Støtter FN-resolusjon mot pirater

ÅPNER FOR MAKTBRUK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre understreker at det må jobbes for å finne en politisk løsning på de store problemene i Somalia, og utelukker ikke bruk av makt må til. FOTO: Scanpix.
ÅPNER FOR MAKTBRUK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre understreker at det må jobbes for å finne en politisk løsning på de store problemene i Somalia, og utelukker ikke bruk av makt må til. FOTO: Scanpix.

<pNorge vil bidra til å gjøre farvannene utenfor Somalia og i Adenbukta sikrere i 2009, fastslår utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag deltar Støre på et møte i FNs sikkerhetsråd i New York. Rådet vedtar trolig en resolusjon som åpner for bruk av militær makt mot somaliske pirater.

– Norge har til hensikt å bidra til sikrere farvann i løpet av 2009, sa utenriksministeren på en pressekonferanse i Utenriksdepartementet mandag.

Han ville ikke gå nærmere inn på hvordan eller når Norge vil delta, blant annet fordi det fortsatt er uklart hvordan en resolusjon vil bli iverksatt.

Militært og politisk

Støre understreket at han mener det må jobbes for å finne en politisk løsning på de store problemene i Somalia, selv om maktbruk også må til.

– Man må kanskje bruke militære midler for å bekjempe kriminalitet. Men man må finne en politisk løsning, sa han.

En resolusjon som Sikkerhetsrådet står samlet bak, er det beste utgangspunktet for å gå løs på problemene piratvirksomheten skaper.

– For en sjøfartsnasjon som Norge er det klart at situasjonen er bekymringsfull. Sjøfolks liv og helse settes i fare når skip seiler i området, sa Støre.

Sammen med Rice

Støre deltar tirsdag også på et møte i Den internasjonale kontaktgruppen for Somalia (ICG). Norge var sammen med USA initiativtaker til ICG, og Støre og USAs utenriksminister Condoleezza Rice skal holde åpningsinnlegg på møtet.

Pressekonferansen i UD ble holdt etter at Støre mandag hadde hatt møte med representanter for skipsnæringen, blant annet fra Norges Rederiforbund og Norsk sjøoffisersforbund.

På pressekonferansen betegnet sjøfartens representanter det som tilfeldig at norske skip ikke er blitt kapret av pirater utenfor kysten av Somalia eller i Adenbukta.

– Rundt 20.000 skip seiler gjennom området årlig. Av disse er omkring 1.000 norske.

Kan spille en rolle

Utenriksministeren mener at Norge kan spille en rolle i diplomatiet som må til for å finne løsninger på konfliktene i og rundt Somalia.

Han understreket at Norge har mye erfaring fra området og gode kontakter. Han la også vekt på at det er mange somaliere i Norge.

Ifølge Støre er det tegn til at epoken med en etiopisk rolle i Somalia-konflikten går mot slutten. Etiopiske styrker spilte en hovedrolle da islamistregimet i Somalia ble styrtet for snart to år siden.

Det amerikanske resolusjonsforslaget om Somalia som sirkulerer foran Sikkerhetsrådets møte, åpner for at pirater også skal kunne forfølges på somalisk jord. Etter det NTB forstår, er det ikke aktuelt med norske soldater til slike oppdrag. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus