– Et svært vennlig menneske

ForfatterenAnneCathVestly
ForfatterenAnneCathVestly
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen populære og produktive barnebokforfatteren Anne-Cath Vestly er død, 88 år gammel.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hun tok tak i tiden hun levde , sier skuespiller Jon Eikemo til ABC-Nyheter. Han spilte far til de åtte ungene, i filmatiseringen fra 1977 av Anne-Cath Vestlys bok "Mormor og de åtte ungene i byen".

Fedrene i Anne Cath Vestlys bøker var ikke som de fleste andre fedre på den tiden.

- Hos henne var kvinner i arbeid og mannen hjemme. Hun var nok en kvinnesaksforkjemper slik jeg opplevde det, sier Eikemo.

Han sier at han husker henne som et svært vennlig menneske.

Anne-Cath Vestly sovnet inn litt over klokken 3 natt til mandag etter et tre uker langt sykeleie.

Vestly døde på Bråta bo- og aktivitetssenter i Mjøndalen i Nedre Eiker kommune, der hun bodde fra 2006 da hennes alzheimer gjorde at hun ikke lenger kunne bo for seg selv.

Vestly ville blitt 89 år i februar.

Fra mammas mage

Anne-Cath Vestlys barnebokproduksjon kan sammenfattes som en stor kjærlighet til barn og barndommen. Alle har et forhold Anne-Cath Vestly og bøkene hennes om Ole Aleksander, Mormor og de åtte ungene, Knerten og Aurora. Mange husker også Anne-Cath fra hørespill i NRKs Barnetimen for de minste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anne-Cath Vestly i rollen som Kanutten. (Foto: Scanpix)Anne-Cath Vestly i rollen som Kanutten. (Foto: Scanpix)

Da Anne-Cath leste på radio, ble studenter hjemme fra forelesning, pappaer på vei til jobb ble sittende i bilen til hun var ferdig, mens andre lot seg opprøre. På 1950-tallet skapte det rabalder da hun fortalte barna gjennom radioen at de kom fra mammas mage, og ikke fra «storken». Mange mente at små barn ikke skulle få vite noe så «skittent».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanutten

På 1960-tallet var hun igjen i kritikernes søkelys, denne gang fordi hun skrev at faren til Aurora ble hjemmeværende. Dette førte til massiv kritikk fra menn, men aller mest fra kvinner som syntes synd på den stakkars mannen som trillet barnevogna.

Anne-Cath hadde også en skuespillerkarriere. Hun spilte i barne-TV-serien «Kanutten og Romeo Clive» mot Alf Prøysen, og i en rekke filmer ga hun liv til mormorskikkelsen fra sine egne bøker om mormor og de åtte ungene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke før i en alder av 83 år kom Anne-Cath med sin første voksenbok. Hun var klar med satiriske tekster om samfunnet.

Anne-Catharina Vestly ble født på Rena 15. februar 1920 og var datter av Mentz Schulerud (1877–1931) og Aagot Schulerud (1875–1957). Hun var gift med Johan Vestly, og de har to sønner, Jo og Håkon. (©NTB)