Ingen over 100.000

Kurt Nilsen kan fremdeles juble, selv om platesalget har gått ned siden han vant Idol for fem år siden. Foto: Sara Johannesen (Scanpix).
Kurt Nilsen kan fremdeles juble, selv om platesalget har gått ned siden han vant Idol for fem år siden. Foto: Sara Johannesen (Scanpix).

<pEn drøy uke før jul har ingen artister solgt mer enn 100.000 av en CD-tittel i år. Noe tilsvarende har ikke skjedd på over 20 år. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år har de største storselgerne pleid å selge mer enn 100.000 album i Norge. Rekorden har Sissel Kyrkjebøs «Glade Jul» som solgte 450.000 (av en total på over 600.000) eksemplarer i løpet av utgivelsesåret 1987. Og så seint som i 2002 klatret Bjørn Eidsvåg over 200.000 solgte med sitt album «Tålt», mens eksempelvis 1995 bød på syv storselgere med et salg på over 100.000.

Men i år kan toppselgeren havne under den magiske 100.000-streken. Det vil i tilfelle være for første gang på minst 20 år!

Kraftig nedgang

Verdien av albumsalget hadde ved utgangen av oktober 2008 gått ned med hele 14 prosent sammenliknet med året før, viser tall fra bransjeorganisasjonen IFPI Norge. Nå viser en liten ringerunde til de ledende plateselskapene at volumet følger verdien på ferden nedover, og at toppselgerne ligger langt unna det man bare for få år siden kunne forvente.

Riktignok har plateselskapet SonyBMG shippet 95 000 av Kurt Nilsens «Rise To The Occasion», men siden den etter 26 uker falt ut fra VG-lista for et par uker siden, må det en ekstraordinær juleinnspurt til, skal Kurt nå 100.000 før nyttår.

Og noen andre trolige 100.000-kandidater er det vanskelig å se. For med om lag 70.000 ut fra selskapet er nok avstanden til den magiske grensa for stor for både Bjørn Eidsvågs «Pust » og Vamps «St. Mandag», som er de platene i sjiktet nærmest under Kurt som fortsatt har kraftig vind i salgsseilene.

Mamma Mia for et salg!

For ordens skyld er det riktig å gjøre oppmerksom på at vi har en tittel som har passert 100.000-grensen også i år: «Mamma Mia». Den har solgt 147.000 ut fra plateselskapet, et imponerende tall som likevel blekner ved siden av DVD-salget av filmmusikalen, som ser ut til å slå alle rekorder i Norge. Universal Records har sendt ut 630.000 av «Mamma Mia »-DVDen til forhandlerne, og ifølge VG Nett estimerer selskapet at 400.000 av disse trolig allerede er solgt.

Men siden albumet er soundtrack med gamle ABBA-låter framført av diverse artister, har vi utelatt den i vår artistorienterte «nye plater»-oversikt. For øvrig på samme måte som samleplater på 1990-tallet ble kastet ut fra den offisielle VG-lista og degradert til en mindre profilert «samleliste», for ikke å stjele for mye oppmerksomhet fra nye titler.

Mangler historisk statistikk

Samtidig er det greit å påpeke at IFPI ikke har noen historisk statistikk over storselgere fra ulike år. Våre opplysninger om titler med salg på over 100.000 fra tidligere år er derfor hentet inn ved å søke i atekst. Av praktiske grunner begrenset vi søket til de siste 20 årene, noe som betyr at det i realiteten kan være langt mer enn 20 år siden sist årets mest solgte plate ikke klarte 100.000.

Men i år vil det altså trolig skje, med mindre julenissen er megasnill mot Kurt Nilsen.

Noen av årets storselgere

Lista under er basert på opplysninger fra diverse plateselskap om titler som har solgt til platina (30.000) eller mer. Noen titler kan mangle, og verken Warner Brothers eller Bonnier Amigo har ønsket å oppgi salgstall. Begge selskapene bekrefter likevel at de ikke har noen titler i nærheten av 100.000 solgte album i år, selv om Bonnier Amigo kan bekrefte at både Madcons «An InCONvenient Truth» og Katie Meluas «The Katie Melua Collection» begge har solgt til platina.

Kurt Nilsen: «Rise To The Occasion» (95.000)
Madrugada: «Madrugada» (82.400)
Vamp: «St. Mandag" (70.000)
Bjørn Eidsvåg: «Pust» (70.000)
Vassendgutane «XO» (70.000)
Metallica: «Death Magnetic» (64.000)
D.D.E.: «Frelsesarmeens Juleplate» (56.000)
Espen Lind: «Army Of One» (48.000)
Duffy: «Rockferry» (47.000)
Coldplay: «Viva La Vida Or Death Or Death And All His Friends» (44.000)
Marit Larsen: «The Chase» (36.500)
Odd Nordstoga: «Pilegrim» (35.000)
Øystein Sunde: «Meget I Sløyd» (34.000)
Guns N'Roses: «Chinese Democracy» (33.000)
Katrine Moholt: «Sweethearts» (32.000)

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus