Her må Bush dukke for sko

USAs president George W. Bush klarte så vidt å dukke unna da en irakisk journalist kastet skoene sine mot ham under en pressekonferanse i Bagdad søndag. Foto: REUTERS / SCANPIX.
USAs president George W. Bush klarte så vidt å dukke unna da en irakisk journalist kastet skoene sine mot ham under en pressekonferanse i Bagdad søndag. Foto: REUTERS / SCANPIX.

<pUSAs president George W. Bush måtte tenke fort da han møtte pressen i Bagdad. Med ett kom en sko susende mot ham.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bagdad (NTB-AFP): Den irakiske journalisten Muntazer al-Zaidi klarte ikke å holde seg i tøylene da Bush og Iraks statsminister Nuri al-Maliki holdt en felles pressekonferanse i Bagdad søndag. Bush var i landet for å ta farvel, og farvel skulle han jommen få.

Journalisten tok av seg skoen og kylte den mot Bush.

- Her er avskjedskysset, din hund! ropte han.

Bush klarte så vidt å dukke før skoen hvinte forbi. Så kom nok en sko flygende, og Bush måtte dukke på nytt.

Journalisten, som er ansatt i fjernsynskanalen Al-Baghdadia, ble båret ut av rommet av sikkerhetsfolkene på stedet. Hva som vil skje med ham videre, er foreløpig ikke avklart.

- Irak-krigen var nødvendig

Krigen i Irak har vært vanskelig, men nødvendig, sa USAs president George W. Bush under søndagens besøk i Bagdad.

Bush benyttet anledningen til å forsvare sin beslutning om å invadere landet, en invasjon som hittil har kostet 4.209 amerikanske soldater livet.

- Det har ikke vært noen enkel jobb, men det har vært nødvendig for sikkerheten i USA, for håpet i Irak og for verdensfreden, sa Bush da han møtte Iraks president Jalal Talabani.

Avtale

Bush ble ønsket velkommen av Talabani i presidentpalasset i Bagdad søndag ettermiddag. Under velkomstseremonien understreket Talabani at Irak i dag har «demokrati, menneskerettigheter og rikdom».

- Bush er en stor venn av det irakiske folket, han har hjulpet oss i frigjøringen av landet vårt, sa Talabani om sin amerikanske kollega. Senere møtte Bush Iraks statsminister Nuri al-Maliki for å undertegne en avtale som nylig ble inngått mellom de to landene.

Avtalen slår fast at USA skal trekke sine styrker ut av Irak senest i 2011. Ifølge Bush vil avtalen forhåpentligvis gjøre det lettere for irakerne å forstå «hvilken velsignelse det er med et fritt samfunn».

Fiasko?

Siden i fjor er volden gått markant ned i Irak, men det er fortsatt 150.000 amerikanske soldater i landet, og krigen har hittil kostet skattebetalerne i USA i alt 4.000 milliarder kroner, melder nyhetsbyrået AP.

Samtidig viser en intern granskningsrapport fra USA at gjenoppbyggingen i landet i stor grad har vært en fiasko, skriver The New York Times.

Rapporten konkluderer ifølge avisa med at USA ikke har satt opp det apparatet som er nødvendig for å lykkes med gjenoppbyggingen.

Bestrebelsene for å få til gjenoppbygging i Irak er ødelagt av indre strid i byråkratiet, vold og mangel på helt grunnleggende kunnskap om det irakiske samfunnet, og USA har ikke lyktes med stort mer enn å reparere det som ble ødelagt under invasjonen, heter det i rapporten.

Det er republikaneren Stuart Bowen, en jurist som er generalinspektør for gjenoppbyggingen i Irak, som har ledet granskingen.

Rapporten bygger på om lag 500 intervjuer og 600 revisjoner, inspeksjoner og granskinger. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus