Treholt får ikke saken gjenopptatt

Gjenopptakelseskommisjonen avslår Arne Treholts begjæring om gjenåpning av spionsaken. Foto: Scanpix
Gjenopptakelseskommisjonen avslår Arne Treholts begjæring om gjenåpning av spionsaken. Foto: Scanpix

<pGjenopptakelseskommisjonen avslår Arne Treholts begjæring om gjenåpning av spionsaken fra 1985, der han ble dømt til 20 års fengsel.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arne Treholt (t.v.) ble dømt for spionasje i 1985. Foto: ScanpixArne Treholt (t.v.) ble dømt for spionasje i 1985. Foto: Scanpix

Gjenopptakelseskommisjonen avgjorde i dag at spionsaken til Arne Treholt ikke skal tas opp igjen.

Les hele avgjørelsen her.

Avgjørelsen ble tatt under dissens.

Arne Treholt klarte å overbevise ett av de fem medlemmene i Gjenopptakelseskommisjonen om at dommen mot ham for 23 år siden var tvilsom. De fire andre medlemmene ble imidlertid ikke overbevist.

«Kommisjonen har vurdert de nye forhold som er påberopt etter dommen i 1985 og har konkludert med at det ikke foreligger nye bevis eller omstendigheter som synes egnet til å føre til frifinnelse. Det er heller ikke grunnlag for å fastslå at det foreligger straffbare forhold fra tjenestemenn i politiet i forbindelse med ransakinger mv.», heter det i avgjørelsen.

– Brøt taushetsplikten

Arne Treholt ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han har hele tiden nektet seg skyldig etter spionparagrafen – det vil si å ha røpet opplysninger av betydning for rikets sikkerhet. Men han innrømmer at han i kontakt med KGB-offiserer brøt sin taushetsplikt som offentlig tjenestemann.

Treholt var byråsjef og pressetalsmann i Utenriksdepartementet da han 20. januar 1984 ble arrestert og siktet for spionasje. Etter dommen i Eidsivating lagmannsrett 20. juni 1985 sonet han i åtte år og fem måneder, før han ble benådet av helsemessige grunner i 1992.

To ganger tidligere har han satt fram begjæring om gjenåpning av straffesaken. Begge disse begjæringene ble avslått av Eidsivating lagmannsrett, og ved avgjørelser i Høyesteretts kjæremålsutvalg henholdsvis i 1988 og 1992.

Treholt fornøyd med dissensen

Treholt selv fikk beskjed om avslaget en time før avgjørelsen ble offentlig kjent.

– Treholt ønsker å formidle at han er meget tilfreds med den sterke dissensen som fremkommer fra psykologiprofessor Svein Magnussen, og at han også er fornøyd med at kommisjonen i sine premisser på viktige punkter imøtekommer den kritikken han har reist og som jeg har argumentert for, sier Treholts advokat Harald Stabell til NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus