De fleste vil innfri lovfestet rett til barnehageplass

STATUS: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell presenterte status for barnehageutbygging ved utgangen av 2008 på en pressekonferanse i Oslo mandag morgen. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)
STATUS: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell presenterte status for barnehageutbygging ved utgangen av 2008 på en pressekonferanse i Oslo mandag morgen. (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)

<pDe aller fleste kommunene vil innfri kravet om lovfestet rett til barnehageplass neste år, og de som risikerer ikke å klare det, vil få hjelp fra Kunnskapsdepartementet, opplyser statsråd Bård Vegar Solhjell (SV).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnehagedekningen ved årsskiftet 2008/2009
* 392 av landets 430 kommuner sier de vil ha full barnehagedekning ved årsskiftet etter regjeringens definisjon.

* 38 kommuner sier de ikke vil ha full dekning.

* Av kommunene med uten full dekning topper Oslo lista med 1.048 barn uten barnehageplass ved årsskiftet.

* Bergen kommer som nummer to med 450 manglende barnehageplasser.

* Deretter følger Halden og Os kommuner med 100 manglende plasser hver.

* Hvis man legger til grunn den lovfestede retten til barnehage som krever at barnet skal være ett år 1. september i søkeråret, vil Oslo i 2008 ha manglet 679 plasser, Bærum 157 plasser og Ålesund 54 plasser.

* På landsbasis ville man i år med lovfestet rett ha manglet 1.218 barnehageplasser. (©NTB)

Ved årsskiftet 2008/2009 vil 91 prosent av kommunene ha full barnehagedekning med regjeringens definisjon av begrepet. Da vil 260.000 barn ha barnehageplass, og det er 12.000 flere enn på samme tid i fjor.

Ved årsskiftet vil det være 2.415 barn som står på venteliste i de 38 kommunene som ikke har full dekning, viser en undersøkelse som Econ Pöyry har gjort for Kunnskapsdepartementet.

Stor utfordring

Solhjell har tro på at kommuner med flest på venteliste, som Oslo, Bergen og Bærum, vil komme i havn til neste år, for det har disse kommunene selv sagt, ifølge Solhjell.

I Oslo vil det ved årsskiftet være vel 1.000 barn på venteliste for å komme i barnehage.

– Oslo har en særlig stor utfordring for å komme i mål til neste år, sier Solhjell. Kommunen regner med å bygge over 3.000 barnehageplasser neste år, og det er blant de faktorene som får Solhjell til å tro at Oslo vil være en av de mange kommunene som kommer i havn med målet om lovfestet rett til barnehageplass i 2009.

I Bergen vil det ved årsskiftet være 450 barn på venteliste. I Bærum vil det være 177 og i Halden og i Os, sør for Bergen, vil det være 100 barn på ventelistene.

Regjeringsdefinisjon

Legger man sammen tallene for de nevnte kommunene og tar med sju kommuner der ventelistene ved årsskiftet vil være på mer enn 25 barn, vil de resterende 210 ventelistebarna fordele seg på alle landets kommuner. Det betyr at de aller fleste kommunene ved årsskiftet allerede vil ha full barnehagedekning.

Men Solhjell understreker at med full barnehagedekning menes her den definisjonen av begrepet som regjeringen har lagt til grunn for 2007 og 2008. Full barnehagedekning betyr da at alle som har søkt om barnehageplass innenfor fristen for hovedopptaket om våren, skal får plass.

Ut fra denne definisjonen vil det med andre ord mangle 2.415 plasser ved årsskiftet 2008/2009. Og det er denne definisjonen som Econ har lagt til grunn i sin undersøkelse.

Den lovfestede retten

Den lovfestede retten til barnehageplass gjelder alle barn som er fylt ett år innen utgangen av august det året man søker plass. Tallene fra Econ kan derfor ikke brukes og overføres på situasjonen neste år når loven begynner å gjelde. Derfor er det ifølge Solhjell vanskelig på forhånd å si om kommunene vil nå målet neste år.

– Men vi kommer til å følge nøye med «risikokommunene» og gi hjelp der det vil bli nødvendig, sier Solhjell. Av støtteordninger nevner han støtte til midlertidige barnehageplasser og statlige bidrag til å sikre rekrutteringen til barnehagepersonell. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus