Miks av to gullag gir det optimale

Kristine Lunde (med pokalen) og de norske jentene jubler etter    finalekampen i håndball-EM mellom Norge og Spania  i Skopje søndag. Norge var overlegen i 2. omgang og knuste Spania 34-21.  Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX.
Kristine Lunde (med pokalen) og de norske jentene jubler etter finalekampen i håndball-EM mellom Norge og Spania i Skopje søndag. Norge var overlegen i 2. omgang og knuste Spania 34-21. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.

<pTil tross for omfattende utskiftninger fra OL vant Norge et suverent EM-gull. Tenk hva som skjer når de beste fra Beijing er tilbake i neste mesterskap om ett år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HÅNDBALLJENTENE reiser til Kina igjen neste år. Det er vanskelig å se at Norge ikke henger med blant de fire semifinalistene i et VM som innledes 29. november. Europamesterskapet i Makedonia viste at Norge har et så stort forsprang på de andre lagene at noe helt spesielt må skje for å vippe mesteren av pinnen.

En mulighet for utfordrerne ville vært et norsk generasjonsskifte, men noe slik er det ikke snakk om her. Snarere vil det være aktuelt at eldre spillere kommer inn for å utfordre de som sikret det tredje EM-gull på rad denne helgen.

Jeg tenker naturligvis på Katja Nyberg og Gro Hammerseng, spillere av ypperste klasse som har hatt en pause under EM. De melder seg trolig til tjeneste igjen, noe også fortsatt unge og lovende Gøril Snorroeggen vil gjøre når hun er tilbake etter langtidsskade. Disse skal inn igjen i et lag der andre har brukt tiden godt.

Ett eksempel: Vikar-kaptein Kristine Lunde ble kåret til EMs nyttigste spiller, en tittel Gro Hammerseng har hatt eierskap på de siste mesterskapene. Lunde har virkelig gått inn i rollen som leder i perioder med motgang - slik Hammerseng også pleier å gjøre.

Mesterskapets nyttigste spillere fikk med seg målvaktsøster Katrine Lunde Haraldsen, Tonje Larsen og Linn Kristin Riegelhuth (også toppscorer) på mesterskapets "All Star Team". Da kan vi leve med at Tonje Larsen feilaktig ikke ble kåret til EMs beste forsvarsspiller.

Når man ser ett år fremover, er det dårlig nytt for de andre at Norge trolig vil stille sterkere på flere plasser - uavhengig av antall comeback. Her har Marit Breivik og Thorir Hergeirsson fått noen nyttige svar i Makedonia, mens de heldigvis også har noen utfordringer. Uten Slike ville Breivik temmelig sikkert ha gitt seg, noe hun forhåpentlig ikke gjør.

- Ingen grunn til å slutte

Ett av svarene først: Angrepsmessig holder linjespiller Heidi Løke minst samme nivå som forgjenger Else Marthe Sørlie Lybekk, og i EM var hun betydelig bedre enn Isabel Blanco og Marit Malm Frafjord. Hun makter, som storebror Frank, å gripe de mest krevende innspill. Nå har hun ett helt år på seg til å forbedre forsvarsspillet sitt, noe som vil gjøre henne til en nøkkelspiller på laget.

Utfordringen: Prestasjonene på høyre bakspillerplass er for variable. Det har naturligvis noe å gjøre med individuelle kvaliteter hos Linn Jørum Sulland og Tonje Østvold, men også at de ikke er tilstrekkelig integrert i spillet etter som Norge i altfor mange år stort sett har spilt med tre høyrehendte bakspillere.

Kollektivt vil det være snakk om å utvikle kortpasningsspillet i kontringene og ankomstfasen ytterligere. Det etablerte angrepet er variabelt, men totalt sett har de to siste mesterskapene vist betydelig fremgang.

Forsvarsmessig stoler laget mest på 6:0-formasjonen og kan fortsette med det. Men frem mot et nytt mesterskap vil det forhåpentlig være tilstrekkelig med samlingsdøgn og kamper til at man får inn også mer offensive formasjoner. Spillertypene skulle være der.

EM i Makedonia har gitt visse bevegelser i internasjonal kvinnehåndball. Tradisjonelt sterke nasjoner som Russland, Danmark, Frankrike og Ungarn er inne i generasjonsskifter. Russland hadde foretatt betydelige utskiftninger siden finaletapet mot Norge i Beijing-OL, og presterte i overkant av hva en kunne forvente. Også Danmark kan synes å være på vei opp igjen. Laget må riktignok ordne opp med Portugal i to kvalifiseringskamper i juni, men vil høyst sannsynlig komme til Kina-VM som utfordrer.

En slik rolle vil ikke lenger Spania ha. Dette var mesterskapets positive overraskelse. Spanjolene har gode lag på aldersbestemt nivå, og ser ut til å slå seg opp i internasjonal kvinnehåndball.

Men opp til Norge er det langt. 13-målstapet i finalen viste det.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus