Hamas: Våpenhvilen med Israel over

Hamas-aktivister får instruksjoner på Gazastripen etter at våpenhvilen mellom Hamas og Israel gikk ut fredag Foto: Reuters/SCANPIX
Hamas-aktivister får instruksjoner på Gazastripen etter at våpenhvilen mellom Hamas og Israel gikk ut fredag Foto: Reuters/SCANPIX

<pEtter seks måneder med skjør våpenhvile mellom Hamas og Israel på Gazastripen, sier Hamas at våpenhvilen er over. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kort tid etter skjøt palestinere på Gazastripen flere raketter mot Israel.

Rakettene gjorde ingen skade, verken på mennesker eller materiell, opplyser en talskvinne for den israelske hæren. Den ytterliggående gruppa Islamsk hellig krig sier den sto bak angrepet.

Fredag morgen skal væpnede palestinere også ha skutt mot en israelsk traktorsjåfør på et jorde like ved grensen til Gazastripen. Han ble ikke truffet, ifølge sikkerhetskilder.

Palestinske Hamas, som har makten på Gazastripen, anklager Israel for ikke å ha respektert den seks måneder lange våpenhvileavtalen, og vil derfor igjen ta til våpen mot det de kaller den «sionistiske fienden».

– Ingen ny våpenhvile

«Våpenhvilen er over, og det blir ingen fornyelse», heter det i kunngjøringen som er lagt ut på gruppas nettside.

I erklæringen heter det videre at Israel nå må ta konsekvensene av at det ikke lenger er noen våpenhvile.

Våpenhvilen har vært ustabil helt siden den ble innført 19. juni. Siden november har situasjonen blitt stadig verre. Minst 18 palestinere er drept i israelske angrep, samtidig som palestinere har avfyrt over 250 raketter og granater mot Israel.

Onsdag ble to israelere såret da en rakett eksploderte i nærheten av et supermarked i byen Sderot sør i Israel. Samme dag ble en palestiner drept i et israelsk luftangrep over Gazastripen.

– Utrygt

Israelske medier skriver fredag om den usikre situasjonen som råder som følge av at våpenhvilen er slutt. Det israelske forsvaret skal imidlertid ikke være interessert i en opptrapping.

«Det er mange argumenter mot en krig på Gazastripen, men det sterkeste er det som ingen i forsvaret kan si høyt: Det vil være vanskelig å gå inn på Gazastripen midt i en valgkamp», skriver avisen Haaretz.

Israel holder valg på ny nasjonalforsamling 10. februar, og forsvarsminister Ehud Barak har understreket at han ikke ser noen hast med å gå inn i det tett befolkede palestinske området.

Sentrumspartiet Kadima, som nå er i regjering, har lenge hatt lav oppslutning på meningsmålingene, men en ny måling viser at partiet nå ligger nesten likt med høyrepartiet Likud. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus