82 omkommet i brann i år

MINNESTUND: Byrådsleder Erling Lae og ordfører Fabian Stang var blant de fremmøtte da det torsdag ble holdt en minnemarkering og tent lys i Grønland kirke for de omkomne etter brannen i Urtegata sist lørdag. Alle FOTO: Scanpix
MINNESTUND: Byrådsleder Erling Lae og ordfører Fabian Stang var blant de fremmøtte da det torsdag ble holdt en minnemarkering og tent lys i Grønland kirke for de omkomne etter brannen i Urtegata sist lørdag. Alle FOTO: Scanpix

<pBare den siste uka har 15 mennesker mistet livet i branner i Norge. Landet opplever sitt verste brannår siden 1979.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dessverre kan vi allerede nå konstatere at 2008 er det verste brannåret siden 1979 da 91 personer omkom i brann, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening.

Til nå i år har 82 personer mistet livet i branner her i landet. Senest natt til torsdag omkom to personer i en brann i Telthusbakken i Oslo, mens en eldre mann omkom i en boligbrann på Nøtterøy torsdag ettermiddag. I Alta ble en eldre kvinne bekreftet omkommet i husbrann torsdag kveld.

18 evakuert

To personer er funnet omkommet etter brannen i Telthusbakken, som ble meldt klokka 0.25 natt til torsdag. De omkomne er ikke identifisert, men et ektepar på 67 og 66 år er savnet etter brannen.

To personer er funnet etter brannen i et trehus i Telthusbakken i Oslo natt til torsdag.To personer er funnet etter brannen i et trehus i Telthusbakken i Oslo natt til torsdag.

18 personer i nabohusene ble evakuert under brannen. Ingen av dem ble skadd.

Telthusbakken ligger i Oslo sentrum, med eldre trehus på den ene siden og parsellhager på den andre siden. Husene ligger relativt tett, men brannvesenet klarte å avgrense flammene til det ene huset.

– Jeg mener at husene her i Telthusbakken bør få et felles brannvarslingsanlegg med direkte samband til brannvesenet i Oslo, sier en av beboerne i gata, Knut Nordby, til NTB.

Han får støtte av en annen beboer i gata, Tom Just Olsen, som sier det går kaldt nedover ryggen hans ved tanken på nye branner i den gamle trehusbebyggelsen ved Gamle Aker kirke i Oslo.

– Det er tømmermateriale i husene som stammer fra slutten av 1700-tallet, som er tørt og som brenner godt, sier de to.

Minnestund

Natt til lørdag i forrige uke mistet seks mennesker livet i en brann i Urtegata på Grønland i Oslo. Torsdag ettermiddag var det minnestund for de seks i Grønland kirke.

Brannfolk foretar den siste etterslukkingen på eneboligen i Telthusbakken i Oslo natt til torsdag.Brannfolk foretar den siste etterslukkingen på eneboligen i Telthusbakken i Oslo natt til torsdag.

– Det er ekstra tungt når så mange mennesker mister livet i branner i løpet av en så kort periode, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H) til NTB.

Oslopolitiet jobber med å identifisere de døde etter brannen, men arbeidet tar tid. Torsdag ettermiddag kunne imidlertid politiinspektør Gro Smogeli bekrefte at tre personer var identifisert. Brannårsaken er ukjent.

Etterforskes

Heller ikke politiets undersøkelser etter brannen i Herøy på Sunnmøre natt til søndag har gitt svar på hva som er brannårsaken. Fire unge mennesker omkom i brannen i et bolighus.

Kriminalteknikere, en brannhund fra Kripos og eleksperter startet onsdag granskingen av det utbrente huset i Herøy kommune.

– Det pågår taktisk og teknisk etterforskning. Det vil sikkert ta mange dager. Det er avhørt mellom 15 og 20 vitner i saken, forteller lensmann Per Otto Myklebust ved Herøy og Sande lensmannskontor til NTB.

Det ble torsdag holdt en markering da kistene deres ankom Torvik i Herøy med Hurtigruten, etter at identifiseringsarbeidet var avsluttet i Bergen

Etterlyser tiltak

Naboene Tom Just Olsen (t.v.) og Knut Nordby bor begge i Telthusbakken og er forferdet over branntragedien.Naboene Tom Just Olsen (t.v.) og Knut Nordby bor begge i Telthusbakken og er forferdet over branntragedien.

Brannvernforeningen vil nå ta initiativ til et snarlig møte med politisk ledelse i Justisdepartementet for å få presentert sitt syn på hva som behøves av snarlige tiltak.

– Foruten større ressurser til målrettede informasjonstiltak, bør det gjøres konkrete tiltak mot spesielt risikoutsatte grupper. Det gjelder for eksempel hjemmeboende eldre som de siste årene har vært overrepresentert på dødsbrannstatistikken, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus