Vil ha med Johnny Jensen til VM

Keeper Steinar Ege og trener Robert Hedin er klar for håndball-VM i Kroatia.
Keeper Steinar Ege og trener Robert Hedin er klar for håndball-VM i Kroatia.

<pHåndballjentene har hatt et knallår i 2008. Nå er det guttas tur. Om fire uker starter VM i Kroatia.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt er 15 spillere tatt ut. I tillegg står det 13 spillere på en reserveliste. Det mest kjente navnet blant reservene er Johnny Jensen.

Johnny Jensen er ønsket som mulig VM-spiller av trener Robert Hedin. (Foto: Scanpix)Johnny Jensen er ønsket som mulig VM-spiller av trener Robert Hedin. (Foto: Scanpix)

-Jeg har snakket med Johnny, og skal snakke mer med ham etter jul. Så får vi se hva som skjer. Han er ikke negativ til å spille, sier Hedin, som legger til at han ikke vet ennå om Jensen kan bli tatt ut i stedet for Frank Løke.

Til gruppespillet skal det meldes inn 16 spillere, og så kan man skifte ut to til mellomspill og eventuelt finalespill.

Vanskelig uttak

Selv om det er knyttet usikkerhet til flere av de uttatte spillerne, er likevel den nye landslagssjefen Robert Hedin optimistisk før VM i Kroatia, som blir hans mesterskapsdebut som landslagstrener.

-Frank Løke og Kjetil Strand er de to som er litt usikre på grunn av skader, fortalte Hedin da VM-laget ble presentert på en pressekonferanse nå i ettermiddag.

På spørsmål om det var et vanskelig uttak, svarer han dette:

-Lett var det ikke, men jeg mener jeg nå kjenner laget godt nok til å gjøre et bra valg, sier den sindige svensken. Han føler heller ikke at det har vært et spesielt stort press i forbindelse med uttaket.

Venter med den siste

Uttaket av den siste spilleren vil Hedin vente med til etter Posten Cup i begynnelsen av januar. Innen den tid skal laget også spille privatkamp mot Spania.

I VM-gruppespillet møter Norge Danmark, Brasil, Saudi-Arabia, Serbia og Egypt.

Hedin mener det i hvert fall bør være mulig å slå Saudi-Arabia, Brasil og Egypt. Men målsettingen for mesterskapet er forholdsvis nøktern:

-Det er å komme oss videre fra gruppespillet. Det er kanskje litt for tidlig ennå å se for seg laget på pallen, men mulighetene er store i framtida. Dette er et lag med et veldig stort potensiale, mener Hedin, som likevel tror at 5.- eller 6.plass kan være et realistisk mål.

Kamptrening

Laget får altså en viss oppkjøring gjennom privatlandskamper mot bl.a. Spania, og i Posten Cup her hjemme. Er det nok?

- Jeg tror det, sier Steinar Ege. Vi trenger nok litt kamptrening. Det er et forholdsvis ungt og til dels urutinert landslag som reiser til VM. Det blir et svært tett kampprogram under VM, sannsynligvis med fem kamper på seks dager. Nesten umenneskelig, men slik er det bare, konstaterer keeperen nøkternt.

Landslags- og keeperveteranen er den eldste på laget og den som har holdt på lengst.

Han sier dette om målsettingene for mesterskapet.

-Jeg tror ikke vi skal ha større ambisjoner enn å gå videre fra gruppespillet. Men jeg håper like mye på at laget kommer fra VM med en god opplevelse, og med en følelse av at gruppa fungerer godt. At de nye spillerne får en fin opplevelse og erfaring.

Johnny Jensen?

Når det gjelder Johnny Jensen mener Ege at det først og fremst er noe Jensen må finne ut av selv. Og så får Hedin se hvordan han eventuelt vil bruke Jensen.

- Jeg har ikke snakket med Johnny på en måned, men såvidt jeg skjønner er han blitt bedre.

- Hva vil han eventuelt bety for laget?

- Han vil kunne bidra med erfaring, med en forsvarsmessig spisskompetanse og med kvalitet.

Steinar EgeSteinar Ege

I liknet med Hedin tror Ege det skal være mulig å spille jevnt med, eller slå, land som Saudi-Arabia, Brasil og Egypt.

- Men, legger han til, for dem som husker siste EM, hadde Norge Egypt som motstander i den siste kampen i gruppespillet og vi vant til slutt 21-19.

- Vi kan vinne, men vi kan også tape. Det er mulig å slå alle, men vi stiller med et urutinert lag. Så jeg tenker ikke så mye på plassering, men mer på at laget skal få en god og positiv erfaring under VM, sier Ege.

Setter press

Generalsekretær i Håndballforbundet, Per Otto Furuseth, var av forskjellige årsaker ikke til stede under jentenes EM i Makedonia nylig, men tok imot spillerne på Gardermoen da de kom hjem. Men han skal til Kroatia, og han tror at Marit Breiviks suksessjenter setter et lite press på gutta?

- Det gjør det nok. Men det norske herrelaget har vist meget gode takter de siste årene, og dessuten kvalifisert seg til en rekke sluttspill og mesterskap..

Når det gjelder VM mener han Norge stiller med et godt mannskap, selv om noen av de antatt beste de siste årene er ute – folk som Glenn Solberg, Frode Hagen Jan Thomas Lauritzen og Johnny Jensen – sistnevnte kan ifølge Furuseth bli en «dark horse» opp mot VM.

Trenererfaring

Han er optimistisk foran VM, men understreker at laget må gjennom gruppespillet først.

- Selv om det nye trenerteamet med Robert Hedin og Zeljko Tomac er ferske på landslaget, har de likevel mye trenererfaring

Furuseth hadde naturligvis helst sett at Hedin kunne ofret seg 100 prosent for trenerjobben, men ettersom han fortsatt er bundet av kontrakten med det tyske bundesligalaget MT Melsungen er det lite sannsynlig at det skjer før til sommeren.

- Jeg håper imidlertid at han får avsluttet i Melsungen før sommerferien, sier Furuseth.

- Er dette et drawback for laget?

-Vi skulle gjerne hatt ham her for fullt, men dette var noe vi var klar over da han ble ansatt. Og så langt synes jeg Hedin og Tomac har gjort en fin jobb med laget, sier Furuseth.

Dette er troppen til VM i Kroatia som spilles fra 16. januar til 1. februar:

Målvakter:

Steinar Ege (FC København), Ole Erevik (Kolding), Svenn Erik Medhus (Minden).

Utespillere:

Stian Vatne (Aragon), Thomas Drange (Fyllingen), Frank Løke (Amicitia), Kjetil Strand (Füchse Berlin), Lars Erik Bjørnsen (Holstebro), Bjarte Myrhol (Nordhorn), Håvard Tvedten (Valladolid), Erlend Mamelund (Nordhorn), Alexander Buchmann (klubbløs), Kristian Kjelling (Portland San Antonio), Vegard Samdahl (Århus), Thomas Skoglund (Svendborg).

Det er én ledig plass igjen i troppen. Den 16. og siste spilleren må meldes inn senest samme dag som Norges første kamp.

Norges kamper (i Porec): 17/1 Norge – Saudi-Arabia, 18/1: Brasil – Norge, 19/1: Norge – Egypt, 21/1: Norge – Serbia, 22/1: Danmark – Norge.

Personvernpolicy