En sucker for tradisjoner

Juleplatene hører definitivt julen til...
Juleplatene hører definitivt julen til...

<pVibeke Saugestad forteller om hvilke juleplater som teller.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er vel ikke til å stikke under stol at jeg er ekstremt glad i jula. Og som ekte julejente er jeg selvsagt en sucker for tradisjoner. Og svært, svært ofte er disse tradisjonene forbundet med musikk. Julesådan.

Det skal være Elvis til pepperkakeseansen; Sølvguttene og Byåsens Pikekor(!) til julebakst med mormor; Slade til eggnogen, Ramones mens man venter på taxi fra eggnogen og Nat King Cole morgenen etter eggnogen; James Lasts Christmas Dancing rett etter at strømpa er tømt for Stupedame, Fox og mandarin og Donalds julehefte er lest, men FØR man går inn og sjekker ut årets tre og smaker på juleskinka. Og så videre.

Ikke lov å spille annet

«Another Christmas Gift For You»«Another Christmas Gift For You»

Desember er forbeholdt julemusikk hjemme hos meg, det er rett og slett ikke LOV å spille andre plater. Og slike regler, samt førjuls-DJ-oppdrag der det KUN skal spilles julelåter fra begynnelse til slutt, krever iherdig samling året igjennom, i inn og utland (ikke at jeg skal påberope meg å være noe orakel hva gjelder julemusikk; det viktigste er tross alt å ha en genuin interesse.)

Som den u-puristen jeg er, er det lov med både MP3 (man følger da med i tiden), CD og vinyl, selv om sistnevnte selvsagt får det til å varme litt ekstra i julesjela, som i sommer, da jeg fant Wizzards «I Wish It Could Be Christmas Every Day» - den originale utbrettssingelen, må vite - på marked i Greenwich i London. Til 50 pence.

Den jevne reaksjonen når man sier at man samler på juleplater, er: Men finnes det SÅ mye forskjellig julemusikk, da? Eh ... ja. Det gjør det!

Det er meget mulig å avansere hvis kolleksjonen består av en skoeske med Jussi Björling, P4s dobbeltsamler, en og annen firmagave samt «Absolute Christmas Volume II». Ikke at disse er å kimse av. Overhodet ikke. Og det er selvsagt heller ikke meningen å rakke ned på andres juletradisjoner.

Dette er ren misjonsvirksomhet. For å informere. Og fungere som et slags draft - det finnes nemlig et hav av julemusikk der ute. Og en del skjær i sjøen (det er gitt ut MYE begredelig julemusikk også.) Mora og dattera, smak og bak til tross: Det er visse ingredienser som MÅ med, etter min mening.

Man må ha: En god slump stemning, et par kilo julebjeller (her kan det sjelden bli for mye), et par desiliter pur glede, noen spiseskjeer humor, en neve klokkespill og kanskje en aldri så liten teskje barnekor. Kanskje. MEN - pass på med doseringen her. Det er som kjent ikke godt med for mye pepper i pepperkakene og alt for mye av det gode blandet sammen (som for eksempel i Delfiakake) blir man bare uvel av.

Mye å forholde seg til

Det er mye å forholde seg til når det gjelder juleplater. Covere versus originaler, nyskrevede låter versus klassikere etcetera. Selv holder jeg også her en knapp på en god blanding. Tradisjon er som sagt viktig; en del av de aller mest essensielle julelåtene ble jo spilt inn på 1960-tallet og gir oss stjerner i øynene og glitter i hjertet

«Elvis' Christmas Album»«Elvis' Christmas Album»

den dag i dag. 70-talls glam (og for ikke å snakke om dette tiårets bidrag på jule-easylisteningfronten) må også med. Hvilket minner meg om en helt egen julesjanger: Instrumentalplatene! Her er det MYE flott å ta av. 80-tallet ga oss mange dårlige nyinnspillinger, men det finnes likevel en og annen godbit her (for ikke å snakke om barndomsminnenes soundtrack, med Wham!, «Do They Know It's Christmas?», og så videre.

De legges kanskje ikke så ofte i spilleren lenger, men det rykker litt i hjerterota når de gjør det likevel.) 90-tallet/vår tid (for å si det på popquiz-språk) har gitt oss noen befriende herlige nyskrevne julelåter. Ofte med bra tekster og bra produksjon. Og det er jo også alltid forfriskende med nyinnspillinger som virkelig tilfører noe til gamle klassikere.

Ellers må det nevnes at det stadig gis ut mange flotte samlinger, og her er det bare å velge å vrake etter eget forgodtbefinnende, men bruk litt tid. Det er kjedelig med samlinger der det egentlig bare er et par låter man gidder å høre på.

Hvordan kategorisere?

Når det gjelder julemusikk, er det også viktig å skille mellom to ting: Band som har gitt ut jule-LÅTER og band som har gitt ut hele jule-ALBUM (EP faller inn under denne kategorien og er ofte en slager i julesammenheng). Julemusikksamleren vet at dette skaper kaos i logistikken. For hvor skal man, når man har alfabetisert samlingen - eller, som jeg, alfabetisert samlingen etter sjanger - sette de platene med bare én julelåt? Skal den stå under sin vanlige sjanger (punk, powerpop, garage, etcetera) eller sammen med jule-CD-ene.

«Ski Surfin'»«Ski Surfin'»

Hvis førstnevnte løsning, må man jo HUSKE hvilke artister som har enkeltjulelåter på platene sine, og det kan bli litt mye i en tid der det er så mye annet å huske på. Et triks kan være å lage en liste og så sitte 30. november og plukke frem alle CD-ene/LP-ene og sette dem sammen med juleplatene. ELLER (og denne løsningen er kanskje den beste) man kan brenne egne samlinger med disse «frittstående» låtene - og vips har du også utmerkede gaver/julekort til venner og kjente. To fluer i en smekk med andre ord. Ikke å forakte i en travel førjulstid.

Nåvel. Anbefalinger! Dette må deles i to, med en liste over anbefalte julelåter (hentet både fra vanlige album og julealbum) og en over anbefalte julealbum (der helhetlig kvalitet teller). Det blir en liste på tjue låter og ti album. Ikke fordi man ikke kunne ha holdt på i det uendelige, men fordi jula også er en tid for begrensninger. Eller?

Min anbefalte julelåtliste (eller forslag til selvlaget samle-CD om du vil):

Nathaniel Meyer: «Mr. Santa Claus»
Soul-julelåt nummmer én. Kjent og kjært tema som aldri blir avleggs. Jeg vil ha kjæresten min hjem til jul!

Fountains Of Wayne: «I Want An Alien For Christmas»
Topp eksempel på bra nyskrevet julelåt med ekstremt fornøyelig tekst. Allerede en klassiker i mitt hus!

Wizzard: «I Wish It Could Be Christmas Every Day»
En av tidenes beste julelåter. Instant julestemning med alle triksene i boka: Bjeller, klokkespill, saksofon og barnekor!

Slade: «Merry Christmas Everybody»
Mmmm... Slade. Og jul. På én og samme gang!

Mud: «Lonely This Christmas»
Ettertanke er viktig i julen.

The Ramones: «Merry Christmas (I Don't Want To Fight Tonight)»
Og fred og fordragelighet likeså!

Arne Bendiksen: «Cowboynissen»
Jul på bergensk OG på prærien? En klassiker jeg ofte covrer selv i festlig (jule)lag!

The Sonics: «Santa Claus»
Sonics bør være med på alle lister. Denne er intet unntak!

The Trashmen: «Dancing With Santa»
Dans The Watusi rundt treet sammen med julenissen og se ham «shakin' all over like a bowl full of jelly»!

Sonja (med Kjell Karlsens Orkester): «Jeg Gleder Meg Ikke Til Jul I År»
Man kan ikke annet en elske en låt som greier å presse inn det superfengende ordet «så visst» TO ganger i samme setning.

The Pointed Sticks: «Powerpop Santa»
Flunkende ny julelåt fra powerpopens gamle ringrever. Kan lastes ned gratis på thepointedsticks.com. Og det ville jeg ha gjort hvis jeg var deg! En hyllest til powerpopelskere over hele verden!

The Swingin' Neckbreakers: «Under The Christmas Tree»
Ett av to Tom Jorgensen-bidrag til favoritthøytiden. Få tak i 7". Bare det herlige coveret er vel verdt kjøpet.

The 5678's: «Rock'n'Roll Santa»
Våre japanske favorittpiker! Kul umulig å forstå hva de synger om, men det spiller ingen trille. Lock'n'Lorr Santa WOO!

Purple Wizard: «I Feel So Good»
Lo-Fi Jul!

Darlene Love: «All Alone On Christmas»
Skikkelig trivelig julelåt skrevet av Little Steven. Finnes på årets Little Stevens Underground Garage-julesamler «Christmas A'Go-Go».

Dean Martin: «I've Got My Love To Keep Me Warm»
Det sto mellom denne og Silver Bells. Eller «I'll Be Home For Christmas». Eller «Let It Snow». Eller... Æh! Kjøp alle platene!

Mariah Carey: «All I Want For Christmas Is You»
Dog litt forslitt, men ærlig talt, hvem skulle ha trodd at den jenta kunne skrive en sånn låt. Sånt får en til å bøye seg i støvet, eh, snøen, og tilgi alle de andre blunderne.

Margaret Whiting/Johnny Mercer: «Baby, It's Cold Outside»
Denne er spilt inn av utallige artister, men jeg heller ørlite grann mot denne versjonen, innspilt så tidlig som i 1949.

Wendy Colby: «Christmas Toy Shop»
Jul i countryinspirert girl group-drakt. Finnes på den eminente samleren «Santaland - Fun Songs For The Holiday».

Nat King Cole : «The Christmas Song»
Må ha den, bare må ha den...

Min liste over anbefalte juleplatekjøp:

Elvis Presley: «Elvis' Christmas Album»
En klassiker. Bør finnes i ethvert møblert hjem!

Phil Spector: «A Christmas Gift For You»
Tidenes julealbum. Ingen over, ingen ved siden.

The Fleshtones: «Stocking Stuffer»
En nykommer i år! Umiskjennelig Fleshtones. En herlig feelgood juleplate med 50/50 nyskrevne låter og covere. I still believe in Christmas!!!

Los Straightjackets: «'Tis The Season For Los Straightjackets»
På med wrestlingmaska, nå er det jul!

Diverse: «A Rat Pack Christmas»
Jeg må ha alle disse mennene hos meg i jula. Her får jeg dem på en og samme plate.

The Avalanches: «Ski Surfin'»
En juleinstrumentalperle. Den perfekte bakgrunnsmusikk til julecocktailselskapet.

The Beach Boys: «The Beach Boys Christmas Album»
Trenger ikke Sølvguttene når man har Brian & Co. Flerstemt hører julen til!!!

Rev. Horton Heat: «We Three Kings»
En gledelig overraskelse under treet i 2005. God blanding gammelt og nytt!

Weld: «Family Values»
Jeg tillater meg å ta med denne på lista, selv om jeg strengt tatt er litt inhabil her. Men jeg er stolt av denne plata og får mye tilbakemeldinger fra folk som sier det ikke er jul før den kommer i spilleren. Sånt er moro. Men lykke til med å få tak i den, hehe...

Diverse: «Santa's Got A GTO: Rodney On The ROQ's Christmas»
Finfin julesamler, samlet av legendariske Rodney Bingenheimer, med høydepunkter som Ramonas, Redd Kross, Frosted og Boss Martians.

OK, da gjenstår det bare å lene seg tilbake i godstolen, alternativt hoppe opp på bordet, og nyte julens slagere. God jul, alle sammen!

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus