Endret plutselig kriteriene

UMULIG KOMBINASJON: Kathrine Lunde Haraldsen er nominert i to ulike kategorier under Idrettsgallaen 2009. Men det er to klasser juryen selv sier er umulig å kombinere. (Foto: Scanpix)
UMULIG KOMBINASJON: Kathrine Lunde Haraldsen er nominert i to ulike kategorier under Idrettsgallaen 2009. Men det er to klasser juryen selv sier er umulig å kombinere. (Foto: Scanpix)

<pEgne regler passet ikke helt inn når Norge i januar skal hylle egne utøver på Idrettsgallaen 2009. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev ABC Nyheter om skuffelsen Anne Margrethe Hausken følte da hun ikke ble nominert i klassen «Årets kvinnelige utøver». Orienteringsforbundet stiller seg også uforstående til at årets gullvinner i EM, VM, og vinner av verdenscupen sammenlagt, ikke blir funnet god nok som kandidat til å bli 2008 beste idrettskvinne.

Les også: - Jeg er utrolig skuffet

Men «skandalen» stopper ikke der.

Keeperproblem

Juryleder Jarle Aambø dro plutselig inn «skjønnsmessige vurderinger» i forbindelse med Idrettsgallaen 2009 (Foto: Scanpix)Juryleder Jarle Aambø dro plutselig inn «skjønnsmessige vurderinger» i forbindelse med Idrettsgallaen 2009 (Foto: Scanpix)

I retningslinjene som juryen skal følge står det klart at en utøver som nomineres i klassen «Årets kvinnelige utøver» i tillegg bare kan få en plass i kategoriene «Årets gjennombrudd», «Årets forbilde», «Utøvernes pris» eller »Årets navn».

Men Norges, og kanskje verdens beste håndballkeeper, Kathrine Lunde Haraldsen, er nominert i både klassen «Årets kvinnelige utøver» og «Årets lagspiller».

En kombinasjon av kategorier det ifølge Idrettsgallaens egne kriterier er umulig å bli plassert i.

- Skal se på det

Årets jury består av leder Jarle Aambø (Olympiatoppen), Karen-Marie Ellefsen (NRK), Jan-Erik Aalbu (tidligere VIF-direktør), Kjetil André Aamodt (eksalpinist), Heidi Tjugum (håndball) og Arnfinn Vik (generalsekretær i Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund).

Juryleder Jarle Aambø sa i går, via pressesjef Halvor Lea, til ABC Nyheter at han av prinsipp ikke kommenterer juryens arbeid. Jurymedlem Arnfinn Vik ville ikke uttale seg i saken da ABC Nyheter snakket med ham.

- Jeg så på TV i går at dette har vært en del som har reagert på nominasjonene så det er best du snakker med Halvor Lea (pressesjef Olympiatoppen red anm.), sier Vik til ABC Nyheter.

Halvor Lea sier det er riktig at utøvere kan nomineres til «Årets gjennombrudd» og «Årets forbilde» samt «Utøvernes pris» og «Årets navn», selv om de også er nominert i klassen for «Årets utøver» i sitt kjønn.

Men Olympiatoppens pressesjef kunne ikke svare på spørsmålet om hvorfor Lunde Haraldsen er plassert i både kategorien «Årets kvinnelige utøver» og «Årets lagspiller» - en kombinasjon som altså ikke kan kombineres ifølge egne statutter.

- Akkurat nå så har jeg ikke disse papirene foran meg og må ta det med Jarle Aambø, sier Lea til ABC Nyheter da han blir bedt om en forklaring på nominasjonen.

Nye kriterier?

Arrangementet som har vært avholdt på Hamar siden 2001 er blitt et populært innslag for flere av landets beste idrettsutøvere og alle de tidligere prisvinnerne synes det er stas å bli hedret blant sine likemenn.

Halvor Lea understreket at det ikke er gjort endringer i forhold til de kriterier hovedjuryen hadde å forholde seg til sammenlignet med de retningslinjer som forelå i fjor.

Men uten at det står noe som helst sted er det på et par timer kommet inn en skjønnsmessig vurdering om vi skal tolke juryleder Jarle Aambø sitt svar på e-post til ABC Nyheter.

«Idrettsgallaens hovedjury er den høyeste idrettsfaglige instansen i arrangementet. Idrettsgallaens Jury gjør hvert år en vurdering av klasser og påmeldinger opp mot tilhørende kriterier. I dette bildet har juryen utvidede fullmakter til å gjøre rokkeringer og justeringer i forhold til de ulike klassene og totalbildet. Historisk vil det derfor hvert år være en vurdering av hva som skal vektlegges innenfor hver klasse - og i kombinasjon med andre priser. Slik er det også i år», skriver blant annet Aambø i sitt svar.

I fjor vant golfspiller Suzann Pettersen prisen «Årets kvinnelige utøver» selv om et av kriteriene var at det måtte være OL-gren.
Og til tross for at reglene ifølge Halvor Lea er nøyaktig de samme som i fjor, skriver juryleder Aambø følgende videre.

«Juryen har i år vurdert og vektlagt at en OL- vinner i en lagidrett også kan bli nominert som en individuell utøver, både i forhold til å være aktuell som årets lagspiller og årets kvinnelige utøver».

- Må ha mediefokus

Anne Margrethe Hausken mener dette bare bekrefter det hun hele tiden har ment og trodd. Hun er ikke nevneverdig overrasket over Aambøs begrunnelse.

- Dette bekrefter min mistanke om at juryen gjør som den vil. Idrettsutøvere er vant til spilleregler og fair play, og det er derfor mange reagerer. La gå at Idrettsgallaen ikke er en ekstremt viktig idrettskonkurranse, men når NRK satser så tungt på arrangementet er det å forvente at juryen gjør en bedre jobb, sier Hausken til ABC Nyheter.

Verdens i særklasse beste kvinnelige orienteringsløper i 2008 mener videre at idrettene må ha stor medieeksponering for at utøverne skal å komme i betraktning for en pris på Idrettsgallaen. Hun mener det er en tydelig trend på nominasjonene.

- For å bli beste mannlige eller kvinnelige utøver må man drive en idrett som har brukbart mediefokus, for å bli beste «Åpen klasse»-utøver kan man drive en mindre medieeksponert idrett, gjerne også en idrett som er relativt fersk for Ola og Kari. Nordmenn ble født med ski på beina og ikke snowboard, derfor er Andreas Ygre Wiig bare nominert i Åpen klasse. Og legger til.

- Og er det OL-idrett så er det bare enda bedre for de som sitter og vurderer prestasjonene opp mot hverandre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus