Herjes av voldtektsbølge

Situasjonen i det østlige Kongo har blitt betraktelig forverret etter at nye kamper blusset opp i slutten av august. i Kjølvannet av uroen har det nå blusset en voldsom bølge av voldtekter mot forsvarsløse kvinner i hovedstaden Kinshasa. FOTO: Scanpix.
Situasjonen i det østlige Kongo har blitt betraktelig forverret etter at nye kamper blusset opp i slutten av august. i Kjølvannet av uroen har det nå blusset en voldsom bølge av voldtekter mot forsvarsløse kvinner i hovedstaden Kinshasa. FOTO: Scanpix.

<pMenn som utgir seg for å være politifolk står bak en bølge av voldtekter i Kongos hovedstad Kinshasa. På landsbygda har hundrevis av kvinner blitt voldtatt og drept.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med en rekke andre kvinner venter 16 år gamle Clara på å bli undersøkt på Saint-Joseph-sykehuset i slummen i den østlige delen av Kinshasa.

Hun er kun en av mange kvinner i den kongolesiske hovedstaden som den siste tiden har blitt voldtatt av menn som utgir seg for å være politi.

– De la meg i bakken og voldtok meg. Det var to menn, begge falske politifolk, sier Clara, som klager over smerter i magen.

«Politi» i sivil

Hun forteller at hun 10. desember var på vei hjem fra et besøk hos søsteren da hun ble stanset av to menn i sivile klær som hevdet at de var politifolk.

– De satt i en bil med sotede ruter og viste meg politiskiltene sine. De fortalte meg at jeg ikke hadde lov til å være ute så sent, så jeg satte meg inn i bilen deres i den tro at de skulle kjøre meg hjem til foreldrene mine, sier Clara.

I stedet ble hun kjørt til Ngaba-distriktet i Kinshasa der hun ble avkrevd en bot tilsvarende 850 kroner, et beløp hun ikke kunne betale.

– Da ble jeg ført til et mørkt sted der jeg ble voldtatt av de to mennene, forteller 16-åringen.

Overgriperne etterlot henne i veikanten, hvor hun neste morgen ble funnet av en mekaniker som kjørte henne hjem til foreldrene.

Sprer seg

Claras historie illustrerer en trend som er i ferd med å spre seg fra den krigsherjede landsbygda, der opprørsmilits har voldtatt flere hundre kvinner og barn, til de vanligvis langt tryggere områdene av hovedstaden.

Arthur Ngoy, lege ved Saint-Joseph-sykehuset, sier at han stadig oftere får inn kvinner og unge jenter som er blitt voldtatt.

– Vår avdeling alene får hver dag inn gjennomsnittlig tre kvinner som er blitt voldtatt i Kinshasa. Flertallet av dem er yngre enn 15 år. Jeg behandlet til og med en toåring som var blitt voldtatt av broren sin, opplyser Ngoy, som legger til at mange av kvinnene har blitt gravide etter voldtektene.

Kvinneprotest

Tirsdag denne uken demonstrerte flere tusen kvinner i Kinshasa mot at voldtektsmenn i Kongo stort sett slipper straff.

I en rapport fra FNs utviklingsprogram for 2008 blir det påpekt at kongolesiske kvinner lever i et hjerteløst miljø der de blir undervurdert, diskriminert og til stadighet utsatt for seksuelle overgrep.

Legen Dolores Nembunzu deler synet i FN-rapporten.

– Vi får inn voldtektsofre hver eneste dag. I dette landet er kvinner blitt en slags vare som er tvunget til å gjennomgå langvarige lidelser, sier Nembunzu.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus