Vil tvangsinnlegge vanekriminelle

TVANGSINNLEGGING: Avdelingsoverlege Karl Heinrik Melle mener psykisk syke vanekriminnelle bør tvangsinnlegges. Han får støtte fra justisminister Knut Storberget (bildet). (Foto: Scanpix)
TVANGSINNLEGGING: Avdelingsoverlege Karl Heinrik Melle mener psykisk syke vanekriminnelle bør tvangsinnlegges. Han får støtte fra justisminister Knut Storberget (bildet). (Foto: Scanpix)

<pPsykisk syke, men ufarlige vanekriminelle bør tvangsinnlegges i stedet for å fengsles, mener overlege. Justisminister Knut Storberget (Ap) er enig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har en stor gruppe psykisk syke vanekriminelle som faller ned mellom fengsel og psykisk helsevern. Det er usikkert hvor stor denne gruppen er, men storbyene, og særlig Oslo, har problemer med denne gruppen lovbrytere.

Avdelingsoverlege Karl Heinrik Melle ved Brøset regionale sikkerhetsavdeling i Trondheim mener ansvaret for gruppen tilhører helsevesenet, og ikke justisvesenet.

– De bør heller legges inn med tvang enn å bli kriminalisert, sier Melle til Vårt Land.

Melle er sterkt imot å innføre en særreaksjon i lovverket for de «plagsomme» personene.

– Kriminaliteten er en konsekvens av et sviktende tilbud, sier han.

Utspillet vinner gehør hos justisminister Knut Storberget

– Jeg har sans for resonnementet hans. Straff er nytteløs tvang, men å tvangsinnlegge folk for å behandle dem er mer fornuftig. Han er inne på noe her, sier Storberget.

Justisdepartementet har for tiden en rapport om denne gruppen ute på høring. Mæland-utvalget, som har laget rapporten på bestilling fra Justisdepartementet og Helsedepartementet, foreslår å tvangsinnlegge «de plagsomme» i to måneder for å utrede dem. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus