Får mest fra Norge

<p>Mest bistand: Ingen andre land gir så mye bistand som Norge, rapporterer OECD. Tidligere er denne gutten i Pabo, Uganda, blant mottakerne. Foto: Heiko Junge/ SCANPIX </p>
Mest bistand: Ingen andre land gir så mye bistand som Norge, rapporterer OECD. Tidligere er denne gutten i Pabo, Uganda, blant mottakerne. Foto: Heiko Junge/ SCANPIX

<pOECD-rapport viser at Norge er i verdens beste bistands-yter. 0,95 prosent av brutto nasjonalprodukt gikk i 2007 til utvikling.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge satte av 3,7 milliarder dollar, tilsvarende 21,7 milliarder kroner, til bistand i 2007. Det er nå det høyeste nivå på offentligutviklingshjelp i forhold til brutto nasjonalprodukt, nemlig 0,95 prosent. Dette er en betydelig økning fra foregående år.

Det slår organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, fast i en gjennomgang av norsk bistandspolitikk som ble offentliggjort i dag mandag.

OECDs bistandskomité DAC roser Norge for å nå målet om 1 prosent i bistand i statsbudsjettet for 2009, i et klima med global finanskrise. De slår også fast at Norge stadig er i front blant giverlandene i arbeidet for å bedre det internasjonale bistandssystemet, så vel som sine egne programmer.

Smører for tynt utover

OEDC heller også malurt i begeret: Norge har utfordringer. Landet bør vokte seg mot å pøse på med så mange nye prioriterte oppgaver som er tilfelle. Det fører til at norsk bistand blir spredt tynt utover et voksende antall land og formål.

OECD mener også at Norges nyorganisering av bistanden ikke godt nok har avklart ansvarsforholdet mellom Utenriksdepartementet og dets underliggende direktorat for utviklingshjelp, Norad.

Kjønns- og miljøløst?

Rapporten oppfatter at Norge har som mål å få gjennomgripende temaer som kvinners rettigheter og miljø til å gjennomsyre all bistandspolitikk, men mener at det fortsatt gjenstår kamp for å få disse målene inn i alle norske bistandsprosjekter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus