Somalias statsminister avsatt - nekter å gå

Somalias president Abdullahi Yusuf sier regjeringen til statsminister Nur Hassan Hussein er avsatt, noe statsministrene avviser. Samtidig fortsetter volden og kaoset i landet. Islamistgruppen al-Shebab har tatt kontroll over store deler av det sørlige Somalia, og søndag gjennomførte gruppen avstraffelser som pisking i byen Bula Marer. Foto: REUTERS/Ismail Taxta / SCANPIX.
Somalias president Abdullahi Yusuf sier regjeringen til statsminister Nur Hassan Hussein er avsatt, noe statsministrene avviser. Samtidig fortsetter volden og kaoset i landet. Islamistgruppen al-Shebab har tatt kontroll over store deler av det sørlige Somalia, og søndag gjennomførte gruppen avstraffelser som pisking i byen Bula Marer. Foto: REUTERS/Ismail Taxta / SCANPIX.

<pSomalias president gir regjeringen sparken, men det har han ikke mandat til, mener statsministeren. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Baidoa (NTB-AFP): Maktvakuumet og kaoset blir stadig dypere i det krigsherjede landet.

- Jeg har fra i dag avsatt statsministeren og hans nåværende regjering, og jeg vil oppnevne en ny statsminister i løpet av noen dager, sa president Abdullahi Yusuf Ahmed på en pressekonferanse søndag.

- Nur Hassan Husseins regjering var ikke i stand til å utføre sine oppgaver, og jeg er forpliktet til å redde landet, fortsatte presidenten, som er sikker på at interimforsamlingen vil støtte avskjedigelsen av statsministeren.

Avviser

Det er andre gang presidenten avsetter statsministeren sin. Men statsminister Nur Hassan Hussein, som har sittet i stillingen i rundt et år, avviser at presidenten har rett til å sparke ham.

Somalias statsminister Nur Hassan Hussein avviser at presidenten har rett til å sparke ham. Foto: Scanpix.Somalias statsminister Nur Hassan Hussein avviser at presidenten har rett til å sparke ham. Foto: Scanpix.

- Presidenten snakker som vanlig for seg selv, i strid med lover og regler, for han har ikke mandat til å avsette statsministeren og overgangsregjeringen, understreket statsministeren på en pressekonferanse i byen Baidoa.

Nur Hassan Hussein ble tatt i ed i november 2007, men har vært i strid med president Yusuf de siste månedene, særlig om forhandlingene om en forsoningsavtale med den islamistledede opposisjonen som kaller seg Alliansen for nyfrigjøringen av Somalia (ARS).

- Presidenten har misbrukt makten sin og undergravd nasjonalforsamlingens legitimitet. Presidenten forsøkte å sabotere fredsforsøkene mellom overgangsregjeringen og ARS, mener statsministeren.

Stat i ruiner

I juni 2006 tok islamistiske opprørere kontroll over Mogadishu. Det resulterte i at etiopiske styrker invaderte landet og jaget islamistene ut av den somaliske hovedstaden.

Etter å ha blitt fordrevet fra makten, har islamister svart med et Irak-lignende opprør som har kostet minst 10.000 sivile livet.

Menneskerettsgruppen Human Rights Watch kaller Somalia, som ikke har hatt fungerende sentrale myndigheter siden begynnelsen på 1990-tallet, en stat i ruiner.

Om lag en million mennesker er blitt tvunget på flukt, og en tredel av befolkningen, om lag 3,2 millioner mennesker, trenger nødhjelp. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus