Nitid jakt på brannårsaken i Urtegata

Publikum la ned blomster og tente lys utenfor Urtegata 31 i Oslo søndag, dagen etter brannen som krevde seks menneskeliv. Foto: Cornelius Poppe /SCANPIX.
Publikum la ned blomster og tente lys utenfor Urtegata 31 i Oslo søndag, dagen etter brannen som krevde seks menneskeliv. Foto: Cornelius Poppe /SCANPIX.

<pDet kan ta flere dager før politiet vet hvordan og hvorfor brannen i Urtegata i Oslo startet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Kriminalteknikerne drev søndag en nitid jakt på brannårsaken.

Mens kriminalteknikerne fra Oslo politidistrikt søndag systematisk gjennomgikk bygården som brant natt til lørdag, gjennomførte etterforskerne avhør av vitner og en rundspørring i området for å forsøke å kaste lys over hvordan og hvorfor dødsbrannen startet.

Seks mennesker døde i brannen, 15 ble skadd. Kvinnen som ble alvorlig skadd var søndag utenfor livsfare. Politiet vet fortsatt ikke nøyaktig hvor mange som befant seg i bygningen da brannen startet i trappeoppgangen natt til lørdag, men regner med var mellom 50 og 70 personer.

- Kan være påsatt

- Brannen kan være påsatt og årsaken kan være av teknisk art, for eksempel på grunn av feil på det elektriske anlegget. Men jeg vil ikke spekulere i sannsynligheten for at det er det siste som har inntruffet, sier politiinspektør Gro Smogeli i Oslo politidistrikt på spørsmål fra NTB.

Hun bekrefter at politiet har mottatt flere tips «med varierende gehalt» om mulige brannstiftere som kan ha antent brannen, men framholder at politiet fortsatt ikke har noen teori om brannårsaken som står sterkere enn andre.

Trolig er det de kriminaltekniske undersøkelsene som tydeligst vil peke ut den mest sannsynlige årsaken.

Blant annet vil arnestedet gi en sterk pekepinn på om det er materiale som er blitt antent eller om brannen har en mer teknisk årsak.

- Dette arbeidet kan ta flere dager, og det er altfor tidlig å gå ut med noen konklusjon om brannårsaken, sier Smogeli.

Viktige vitner

Arbeidet med å identifisere de omkomne startet søndag på Rettsmedisinsk institutt og kommer til ta flere dager.

Politiet har dannet seg et bilde av hvem de er og hvilke nasjonaliteter de har, men vil ikke gå ut med disse opplysningene eller hva slags kjønn de omkomne har av hensyn til pårørende.

Bygningen inneholdt både leiligheter, hybler og bofellesskap. Det er flere nasjonaliteter blant de omkomne.

Rundt 20 vitner er avhørt så langt, totalt regner politiet med å avhøre rundt 70 vitner i løpet av den kommende uka.

- Spesielt beboerne og andre som oppholdt seg i bygningen er svært interessante for oss, sier hun.

Styrker etterforskningenI tillegg til sentralvakta og krimteknikerne har rundt 14 politifolk deltatt i etterforskningen. Dette antallet vil bli økt mandag.

- Vi kommer til å sette å sette flere folk inn og gire opp etterforskningen mandag. Blant annet er det viktig at vi får avhørt vitner og samlet inn all den informasjon de har så tidlig som mulig, sier Smogeli. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus