Voldsom ledighetsøkning

<strong>ØKER:</strong> - Det er viktig å understreke at ledigheten øker fra et svært lavt nivå og at det fremdeles er lav ledighet i Norge, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.
ØKER: - Det er viktig å understreke at ledigheten øker fra et svært lavt nivå og at det fremdeles er lav ledighet i Norge, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

<pAntall arbeidsledige øker sterkt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledigheten
* Nye tall fra Nav viser at det i desember er registrert 50.076 helt arbeidsledige og 20.462 delvis ledige. Dette er en kraftig økning på 29 prosent i antall helt ledige på ett år.
* Det er forholdsvis flere menn (2,3 prosent) enn kvinner (1,7 prosent) som er registrert helt ledige hos Nav, men flere kvinner er delvis ledige.
* Det siste året har ledigheten økt mest blant unge arbeidstakere mellom 20-24 år og minst for de over 60. (©NTB)

Tallet på arbeidsledige som er registrert hos Nav, har økt med hele 29 prosent det siste året. Desembertallene bekrefter at norsk økonomi er inne i en nedgangskonjunktur.

Torsdag offentliggjorde Nav nye tall som viser at 50.100 personer er registrert som ledige. Den siste måneden har tallet på ledige økt med 3.300 personer, justert med sesongvariasjoner. Ledighetsraten for desember er nå på 2 prosent.

– De siste månedene har arbeidsledigheten økt sterkt, og desembertallene bekrefter at norsk økonomi er inne i en bratt nedgangskonjunktur. Men det er viktig å understreke at ledigheten øker fra et svært lavt nivå og at det fremdeles er lav ledighet i Norge, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Spår kraftig økning på nyåret

- Desembertallene i seg selv er litt vanskelige å tolke, fordi det er en «halv» måned og usikkerhet knyttet til sesongkorrigeringen. Men bildet er at ledigheten stiger kraftig, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til DN.no.

Han venter at arbeidsledigheten vil nå toppen rundt midten av 2010.

- Vi vil få svært rask økning i ledigheten i første halvår 2009. Vi tipper 3.000-5.000 nye ledige hver måned., sier Juel.

Han mener at det kraftige rentekuttet fra Norges Bank ikke får betydning for arbeidsledigheten kort sikt, men kan begynne å virke i andre halvår.

Arkitekter rammes hardt

200 arkitekter her i landet har mistet jobben siden april. Arkitektbedriftene frykter at tallet vil firedobles før finanskrisen slipper taket.

Antall arkitekter uten jobb har steget med 6 prosent på landsbasis siden april, det tilsvarer om lag 200 personer. 160 av disse hører hjemme i Oslo og Akershus. Det kommer fram i en måling gjennomført av bedriftsorganisasjonen Arkitektbedriftene i desember.

Bratt nedover

– Nå er vi nede på samme nivå som våren 2007 for hele landet, og høsten 2006 for Oslo og Akershus, og det går fortsatt bratt nedover over alt. Vi blir ikke forbauset om ledigheten øker med 20-30 prosent på landsbasis, og opptil 40 prosent i Oslo-området, sier administrerende direktør Harald Eriksen i Arkitektbedriftene til Teknisk Ukeblad.

- Får ikke lån

– Utbyggere som vil bygge får ikke lån i banken, og private utbyggere har ikke råd. På grunn av finanskrisen vil vi nå merke en enda sterkere gradient i negativ retning enn tidligere, og vi aner ikke når nedgangen gir seg, sier Eriksen.

Han mener den eneste måten å bøte på den negative utviklingen, er ved å pøse på med penger fra det offentlige. Krisepakke i januar er for sent.

– Regjeringen bør spytte ut 5 prosent av krisepakken umiddelbart, og øremerke det til planlegging. Om den kommer i januar, vil ikke ingeniørene få noe å gjøre før i mars eller april, og entreprenørene vil stå tomhendte til etter sommerferien, sier Eriksen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus