert befruktning når den nye ekteskapsloven trer i kraft 1. januar er ikke på plass. Det provoserer LLH.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 2009 får lesbiske par tilgang til assistert befruktning i Norge. Men Rikshospitalet, som har landets største sædbank, har ikke sæd nok på lager til å ta imot den økte etterspørselen.

Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) mener norske sædbanker ikke har gjort jobben sin, skriver Vårt Land.

– I sommer sa statssekretæren i Helsedepartementet at sædbankene straks må begynne arbeidet med å innhente samtykke fra giverne om at sæden deres også kan brukes av lesbiske par. Vi lurer på hvorfor Rikshospitalet ikke har foretatt seg noe som helst, sier kommunikasjonsrådgiver Elin Vestrum i LLH.

Fra neste år må det dermed bygges opp et nytt lager med sæd klargjort for lesbiske. Anne Forus, seniorrådgiver i Helsedirektoratet, mener sædbankene ikke har ligget på latsiden, men at de ikke har kunnet innhente samtykke til en lov som ennå ikke har trådt i kraft.

I mellomtiden må norske banker ha hjelp fra utlandet. For å møte etterspørselen åpnes det for import fra utenlandske sædbanker, samt at antallet barn én giver kan gi opphav til økes fra seks til åtte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus